Je hebt me even moeten missen de afgelopen maanden hier op 3voor12. Dat lag gelukkig niet aan scheidingsperikelen of drugsverslavingen, maar aan een veel minder rock & roll-achtige reden: ik had het simpelweg ontzettend druk met het artiestenbestaan. Inmiddels zetten we namelijk de volgende stap in mijn grote singer-songwriter avontuur. Daarover binnenkort meer… eerst maar eens even de draad oppakken waar we gebleven waren. Verwacht in ieder geval de komende tijd weer regelmatig een nieuwe blog!
In één zin samenvatten
Iemand leerde me ooit dat alle succesvolle (pop-)muzikanten één belangrijke eigenschap gemeen hebben: ze zijn samen te vatten in één zin, waardoor iedereen meteen weet over wie je het hebt. Beschrijf een singer-songwriter bij je vrienden als “die huilende man met die baard en die gitaar” en er zullen al snel tientallen verschillende opties gegokt worden. Heb je het echter over “die zangeres met die gekke jurken en pruiken”, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt of je het over Lady Gaga hebt. Met “Die Nederlandse soulzanger met dat petje” zal al snel Alain Clark geraden worden. “Die kleine jazz-zanger die op z’n piano springt”: Jamie Cullum.
Het punt is duidelijk. Met alleen een indrukwekkend muzikaal talent kom je er niet, je moet ook nog eens opvallen tussen al die andere getalenteerde mensen. Daar komt het (eigenlijk best wel verschrikkelijke) woord image om de hoek kijken. Wat is je image?
Die vraag moest ik mezelf ook stellen toen ik eenmaal een tijdje bezig was in mijn leven als singer-songwriter. Een makkelijk te beantwoorden vraag is het echter niet. Sommige hele populaire artiesten zijn duidelijke ‘formule-artiesten”: ze zijn zo gemaakt door anderen en komen daardoor nogal artificieel over. Voor tieners is dat vaak geen enkel bezwaar. Die smulden vroeger al van de minutieus bij elkaar gezochte Spice Girls en Backstreet Boys en lopen nu massaal achter Miley Cyrus aan (die naar verluidt haar veelbesproken twerk-optreden met Robin Thicke met bijbehorend nieuw imago een jaar lang met een heel team had voorbereid). Als je geen formule-artiest wilt worden, moet je dus dicht bij jezelf blijven. Maar dan moet je eerst wel weten wie “jezelf” eigenlijk is…