We dachten kort dat het mogelijk niet zou gebeuren. Maar na wat verduidelijking was Baroeg Open Air in het Zuiderpark weer een feit. Een zee zwarte shirts bedekt het terein, om te genieten van gevestigd en nieuw alternatief talent. Veel echte punks zijn er al vroeg bij voor Disturbance.
Liefhebbers van death metal gooien hun hoorntjes omhoog tijdens Downcast Collision. Vervolgens maakt Scotch er juist een feestje van. Punk, elektronische muziek, en meerdere subgenres van metal maken kiezen of rennen tussen de timetable wellicht nodig.

Disturbance

Disturbance

Punkband Disturbance uit Rotterdam heeft het tempo en energieniveau gelijk hoog zitten. Zanger Rob staat geen seconde stil terwijl hij met convictie alle teksten brult. Hij buigt zich regelmatig richting het uitgelaten publiek. Vooral tijdens ‘Exhale The Peroxide’ (live tijdens de snel uitverkochte V11 show) komt het publiek helemaal tot leven. Het is een nummer met een verraderlijk rustige intro. De opzwepende drums door Jo kondigen een tempowisseling aan. Toch is de complete explosie een welkome verrassing. Ook bij een van de meest catchy nummers 'For You' gaat het publiek los en zingt het hard mee.  De afwisselende riffs van gitarist Dim en bassist Jos dagen je uit om ze bij te houden, of het in ieder geval te proberen. 

Het publiek doet dit ook zeker. Voeten komen op meerdere plekken van het gras, om bijvoorbeeld te moshen. Maar iets rustiger aan kan Disturbance ook prima spelen. Van hun nieuwste plaat Tox Populi speelt ze veel nummers, waaronder ‘The Dark‘. Daar zit meer tijd tussen de gitaarakkoorden en drummer Jonathan kan even op adem komen. Rob melodieuzer horen zingen is een aangename afwisseling. Na een onstuimige set en toegift, bewijst Disturbance een nog altijd even sterke punk band te zijn.

Op vrijdag 1 november speelt de band op het grootste tweedaagse indoor hardcore / punk festival van Nederland genaamd The Sound of Revolution in Eindhoven. Met onder meer Heideroosjes, Ignite, UK Subs en Backtrack(laatste Benelux show)

Gold

Gold

De duistere rock band Gold uit Rotterdam is een fenomeen om trots op te zijn. Vanaf de eerste duistere noot pakken ze het publiek. Al snel headbangen mensen gehypnotiseerd mee. Zangeres Milena Eva zingt op neutrale toon de sterke single ‘He Is Not’ van het nieuwe album Why Aren't You Laughing? Haar stem is heel zuiver. Het klinkt haast alsof haar stem galmt, zonder dat er muren zijn. Igor Wouters' drumwerk sleept je beangstigend langs de gitaarpartijen. Gitaristen Jaka Bolič en Kamiel Top(zanger bij Paterzonen) vormen samen  een muur van geluid. Bandleider Thomas Sciarione (van The Devil's Blood) speelt hier vaak subtiel doorheen. Er is ruimte voor alle gitaren om er boven uit te stijgen. Wanneer ze hetzelfde spelen kan het klinken als gevecht. Zo blijven we in trance, maar het word nooit te comfortabel. Na ieder nummer krijgt Gold luid applaus en gejuich uit waardering.

Nog iets wat toevoegt aan de dreigende sfeer zijn de repetitieve elementen. Zoals in ‘Old Habits‘ van het tweede album No Image. Dat nadat het nummer is afgelopen nog in het hoofd blijft hangen. Op zowel drums als een aantal gitaren wordt hetzelfde ritme gestopt en weer gestart. Milena zingt waarschuwend ‘‘Old Habits die hard’‘. Dit nummer eindigt met ontzettend gepiep en geknars.

Gold heeft een apocalyptisch geluid waarin ieder lid comfortabel en duidelijk zijn of haar rol heeft. Dit unieke samenspel is sinds april te horen op het album ‘Why Aren’t You Laughing?‘, waarmee Gold op dit moment door heel Europa op tour is.Het vierde album is gereleased op Roadburn 2019 (internationaal sterk aangeschreven festival voor alternatieve muziek) en uitgebracht door het interessante Canadese label Artoffact Records

 

Forbidden Wizards

Forbidden Wizards

Voor opkomende snoeiharde muziek ga je tijdens Baroeg Open Air naar de Plee Sessies. Ook dit jaar stelt Thomas Harteveld iedereen weer voor aan je nieuwe favoriete band. Al is Forbidden Wizards bij de Rotterdamse punkliefhebber niet onbekend. De band heeft net een nieuwe EP genaamd Married.. With Spud uitgebracht en dit is de eerste show in Nederland na een tour in Engeland. De fans staan duidelijk klaar wanneer Forbidden Wizards de show open trapt.

