Stijf uitverkocht waren ze, de vier rondes van de Popronde Pre-party afgelopen zondag. Eigenlijk zou op deze dag de reguliere Popronde plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis is die verschoven naar februari. In plaats daarvan speelden er 6 geselecteerde artiesten verspreid door het Energiehuis, en dat leverde een bijzonder sfeertje op.

Popronde 2020: Anders dan anders

De Popronde is een reizend muziekfestival dat Nederlandse opkomende bands en artiesten een podium geeft. Normaal gesproken strijkt het festival in het najaar elk weekend neer in een andere stad; in elk café, muziektentje of restaurant vind je dan een selectie aan deelnemers uit allerlei genres. Vorig jaar ging dat er zo aan toe, dit jaar moest de Popronde het dus door corona doen met een kleinere variant in het Energiehuis. Dat gebeurde in samenwerking met Bibelot en de Popcentrale, vertelt organisator Sander Brugman: “Het is natuurlijk heel jammer dat we de originele Popronde hebben moeten verplaatsen, maar daarom des te leuker dat we toch nog 6 artiesten de kans hebben kunnen geven hier vandaag te spelen. Ik heb daarom ook echt mijn best gedaan om 6 verschillende genres neer te zetten.” 

Safety first

Wat betreft de coronamaatregelen op deze dag was het prima geregeld: bij binnenkomst werd het publiek – natuurlijk met mondkapje – in groepjes door een medewerker met een speciaal Poprondevlaggetje begeleid naar de eerstvolgende zaal. Drankjes werden vooraf gehaald om het aantal bewegingen zo veel mogelijk te beperken. “We hebben speciale looproutes en begeleiders, verder zorgen we bewust voor kleine groepen per artiest. Daardoor is er duidelijkheid en komen mensen elkaar eigenlijk nauwelijks tegen. Dat werkt ontzettend goed, merken we,” vertelt Sander. 

En hoe klonken ze dan, die 6 bands? 3Voor12 Dordrecht neemt je mee:

Atoomclub

3voor12 Dordrecht doet de avondroute, en begint bij Atoomclub in de Powerstage. De jongeman hierachter, Hugo Heinen, zit op het podium op een kleed met een elektische gitaar en nog allerlei apparatuur waaruit hij de vreemdste geluiden weet te toveren. Het publiek zit op kleine zitjes in de zaal en op het podium, wat een leuke dynamiek geeft met de sci-fi-achtige dromerige geluiden die Hugo produceert. Een relaxed begin van de avond. 

Andy & The Antichrist

De volgende band, Andy & The Antichrist ragt iedereen meteen wakker uit deze psychedelische gitaardroom, want deze Limburgse gasten spelen stevige uptempo garagerock. Een beetje Oasis, een beetje The Smashing Pumpkins, eigenlijk jammer dat we op onze stoeltjes moeten blijven zitten.

THYRZA

Hierna is het de beurt aan de Rotterdamse THYRZA, die begeleid door toetsen, blaasinstrument en wat elektro haar Nederlandstalige poëtische teksten de zaal in werpt. Haar debuut-EP ‘(On)breekbaar leven’ gaat over het niet willen omarmen van je eigen kwetsbaarheid, iets dat ze met haar stem en performance zeker over weet te brengen. 

Smitty

Door naar rapper Smitty, ergens in de donkere krochten van het Energiehuis. Deze Nederlandstalige rapper en producer is al een beetje bekend dankzij Black Acid, en timmert nu dus ook solo aan de weg. Hoewel, solo… Hij staat met drie anderen te performen, waar het plezier en de onderlinge dynamiek goed vanaf straalt. Smitty en zijn maten hebben er duidelijk zin in, want ook de interactie met het publiek en de grapjes (iets met Sesame Street en Mexicaans eten, je moet erbij geweest zijn), lopen lekker ondanks dat er maar weinig mensen in het zaaltje zitten. Keep it up Smitty!

Ella East

Deze band timmert ook lekker aan de weg, want hun up-tempo maar soms ook donkere gevoelige indiepop wordt flink beluisterd op Spotify. Ella East stond vorig jaar in de finale van de Grote Prijs en bracht in 2018 hun debuut-EP uit. Deze band was misschien wel het best op elkaar ingespeeld van de hele avond, waarbij wij de up-tempo nummers het sterktst vonden overkomen. 

MADOUX

We sluiten de avond af met deze singer-songwriter uit de altpop-hoek. Een interessante mix van dromerige zang, synth en klassieke instrumenten, zoals een cello. Waar Ella East eigenlijk wel gezellig knus bij elkaar stond op dat grote podium van Ketel 2, had MADOUX er best meer ruimte kunnen innemen, passend bij de sfeer van de muziek. Een fijn einde van een fijne avond. 3voor12 Dordrecht hoopt heel erg op een grotere Popronde in februari 2021, want dit was een mooi voorproefje!

Op TV!

Onze collega's van RTV Dordrecht maakten een nieuwsitem over de Popronde Pre-party. Later deze week volgt er van hen nog een uitgebreid sfeerverslag.