Het was afzien zondag, qua weer dan. Des te leuker was het om een warm café of restaurant binnen te lopen, en getrakteerd te worden op goede sfeer en toffe muziek. Een half uurtje knallen, en hop, door de regen naar de volgende! Gelukkig liet Dordt zich niet afschrikken door het weer, want de Popronde werd goed bezocht! Het was helaas onmogelijk om alles te zien, dus bij deze een greep uit het diverse programma afgelopen zondag:

Sarah & Julia

Sarah en Julia zijn al vanaf hun zevende bezig met muziek & acteren. Door hun deelname aan het Junior Songfestival in 2013 hebben ze inmiddels meer dan 100.000 online volgers. Dat is goed te merken tijdens het eerste Popronde-optreden, dat ook onderdeel is van Songbirds 078.
Want ondanks dat de meiden het festival al redelijk vroeg moeten openen, zit de zaal in het mooie pand van Bluebirds in the Backyard goed vol. De locatie had niet passender gekund voor deze zusjes: de roze zaal en zoete liedjes passen perfect bij elkaar. Het is duidelijk dat de twee dit werk al langer doen en het optreden verloopt soepel. Een heerlijke opener van een mooi festival. 

Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie

In het knusse Cinema De Movies toveren Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie een lach op de gezichten van het publiek. Het duo ziet er geweldig uit: lichtgevende sneakers, een lichtsnoer in de hoodie van de Zingende Roadie en glitterletters op de basgitaar van Nancy Kleurenblind. Ze hebben iets liefs en iets stoers, en dit vertaalt zich ook naar de muziek. Heerlijke elektropopliedjes met veel humor en pakkende Nederlandstalige teksten, die van begin tot eind boeien. Deze twee hadden nog wel een uurtje door mogen gaan!

Real Derek

Het is lekker indie, het is lekker pop, een beetje tegendraads, en afgemaakt met een vleugje punk. Met een energie waar je ‘u’ tegen zegt overdondert de band van Roy van Rosendaal en Doortje Hiddema Het Magazijn. Voor een vierkoppige band weet Real Derek een verrassend volle sound te brengen, mede dankzij een overvloedig arsenaal aan effectpedalen en slim gebruik van feedbackende gitaren. Het samenspel tussen Roy en Doortje floreert door de vrijheid die ze krijgen van de steady baslijnen en niet al te voor de hand liggende drumpartijen (die je soms wel tegenkomt bij indie-bands). Het publiek in Het Magazijn kon niet anders dan dit levendige optreden positief ontvangen!

Eva van Manen

Singer-songwriter Eva van Manen steelt de harten van het publiek in Osteria-bar Luca. Eva van Manen doet alles zelf: ze zingt, speelt synth verzorgt geluidseffecten op een bedje van meelopende drums. Ze is stoer maar ook lief en benaderbaar en ze laat zich gelukkig niet van de wijs brengen door de bedrijvigheid van het restaurant. Met haar muziek neemt ze je mee in haar verhalen. Die worden begeleid door fijne down-tempo beats met catchy melodieën en mooie Nederlandstalige teksten, met soms een vleugje hiphop en kleinkunst. Eva van Manen geeft precies de warmte die nodig is op deze koude dag.

Three Little Clouds

Een toepasselijke bandnaam is het wel, op die regenachtige zondag. Gelukkig is Het Magazijn goed vol en dat verdient Three Little Clouds ook zeker. Een groovy mix van funk, hiphop, en disco is altijd een goede, en die brengt de band prima ten uitvoer. Er zijn zonnebrillen, er zijn synths, grote hoeden, een Jamiroquai-vibe en veel cowbell: het is onmogelijk voor het publiek om stil te blijven zitten. Three Little Clouds weet er echt een feestje van te maken; deze band verdient een groter (festival)podium,maar wel in de zon volgende keer graag!

