Door de nieuwe lockdown is een bezoek aan de supermarkt misschien wel hetgeen wat het dichtst bij muziek op locatie komt. Met het grote verschil dat je die supermarkt zo snel mogelijk wil verlaten als je voor de derde keer ''All I Want For Christmas'' moet aanhoren. Mooi kut, want dan vergeet je dus je aardappelgratin bijvoorbeeld. Supermarkten luister nou eens goed naar ons: draai een keer wat anders! En om onze lokale helden te steunen hebben we hier een paar suggesties. Schrijven jullie mee Albert Heijn, Aldi, Lidl en Jumbo?

Wat maakt nou een kerstnummer?

Je hebt twee soorten kerstnummers een adaptatie van een oude klassieker of een geheel nieuw nummer, een beetje zoals bij elk ander nummer dus maar dan heeft het een kerst thema. Kerstnummers hebben een melodie die je meteen herkent en waar je vaak echt nog niet aan toe bent halverwege november. In kerst nummers zit ook altijd een element van liefde, dit is geen kinderfeest. Meestal is het iets zoetsappigs van twee geliefden die toch nog bij elkaar zijn, tenzij je George Michael en die ander guy van Wham bent. Nou voeg er nog wat belletjes aan toe en vooral een videoclip - die zo over de top en cliché is, dat je er buiten kerst om nooit mee weg zou komen - en je hebt een dikke vette hit te pakken. 

Dat in gedachte houdende, kunnen we de Delftse kerst nummers eens goed onder de loep nemen. 

Left Alive is dus voor de adaptie gegaan van deze Ariana Grande hit. Met die herkenbare melodie zit het dus sowieso al goed. Als je net als ik vind dat Ariana Grande een hedendaagse kopie is van Mariah Carrey - makers van muziek die overladen is met uithalen en dus in het bezit van een kersthitje - dan is deze cover een welkome toevoeging aan je kerstmuziek playlist. Nu hoef je niet meer tegen je collega's te zeggen dat je ironisch naar Ariana luistert, je kunt gewoon Left Alive opzetten. 

Left Alive geeft dit nummer ook net een beetje meer peper. Verder tikt de Delftse band alle hokjes af van waar een kersthit aan moet voldoen. De clip is echt geweldig. Kersttruien, ongemakkelijke shots van bandleden die veel te blij met elkaar zijn, een Netflix haardvuurtje op de tv en een gitaarsolo op de wc. Dit is precies het nummer dat je moet gaan draaien na de derde keer Love Actually te hebben gekeken. 

ORDR! is dé indieband van Delft en dat krijgt steeds meer gehoor. Eerder speelden zij als ontketende honden in het voorprogramma van Ten Times A Million. Van hen verwacht je op voorhand geen mierzoete nummers. Dat is dan ook niet het geval. Zoals de titel al aangeeft is dit nummer eerder geschikt voor als je meer een Grinch of Ebenezer Scrooge bent tijdens het kerstdiner. Daar heb je ook al het recht op wanneer je zoals in dit nummer van je geliefde hoort dat ze wil scheiden, wanneer jij net de kerstboom op hebt gehaald. En dat is al een hels karwei op zichzelf. Een prachtig melancholisch nummer met eens een andere kerstgedachte. Je hoeft niet altijd jolly te zijn, soms ben je ook gewoon blue. 

Deze van Bartje Biertje is al wat ouder, maar goed het is dan ook een 'tijdloze klassieker'. Een perfecte track zo richting het einde van het jaar, waar we alles heel serieus moesten nemen. Soms is voor een beetje vrede op aarde niet meer nodig dan gewoon een beetje hasjies. Blijf pieken in de hoogte mensen, ook in 2021!

Oproep aan Delftse muzikanten!

Wij blijven jullie graag in de schijnwerpers zetten, maar daarvoor hebben we wel content nodig. Dat kunnen we niet alleen. Heb jij een nieuwe single, album of video, stuur hem naar redactie3voor12delft@gmail. Of tag ons op Facebook of Instagram.

Facebook
Instagram