‘Mrs. Dubcek’ geeft het publiek een paar seconden voorbereiding. Voordat
dat de experimentele punk riff het raam wordt uitgesmeten door rauwe punk op topsnelheid. Gitarist en zangeres Amber MacLean speelt de ruis op alle nummers. Ondertussen schreeuwt haar schelle stem de boel uit elkaar. Geïnspireerd door Devo (waarvan ook drie covers staan op de nieuwe EP) en ook klinkend als Jello Biafra van Dead Kennedys. Bassist Ross MacLean speelt hier even meedogenloos zijn partijen bij. Drummer Tom van Garderen drumt snel, roffelend of directer zijn ritmes. Forbidden Wizards maken in ieder geval een onmisbaar kabaal. Het publiek wordt hier vrolijk in meegesleurd. Forbidden Wizards laat het publiek wild dansen en moshen. Zie hier live-beelden in jaren 80 videostijl.

Lees hier ons interview met Forbidden Wizards, waarin ze onder meer vertellen hoe Amy van Amyl and the Sniffers op haar instagram gevraagd heeft naar leuke bands om te luisteren in de tourbus. Amber stuurde Forbidden Wizards op en binnen een uur ontvingen we een mail van Paradiso Noord en van de bookings agency van Amyl and the Sniffers met de vraag of wij de dag erna voor hen wilden openen in Amsterdam. De volgende tour hebben ze ze weer gesupport in Vera in Groningen. 

Downcast Collision

Downcast Collision

Het geluid van de Rotterdamse Downcast Collision is compleet thuis bij de Plee Sessies. De opkomst doet denken dat deze band volgende keer beter op het main stage kan staan. Vele metalheads omringen het Plee Sessies podium. Tijdens de eerste nummers zwiepen er al haren in het rond. Met dubbele kick op zijn bassdrum jut drummer Peter van Toren het publiek op voor ‘Cast Aside’. Zangeres / bassiste Monica Janssen lijkt vrij natuurlijk ontzettend laag te kunnen screamen, het komt duidelijk diep van binnen.
Het regent strak gespeelde powerakkoorden. Handen zwiepen snel over de gitaarhalzen heen. Monica schakelt gerust in dezelfde zin tussen hoge en lage uithalen.

Er hoeft geen twee keer gevraagd te worden om vuisten of hoorntjes in de lucht te gooien. Afsluiter van de set is 'Photonic' met de kenmerkende drumopening die aan het einde weer terug komt. 'How do you escape from this life?' wordt al meegezongen door die-hard fans. De set van Downcast Collision vliegt voorbij en smaakt naar meer. 

Voivod en Gwar worden 3 avonden in Duitsland, Frankrijk en nog een keer in ons buurland gesupport door de Rotterdamse / Haagse metalband in november. 

Scotch

Scotch

Vanavond is de Dordtse party folk waar Scotch garant voor staat te vinden bij de Plee Sessies. Scotch zingt met humor over hoe simpel of moeilijk het leven kan zijn. Samen met instrumenten als de banjo en accordeon zorgt dat voor veel gezelligheid. Interactie met het publiek en anekdotes vormen vaak de brug tussen nummers. Sjoerd van Lee vraagt voor ‘Balkan Grinder’ wie wel is op straat in slaap is gevallen als gevolg van alcohol. Kasper de Vries speelt een plagend stukje viool als intro tot dit liedje. Wouter Sieuwerts geeft het spring ritme aan. Wie liever snel alle kanten
op danst kan de viool en accordeon volgen. Scotch zet meerstemmig ‘Place To Be‘ in, ondersteunt door ritmisch geklap van het publiek. Er ontstaat al snel een feestelijke pit vol dansende mensen, waar schouders elkaar net als in een moshpit regelmatig raken. Een stukje van ‘Reparatiebier‘ wordt meerdere keren uit volle borst terug gezongen. Volgens Scotch de beste remedie tegen katers de dag na Baroeg Open Air. 

Rott ‘n Damned

Rott ‘n Damned

Het is aan Rott ’n Damned om heerlijk rumoerig de Plee Sessies af te sluiten. Het energieke viertal combineert hardcore met het bombastische van punk en rock. Er is dus geen seconde om stil te staan. De moshpit die na het eerste raggen door gitarist Niek en bassist Daniel ontstaat groeit snel, en wordt steeds onrustiger. De stem van Matt raast schoor maar verstaanbaar over de microfoon. Gitarist Niek kan in ‘Slaves’ knap genoeg tussen akkoorden hele maten spelen de tijd maken voor gladde loopjes. Stijn drumt zeker wel bewust onordelijk klinkende ritmes in elkaar, die regelmatig plots versnellen. Matt maakt goed gebruik van zijn mogelijkheid als zanger om overal en nergens heen te lopen. En is net als andere artiesten ook zo beleefd om de vorige bands en Thomas Harteveld te
bedanken. Het optreden ligt een paar seconden iets stiller omdat publiek per ongeluk op gitaarpedalen is gaan staan. Op de voor zover die bestaat eerste rij worden een paar bewakers aangewezen. De boel gaat gauw weer door. Een cirkel pit voor ‘Pussy ‘ wordt op verzoek met alle
plezier gemaakt. De tent staat nog net, maar Rott ’n Damned heeft het publiek flink laten zweten.

J.C. Thomaz & The Missing Slippers

J.C. Thomaz & The Missing Slippers