Kay Slice

Het is een soort thuiswedstrijd voor Kay Slice. Deze voormalig frontman van het Dordtse Brandwerk heeft nu een liveband en rapt hij in het Engels. Muzikaal gezien is het ijzersterk, met Ghanese invloeden en een jazzy vibe. Tekstueel gezien doet het ook niet onder voor het muzikale. En dan heb je nog de show zelf, die Kay volledig in de hand heeft met leuke anekdotes en kleine grapjes. Het is een hiphop-show waar ook je opa en oma nog van kunnen genieten, en dat overstemt in Merz gelukkig zelfs de voetbalwedstrijd die om de één of andere reden vlak naast het podium wordt uitgezonden. 

The Vices

Er kan niemand meer bij in Visser’s Poffertjes als om zeven uur The Vices met hun optreden beginnen. Ze spelen een sterke set indiepopliedjes. Het is duidelijk dat de mannen al een aantal Popronde-optredens achter de rug hebben, en dat stralen ze uit naar het publiek. Onlangs bracht de band zijn debuutalbum uit, met daarop onder andere hun laatste single ‘Life Grows’. Zanger Floris vraagt zich af of er wel mensen in de zaal zijn die het nummer kennen. Daar hoeft hij zich geen zorgen over te maken, want er zijn inderdaad een aantal fans aanwezig die goed op de hoogte zijn. Hierna volgen nog ’So It Goes’en ‘Speeding Up To Last’, maar dan is het tijd voor het wat rustigere ‘Boy’, een nummer dat tijdens de Engelse tour in het voorjaar geschreven is. Na ruim een half uur zit het er helaas op en wordt er afgesloten met het stevigere ‘Armageddon’. Even lijkt de spontaniteit van de drummer de rest van de band in verwarring te brengen, maar gelukkig is iedereen goed op elkaar ingespeeld en dus niks aan de hand. Het publiek verlaat zeer tevreden Visser’s Poffertjes.

Mc Lost

In de bibliotheek is net als vorig jaar hiphop te vinden. Om iets na achten begint Mc Lost zijn energieke set, waarin hij duidelijk laat zien dat hij wel raad weet met een microfoon in zijn hand.
Hij laat het publiek, dat voornamelijk lijkt te bestaan uit scholieren die voor CKV-opdrachten het weer hebben getrotseerd, dansen vanaf het eerste nummer, of ze nou willen of niet. Met minder energie neemt Mc Lost geen genoegen, en eist daarom tijdens ieder nummer opnieuw dat de armen de lucht in gaan.
Zijn repertoire bestaat uit hiphop in de breedste vorm: van boombap tot trap, en bubbling. Het is een zeer vermakelijke set en ondanks de kou trakteert MC Lost het publiek op een heerlijk beetje warmte in de vorm van zijn muziek. “Liefde is gratis, dus laten we het delen!”

A.M. Sam

A.M. Sam is de afsluiter van deze editie in onze stad, en staat om 22:30 nog in een overvol Otto e Mezzo op het 3voor12/Bibelot-podium te spelen. Je zou denken dat het publiek wel een beetje verzadigd is na zo’n hele dag muziek, maar daar weet de band wel raad mee. Hun volle sound gecombineerd met catchy pop, Westcoast-gitaarrifs en een aanstekelijk synth-orgeltje is meer dan genoeg om de aandacht stevig vast te houden. Ahh, moeten we echt al naar huis?! 

Oké, een beetje droog thuiskomen had leuk geweest, maar dat mocht de pret niet drukken tijdens deze editie van de Popronde. Wij hebben ons prima vermaakt met deze line-up en kijken uit naar de volgende! 

Heb je de Popronde in Dordt gemist? Niet getreurd, je kan nog tot 30 november terecht in andere steden! Check hiervoor popronde.nl of zet jezelf op aanwezig op één van hun Facebook-events. Voorbereiden of juist even nagenieten van onze Dordtse editie kan met de Poprondelijst op Spotify. Tot volgend jaar!