Amy van Amyl and the Sniffers vroeg om suggesties op instagram. Amber van Forbidden Wizards reageerde en binnen een uur kregen ze een mail of ze wilden spelen in Paradiso Noord de dag er na. Later hebben ze ze ook in Vera gesupport. 2019 is sowieso het jaar van de band. Begin dit jaar kwam de EP It's Always Sunny On The 3rd Rock From The Sun uit, waarna vele shows in Nederland volgde. De nieuwe EP Married... With Spud is net uit en ze hebben er net een tour in Engeland op zitten met Tense Reaction en Paranoid State. Op 14 september spelen ze op Baroeg Open Air. In gesprek met Amber Maclean (guitaar en vocals), Ross Maclean (bass) en Tom van Garderen (drums):

Hoe zijn jullie de supportact geworden van Amyl and the Sniffers in Paradiso Noord? Laatst hebben jullie ze weer gesupport in Groningen. Hebben jullie een goede band met elkaar?

Amyl and the Sniffers waren aan het touren door Europa en Amy had op haar instagram gevraagd naar leuke bands om te luisteren in de tourbus. Amber stuurde Forbidden Wizards op en binnen een uur ontvingen we een mail van Paradiso Noord en van de bookings agency van Amyl and the Sniffers met de vraag of wij de dag erna voor hen wilden openen in Amsterdam. Gekkenhuis! De volgende tour vroegen ze ons weer. We respecteren elkaars werk en elkaar enorm, dus het is waanzinnig samen te kunnen spelen. 

'Live altijd geweldig, strak en energiek. Ze weten m'n hyper-modus te activeren' is een quote van Lemmy (drummer van Sick of Stupidity, Gewoon Fucking Raggen en vele anderen) over jullie. Hoe reageren mensen op jullie live show?

Niet heel anders dan mensen op andere bands reageren, denken we. We merken wel dat we de laatste tijd steeds enthousiastere reacties ontvangen, juist van mensen naar wie wij zelf enorm opkijken. De leukste opmerking die we horen is dat we "loose & tight" tegelijk zijn, en het grootste compliment is wanneer mensen de zaal slopen.

Baroeg Open Air schrijft:' De huidige generatie 010-punk gaat als de brandweer. Dit rauwe trio is een van de aanvoerders en speelt zich een ongeluk. Zo punk als de tering met de aantrekkingskracht van een industriële Nilfisk-stofzuigert.' Wat kan je verwachten een showvan Forbidden Wizards?

Haha, nou dat ‘zich een ongeluk spelen’ is redelijk letterlijk! Ross en Tom hebben best vaak lichaamsdelen gekneusd, Ambertje krijgt eigenlijk alleen maar blauwe plekken en kapotte nagels. Tja, wat kun je verwachten… Tom trekt zn shirt uit, we zweten ons kapot, af en toe hebben we elkaars kleding aan, Amber raakt iedere fret op de hals aan. Verder spelen we nummers van de plaat, de ep, en zelfs de nieuwe ep. Soms dansen mensen.

Wat zijn andere Nederlandse punk bands om in de gaten te houden?

Paranoid State, Tense Reaction, Graf, Pressure Pact, the Kaak, Pauper, Network76, Raylin, Gewoon Fucking Raggen, T.Gondii, Whooom, Shwuaen, Real Farmer, the Cosmosians, Azijnpisser, Pisnozems (de romigste van Nederland), Pig Frenzy, SFD en nog zoveel meer wie we nu waarschijnlijk vergeten…

Begin dit jaar hebben jullie de EP "It's Always Sunny on the Third Rock from the Sun". Wie scheldt er zo in het Schots en hoe is dat ontstaan?

Dat is de vader van Ross en Amber - Keith MacLean. Hij kwam naar Duct Tape Studio, voor wat pilsies, en zodat hij "incoming message from the Big Giant Head" kon inspreken als intro voor 'Harry: the Radio Transmitter'. Hij bleef echter doorgaan en we vonden het zo tof dat we op de A-side alles hebben gebruikt. De B-side heeft een andere volgorde en geen intro's.

 

Hoe is de ontwikkeling van jullie sound van de eerste EP, naar jullie debuutalbum naar de nieuwe EP?

Er zijn geen bewuste keuzes gemaakt qua sound ontwikkeling. Het is gewoon zo gegaan zoals 't is gegaan. We kennen elkaar nu door en door en kunnen elkaar riffs zonder overleg aanvoelen en afmaken. We vinden het ook leuk om wat meer te experimenteren.

Jullie zijn net klaar met de opnames voor een nieuwe EP Married.. with Spud in Duct Tape Studio. Wat zijn jullie er mee van plan?

We hebben de EP op groene glittertapes uitgebracht via Humanimaal, en hij komt dus binnenkort op Spotify. Wie weet in de toekomst op vinyl.

Hij is in premiere gegaan op het youtube-kanaal Anti. Waarom daar?

Anti is gewoon fucking sick. We ontdekken via dat kanaal geweldige bands. Hij is een soort moderne John Peel, haha. Hij reageerde direct heel enthousiast op de ep, en we zijn 'm enorm dankbaar dattie 't wilde doen.

Wat is de kunst bij het zo snel spelen als jullie doen?

Valt wel mee toch? Ken je Lemmy (red: van Gewoon Fucking Raggen, Sick of Stupidity en andere bands) ? Het ken altijd sneller.

Waaraan kan je jullie fascinatie zien met sitcoms?

Aan de titels? Het is zo gekomen omdat we muziek wilden maken om de muziek, en niet om een boodschap over te brengen. Of ja, de boodschap van "maak je geen zorgen, doe ff lekker je eigen ding". We begonnen een paar jaar geleden met sitcom titels en dat is blijven hangen. 

Het afgelopen jaar hebben jullie op steeds meer plekken in Nederland gespeeld. Waar hebben jullie dit jaar zoal gespeeld?

Oef, ff kijken. Patronaat, Knoflook, de Ondergrondse, ACU, dB's, Paradiso Noord, Poortgebouw, VERA, OCCII, Bar3, Roodkapje, Skatepark Noord, Stroomhuis, en nog veel meer. 

Begin september zijn jullie op tour naar Engeland geweest met Tense Reaction en Paranoid State. Wat is het verschil met in Nederland optreden?

Het Engelse publiek heeft haar eigen trekjes. Zo bouwen ze human pyramids tijdens de gig, en roepen ze "fucking hell" tussen nummers door ipv applaudiseren, om zo te laten weten dat ze onder de indruk zijn. Verder werd er geen bier geregeld voor de bands, dat was wel wack.

Jullie spelen veel met Nederlandse punk bands. Hoe komt dat?

Brabant is toch geen Nederland? Hahaha, nee dat valt wel mee hoor. In juni hebben we bijvoorbeeld alleen maar met Australische bands (Dead Already en Amyl and the Sniffers) gespeeld.

Hoe zou je jullie sound omschrijven?

Punk.

Wat zijn inspiratiebronnen voor jullie qua bands?

Toffe, energieke bands die hun eigen ding doen en schijt hebben aan alles "wat hoort".

Wat zijn jullie verdere plannen?

Lekker veel spelen, ja toch. Wachten tot Jello Biafra belt, haha.