‘Crustig aan’ en 'Grind 't niet, dan crust 't wel', werd er gezegd bij de lancering van Black Denim Festival. Bij de eerste editie kwamen er vele fans af op gemazelde punkpartizanen als Disorder en Subhumans, maar ook op nieuwere 'noisome' namen als Diesel Breath en Sick of Stupidity. Bij de tweede editie halen Xander en Wesley van Cloudhead voor Black Denim Festival onder meer Extreme Noise Terror, Gewoon Fucking Raggen en Kru$h naar Baroeg. In gesprek met organisator Xander van Dijck hebben we het over het festival, de bands, de scene en speelplekken in Rotterdam

Op zondag 27 januari presenteert Cloudhead Bookings zeven keiharde punk, d-beat, deathgrind en hardcore bands in Baroeg.

Waarom was de eerste editie in maart en de tweede editie in januari?

'Als je begint met het organiseren, dan is het belangrijkste om te weten waarom je het organiseert. We geloven in iets en willen een bepaald concept neerzetten waarin alles klopt. Daarom hebben we ook naar een passende headliner gezocht. Nu hebben we de kans gekregen om Extreme Noise Terror te halen als headliner. Zij zijn eind januari beschikbaar en omdat wij geen concessies willen, besloten wij dat Black Denim in januari moest plaatsvinden.'

Hoe staat het met grind / crust scene in Nederland zoals jij het ziet?

'De scene lijkt klein, maar schijn bedriegd. Het is jammer dat veel plekken zijn verdwenen waar geen concerten of feesten meer plaats vinden. Toch merken wij dat de honger van deze hechte vriendelijke gemeenschap blijft snakken naar meer. Wij maken daar samen met anderen graag deel van uit.

Vrankrijk in Amsterdam is bijvoorbeeld een mooie plek. Ivo van Rijswijk van Minor Operations Bookings doet toffe dingen in Haarlem. In Groningen gebeuren ook veel dingen. De Crowbar is helaas wel laatst dicht gegaan. Op grote schaal heb je Pitfest. Die hebben echt wel goede dingen staan, zoals Skitsystem,.En je hebt Bloodshed Fest

Ik hoop dat er altijd mensen blijven opstaan om concerten te organiseren  om het levend te houden. Zo willen wij graag meewerken aan initiatieven in Rotterdam.'

MIR is gestopt en in Duct tape wordt helaas niet veel meer georganiseerd. Denk je dat het in Rotterdam ook moeilijker wordt om iets te organiseren?

Gelukkig staan er initiatieven op en blijven er ook bepaalde organisatoren dedicated doorgaan. In Rotterdam zien we gelukkig dat de Baroeg altijd een consistente factor is. Wat ook tof om te zien is, is dat het Poortgebouw weer allemaal toffe feestjes aan het geven is. Bar3 is lekker bezig. Zij groeien steady. De bar is mooi geworden.'

Headliner Extreme Noise Terror

De headliner dit jaar is Extreme Noise Terror. Hoe kwam je daarbij?

Vanuit Black Denim geloven wij dat je pas echt weet dat je gefeest hebt als je er niet (helemaal) zonder de spreekwoordelijke kleerscheuren vanaf komt.  We vinden het fantastisch dat Extreme Noise Terror onze visie deelt. We verwachten dan ook dat ze de tent volledig op zijn kop gaan zetten. 

Leon (programmeur Baroeg) heeft de band via Dirk van Doomstar aangeboden gekregen. Leon vind het tof om de band onder de Black Denim Festival vlag eer te zetten. Ik vind het ook tof. Ik ben best wel een fan van die band. Dus die wilde ik wel hebben.' 

Hoe zou je Extreme Noise Terror omschrijven?

Extreme Noise Terror is een extreme metal band uit de UK die is ontstaan in 1985. Ze hebben karakter gegeven aan de vroege grindcore sound met politiek kritische teksten, extreem hoge tempo’s en vaak hele korte nummers.

Fun fact:

Twee dagen voor het eerste Black Denim Festival was ik met Disorder op pad, Disorder was namelijk een van de headliners bij de eerste editie van Black Denim Festival. Ik was samen met Billi naar het vliegveld van Brussel gereden. Daar kwamen we er achter dat de band 2 vluchten gemist had en nog steeds op Schiphol stond. Billi is toen helemaal terug gereden naar Schiphol om de boys op te halen en kwam uiteindelijk vlak voor showtime aan. Toen ben ik nog tot midden in de nacht bezig geweest om er voor te zorgen dat de bagage van Disorder naar Brussel gevlogen werd. Het toffe was dat toen we de volgende dag de bagage op gingen halen we Dean Jones toevallig tegen kwamen op het vliegveld. Alsof dit een teken was.

Avskum

Avskum speelt hun 1e show in Nederland. Hoe ken je die band?

Tien jaar geleden heb ik vaak het nummer 'Ingen Manniskal ar Illegal' van de band gedraaid toen ik met mijn ouder op vakantie was. Bij het samenstellen van de line up kwam deze herinnering weer bij me terug. Toen ben ik ze meteen gaan opzoeken.

Ik was in de veronderstelling dat de band wel eens gestopt zou kunnen zijn , maar een filmpje van een show in 2017 gaf mij hoop. Ik schreef de band aan, maar kreeg geen reactie. Uiteindelijk ben ik maar gaan zoeken op facebook en vond ik de gitarist. Ik vertelde hem over Black Denim. We waren er snel over uit dat we allebei wel zin hadden in een paar mooie kleerscheuren.

De band heeft een lange history en kan worden geschaard onder de echte Zweedse D-Beat (een subgenre van hardcore-punk vernoemd naar Discharge en een drum beat die karakteristiek is voor het genre) rock'n'roll bands.

