De zomer. Waar dit normaal voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar is, waarin talloze bands uit alle windstreken neerstrijken op de talloze (gratis) festivals in Delft en omstreken en wekenlang de zomer verkondigen. Doordat de duistere Corona-wolk die over de wereld heen trok leek het dit jaar een troosteloos festival-seizoen te gaan worden. Dit gemis ging er echter niet in bij Thijs, die samen met Jord Stichting de Tent oprichtte.

Een lege tent

Op het terrein van de Uylenburgh, gelegen aan de Delftse Hout op de grens met Delfgauw, staat sinds enkele weken een grote spantent. Waar dit in eerste instantie bedoeld was om als buiten-alternatief te dienen voor de vergaderruimte die normaal beschikbaar is bij de Uylenburgh, wordt het momenteel gebruikt voor veel meer dan dat. De leegstand van de tent in de weekenden bracht Thijs op het idee om de tent te veranderen in een opvulling van de leegte gedurende de zomer. Een belletje en enkele drukke dagen later en Stichting de Tent was een feit!

Heerlijke smaken en geuren

Wat de Tent biedt is enorm divers. Waar er de ene avond een sing- en songwriter emotionele liederen ten gehore brengt, vliegen er de andere nacht vlagen van virtuoos gitaarspel over de velden, of vult schaterlachen de verder stille omgeving als een cabaret vertoning zijn optreden maakt. De Tent biedt aan ruim 60 man onderdak, met plaatsen aan tafeltjes of knusse hooibaalbanken. Opvallend is de warmte die het geheel uitstraalt bij binnenkomst; de sfeervolle aankleding maakt van de grote tent een knus en intiem geheel, waardoor je tot rust komt zodra je op een mooie plek neerzakt. Aan de zijkant van de tent is een klein barretje te vinden, waar koffie, fris, wijntjes en verscheidene lekkere bieren te verkrijgen zijn. Met de inloop vanaf een uur of 5 is er tijd genoeg om, voor het optreden van de avond begint, gezellig van een drankje te genieten of een gesprek aan te knopen met de mensen om je heen. Onder leiding van Jord, die in restaurants in het binnen- en buitenland in de keuken heeft gestaan, is er ondertussen al hard gewerkt, want rond een uur of 7 verschijnt de vegetarische avondmaaltijd voor hen die gekozen hebben om mee te eten. Een bord vol smakelijke gerechten en heerlijke geuren zet een goede toon voor de rest van de avond.

Een hoop diversiteit

De programmering voor de Tent streeft er naar hand in hand te gaan met de visie die erachter zit en tracht zo voor iedereen een mooie avond neer te zetten, met een hoop diversiteit over de avonden heen. Thijs en Jord gaan de uitdaging om elk weekend weer geweldige artiesten neer te zetten graag aan en struinen kennissen, oude herinneringen en zelfs nabij gelegen landen af om het beste neer te kunnen zetten.

Vanavond staan Keith Dunn & Renaud Lesire op het podium. Dit is het eerste blues optreden wat wij bijwonen. Dunn is een Amerikaanse zanger, mondharmonicaspeler, zanger en schrijver. Lesire begeleid hem op de (bas)gitaar.

Amper droog gehouden

Het optreden begint wat onwennig, de gasten  zitten nu op de grond in plaats van staan. Wanneer het publiek geleidelijk op de maat van de blues-ritmes mee gaat bewegen staan de artiesten steeds comfortabeler op het podium. Keith Dunn wisselt zang af met zijn mondharmonica. Wanneer er een wat triester nummer wordt ingezet volgt de stemming van het publiek er in, gelukkig dat het volgende nummer vrolijker is, anders hadden wij het niet droog gehouden. De manier waarop dit duo emoties aan het publiek over kan brengen is fenomenaal. De verhalen die ze soms letterlijk met de muziek vertellen trekken je mee. De diepe stem van Dunn is hier doorslaggevend in. Wanneer Sugar Sweet wordt ingezet en Lesire het met zijn diepe bas het nummer ondersteund baal je er (weer) van dat je toch echt moet blijven zitten. Hoewel Blues niet mijn genre is kan ik Keith Dunn & Renaud Lesire alleen maar aanraden.

Broodnodige steun voor de culturele sector

 En na twee drukke dagen vol actief vermaak is het zondag hoogst tijd om even adem te halen en tot rust te komen bij de film die hier wekelijks gedraaid wordt. Met een beamer, een groot doek en talloze silent-disco koptelefoons wordt op de avond zelf de film bekend gemaakt en kan je achterover leunend genieten van een fijne outdoor-bioscoop ervaring. Een leuke nieuwe twist op de drive-in bioscopen van vroeger. 

Uiteindelijk is Stichting de Tent er vooral op uit om een mooie zomer te verzorgen voor iedereen die culturele en sfeervolle zomeravonden mist en baalt dat zijn festivaltickets liggen te verstoffen, maar ook voor iedereen die nieuwe artiesten wil ontdekken of een avondje wilt stappen op een sfeervollere plek dan een binnenstads caféetje. De gehele stichting draait op vrijwilligers en heeft geen winstoogmerk, waardoor je volledig waar voor je geld krijgt, terwijl je de culturele sector de broodnodige steun geeft.