Het avontuur begint al meteen bij binnenkomst: De dobbelsteen bepaalt de entreeprijs. Wat zal het worden? Een luttele euro of misschien wel het nog steeds zeer schappelijke zesvoudige? Tromgeroffel … Letterlijk, want de dobbelsteen moet op een drum worden gegooid, waarna je als betalingsbewijs een streepje van een merkstift op je middelvinger krijgt. Tekenend voor wat Storing_ is: experimenteel en laagdrempelig, want bijna alle edities waren zelfs gratis.
Storing in een centrale in een energiehuis. Normaal gesproken slecht nieuws, maar een underscore en wat extra letters doen wonderen: Storing_ in de Dordtse Popcentrale stond immers donderdag 3 oktober weer garant voor avontuurlijke, grensverleggende elektronische muziek. Met de dj’s Diamanda Galblaas en Ibrahim Kazoo, de losgaande Franse drummer Cesar Palace en de Australische speedcoregigant Passenger Of Shit. Extra feestelijk tintje: het was de vijftiende editie.
Dobbelsteen
Storing_: the story
Storing_ zag het levenslicht in 2006, ontsproten aan het brein van Sadra Hemati. De 33-jarige in Iran geboren en in Dordrecht muzikaal getogen sterkhouder van de Dordtse undergroundscene is beter bekend onder de artiestennaam Logosamphia. De Popcentrale mag dan in de tussentijd heel wat keren zijn verhuisd; Storing_ is gebleven met een jaarlijks feest. Nu dus voor de vijftiende keer, met telkens dezelfde insteek: muziekliefhebbers uit de meest uiteenlopende subculturen bij elkaar brengen.
De ultieme crossover; daar schortte het dertien jaar geleden aan. Op de Strictly 45‘s-danceavonden in Bibelot luisterden de metalheads in het aparte cafégedeelte Bubbels naar hun eigen muziek, en ondertussen werd er in de zaal gedanst door de liefhebbers van alternatieve elektronische geluiden. Dat was Sadra een doorn in het oog, en de reden om met Storing_ te beginnen. Weg met die kliekjes! En met succes. De eerste edities trokken meteen al ruim tweehonderd mensen in een gevarieerde samenstelling.
Het evenement begon elektronisch georiënteerd met veel breakcore. Die smaak is nog prominent aanwezig, maar is ook veel eclectischer geworden: freejazz, noise, electropunk, new wave, avantpop, 8 bit … Zo divers als de stijlen, zijn ook de landen waaruit Sadra de artiesten naar de Popcentrale weet te brengen: Duitsland, Frankrijk, Ierland, maar ook bijvoorbeeld Rusland, Brazilië en Australië. Namen die de mainstream niet veel zullen zeggen, maar groot zijn in hun undergroundscene. Zoals Asian Women on the Telephone, Hassan K, Retrigger, Lovataraxx, Yespinkpink en Peter Quistgard. Maar ook lokale helden die in het gangbare clubcircuit niet op de agenda prijken, zoals Janoise, Gronograph, MC Mustaj, Romeo Mayor, Edu, B6RB6P6PA (de man achter de legendarische ‘bunker’ in de Nieuwstraat) – en Sadra zelf. Verbindende factoren zijn het rauwe randje, de warme, vrije sfeer, de energie en het hoge performancegehalte: het moet zowel boeiend zijn om naar te kijken als naar te luisteren. Met de focus op live acts, waarvan er elke editie standaard minimaal twee zijn.
Diamanda Galblaas
Storing_ nummer 15 begint echter met een dj. De artiestennaam Diamanda Galblaas (ja, van parodieën is het evenement ook niet vies) zal weinig bellen doen rinkelen, maar het is niemand minder dan Wim van de Herik, de man achter het onvolprezen tijdschrift Fake, en tevens het muzikale geheugen van Dordrecht. Hij organiseerde hier zelf ook al bergen optredens. Wim brengt vanavond een eclectische set vol obscure, maar goed in het alternatieve gehoor liggende electronica. Zelf noemt hij dit ‘rokerige ambienthop voor danslustige muurbloempjes’, maar de bas is behoorlijk aanwezig. Voordat de deuren om 20.30 uur opengaan, staat deze cultlegende al te draaien en dit doet hij ruim anderhalf uur. Wat een toewijding!
Cesar Palace
Ook de eerste live act van de avond, Cesar Palace, kan geen gebrek aan inzet verweten worden. Integendeel! Deze Franse artiest heeft er vanuit zijn woonplaats Berlijn met zijn bus negen uur over gedaan, en vervolgens blijkt er nog een karrenvracht aan energie in zijn lijf te zitten. Die perst hij er tot het laatste restje uit met een set bestaande uit minimale electronica en vooral veel drumwerk. Net als hijzelf gaat ook het publiek helemaal los op zijn up-tempo dwingende, hypnotiserende polyritmes. Minimale, langzaam verschuivende loops met soms een heerlijke waas van reverb. Af en toe machinaal, dan weer tribaal, of zelfs allebei tegelijk.
Passenger Of Shit
Is negen uur rijden al heel wat; de tweede liveact, Passenger Of Shit, komt helemaal uit Australië! Een grote naam in de speedcore- en horrorrapscene. Eerder was de gemaskerde man te zien op grote hardcorefestivals zoals Dominator, en nu staat hij gewoon in de Popcentrale! Het speelse, kalme begin, gevolgd door bass music met vervormde vocalen, blijkt stilte voor de storm: een spervuur aan beats volgt, maar het wordt nooit monotoon. De Australiër is een meester in de afwisseling, zowel van tempo als van stijlen. Grunts en screams tegenover mooie donkere, melodieuze gedeeltes en bliksemsnelle breakbeats versus rustigere hiphopstukjes. Zelfs tekenfilmachtige passages komen langs als waren het reclameboodschappen tussendoor. Ook deze artiest gaat voluit: hij levert een set van ruim tachtig minuten af.
Ibrahim Kazoo
Het is organisator Sadra Hemati zelf die onder de naam Ibrahim Kazoo de avond met een dj-set afsluit met de energieke, chaotische, creatieve gekte die kenmerkend is voor Storing_. Is het chiptune, is het electro of toch gewoon een vogel of een vliegtuig? De meest vreemde ritmes en melodieën en dubieuze samples komen voorbij, en of het nu Frans-, Duits- of Nederlandstalig is, Arabisch of zelfs een parodie op Dr. Alban: niets is de man met het zwartgeschminkte oog te gek. Een passende afsluiting van een (te) gekke avond!
Nooit genoeg
Tja, en ook aan deze succesvolle editie van Storing_ kwam helaas een eind. Heb je 'm gemist? Niet getreurd, want de avantgardistische lo-fi oosterse 8 bit neopolka- en folkteknomuziek van Sadra/Logosamphia, gemaakt met behulp van stukken fruit en zelfgemaakte en gemodificeerde elektronische instrumenten is hier gratis te beluisteren.
Wil je meer info over de overige artiesten of Storing_ zelf, kijk dan even hier.