Black Denim Fest pt 2

Cyness

Wat is de derde headliner? 

'CYNESS is een band waar ik nu al enorm naar uit kijk. De band komt uit Potsdam, een buurt in Berlijn. Ze hebben een goeie reputatie opgebouwd door de jaren en maakte een split met de grootheden van Skitsystem. CYNESS speelde eerder in Nederland op festivals zoals Bloodshedfest en Netherland Deathfest. Verwacht keiharde grindcore, crust en zwartgallige black metal riffs uit het meest duistere Berlijnse kraakpand.

Gewoon Fucking Raggen

Gewoon Fucking Raggen (GFR) is belangrijk voor de scene in Rotterdam. Goed om te weten is dat de band een belangrijke spil is in de Rotterdamse groep BRUJA KRU!. Al jaren staan ze klaar om de scene levend te houden. Bruja Kru is een verzameling jonge bands uit Rotterdam in met name de punk en hardcore en leden die in andere bands zitten. Denk aan Rott'N DamnedForbidden Wizards, Pig FrenzyOrder of The Emperor en Sick of Stupidity.

GFR zit in de hoek van de power violence en grind a la Chuck Norris, Dropdead en xBraniax.  In oktober 2018  heeft Gewoon Fucking Raggen een nieuw album uitgebracht We Need More Hardcore, waarin de snelheid een belangrijk onderdeel is. Ze hebben ook niet voor niets de snelste drummer ter wereld Lemmy. Het lijkt soms alsof hij zes armen heeft. Een enorm energieke gast die grind totdat hij erbij neer valt. Hij heeft zich enorm ontwikkeld. Mooi om te zien. Hij is altijd aan het drummen op alles. Wes laat het geheel doen lijken alsof het niks is en speelt met het grootste gemak de gekste rock'n'roll licks over deze georganiseerde chaos heen.

De band tourde reeds door Frankrijk, Duitsland, Italie en zelf Indonesie werd onveilig gemaakt tijden de “Grinonesia” tour.

Wes boekt nu bij Cloudhead de band Cenobites. We zijn aan het kijken met hem hoe we dat kunnen uitbouwen naar meer.

Ik wil dat deze muziek in stand blijft. Dat er dingen blijven gebeuren. Hoe meer mensen dat doen, hoe beter. Als toffe bands of bands die goed bezig zijn een show nodig hebben dan doe ik dat graag.

Kru$h

'Een leuke annekdote is dat ik Kru$h heb leren kennen op een festival in Tjechie toen ik daar op vakantie was met ouders. Ik was 16 jaar oud en was in extase toen ik er achter kwam dat Obscene Extreme slechts een paar kilometer van onze bungalow plaats vond. Met een stapel flyers, stickers en cdtjes van mijn toenmalige band liep ik een rondje over het veld en raakte ik ineens aan de praat met de goedlachse Jack Koeckebacker van Kru$h. Ze stonden op het punt om het podium te betreden en ik was gelijk fan.

De band maakt combineert het bruutste van de grind met het tofste van de crust. Daarnaast heeft de band hun sporen echt meer dan verdient zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast ben ik deze band (leden) enorm dankbaar voor alle inspiratie de ze mij hebben gegeven. Ik ben namelijk in aanraking gekomen met DIY. Het zelf doen, zelf concerten organiseren en zelf posters maken. Je kunt alles zelf! Zij doen dit namelijk zelf ook. Kijk maar naar Jack & Ronald die al jaren fantastische bands naar Nederland halen. Bands van over de hele wereld spelen in de kleine kraakpanden SUB071 en Cab03. Ze zijn nu zelfs bezig met een nieuwe zaal, de vrijplaats in Leiden. Support dit!

Fubar

Fubar is de band van Luc Favie van Doomstar Bookings. Een organisatie die enorm belangrijk is voor de Nederlandse grind / crust / metal scene. Luc zit samen met Luuk bijvoorbeeld achter het toonaangevende Bloodshed Festival in Eindhoven. Als je de band opzoekt op youtube, dan zal je snel stuiten op filmpjes van zo’n beetje de meest agressieve hardcore show die je je maar kan voorstellen. De band tourde over heel de wereld. Zelfs Tokyo mocht niet wijken voor deze fantastische grind band. Verwacht extreme vocalen, keiharde gitaren en oorverdovende drums. Ik hoop dat de gitaar tops op de kasten blijven staan dit keer.

Raylin

'In Raylin zitten bandleden van Presurre pact. Vorig jaar opende die band op Black Denim. Wat tof is om te zien is dat deze jonge gasten de old school hardcore van Negative Aproach weten te verwerken naar de tijdgeest van nu.

Ik ben super blij dat ze komen spelen. Het geeft een fris karakter aan het festival. Het is altijd goed om het beste van beide te hebben en daarom vind ik het fijn dat je de oude garde en de nieuwe garde allemaal op één festival kunt zien.

Roy van Raylin organiseert feesten als Tijdelijk Gesticht in ‘t Stroomhuis en Skinfest. Hij timmert stevig aan de weg met zijn bookingsbureau Barnyard Boogie om bands te laten spelen.'

Meer informatie

15.30-15.55 Raylin (NL hardcore / punk)
16.15-15.45 FUBAR (NL grind)
17.05-17.35 Gewoon Fucking Raggen (NL hardcore / punk)
17.55-18.25 Kru$h (NL crust)
18.50-19.25 Cyness   (DE grind / crust)
19.50-20.35 Avskum (UK grind / crust)
21.00-21.45 Extreme Noise Terror (UK grind / crust)

15:00 uur gaan de deuren open. 

15:30 uur speelt de eerste band Raylin

14 euro vvk. Deur: 15 euro

Het is niet leuk om het heel duur te maken

Lees hier het interview over de eerste editie van Black Denim Fest