Er is een nieuw festival in Baroeg met Subhumans, Disorder, Sick of Stupidity, Slavery Farm, Dieselbreath en Pressure Pact. Verwacht hardcore, punk, d-beat, death metal en grind. We spraken met organisator Xander van Dijck.

"Op m'n 15e heb ik in de Sub071 leren organiseren", vertelt organisator Xander van Dijck. Ik kom uit Alphen aan den Rijn, wat een uurtje fietsen is naar Leiden. Destijds speelde ik in een hardcore punk band FOKKUM en bezocht ik daar vaak shows waar ik veel inspiratie uit haalde. Ik zag dat mensen alles zelf organiseerden daar. Er werden vaak avonden met twee of drie bands georganiseerd. Meestal met een buitenlandse band. Alles werd zelf geregeld van de muziek tot de bar tot de promotie en ik was hooked binnen een paar seconden. Ik zag daar in het klein gebeuren wat grotere podia ook doen maar dan handzamer en met meer passie en liefde. Mensen die zelf een postertje tekenen, daar heb ik wel altijd liefde voor gehad en dat gebruik ik nog steeds voor alles wat ik doe".

"Een van de eerste concerten die ik organiseerde was ook met Bram Poppe van Crustenunie in de Sub, dat was zo tof! Het was een kwestie van even bellen... zo konden we wel een paar bands uit de brand helpen die op tour waren. Met Cloudhead maak ik me daar nog steeds elke dag hard voor. Ik wil dat mensen voelen dat het persoonlijk is. Zo was het met The Afterveins destijds ook.

Een jaar geleden heb ik de draad weer opgepakt om weer hardcore d-beat muziek te gaan maken. Met wie kan het dan ook anders dan met Ries, Matthew en Daniel van Rott'n'Damned. Ik had zin in een nieuwe uitdaging, een oude liefde. Toen Ries mij uitnodigde om weer eens te gaan jammen was er gelijk weer een klik.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat heel veel plekken en intiatieven voor de hardere genres verdwenen zijn. Panden zijn ontruimt en mensen gooien al snel de handdoek in de ring. Tuurlijk heb je nog steeds instituten zoals Baroeg waar nog steeds veel concerten georganiseerd worden, maar helaas zijn er ook veel plekken weg. Daarom kreeg ik het idee om een nieuw festival leven in te blazen, om op die manier weer vette bands te kunnen helpen en de punk / hardcorescene een extra plek te kunnen geven."

Poortgebouw doet ook geen shows meer.
"Ontzettend zonde dat ze dit niet meer doen maar volgens mij gaan ze weer langzaam beginnen, deze plek moet geholpen worden dus ik zou zeggen ga er naar toe en help deze mensen, laat de plek niet verdwijnen".

Was het idee ontstaan toen je bij Slavery Farm begon?
"Nee later. He, hoe vet zou het zijn om helden uit dat genre te vragen om in Rotterdam te komen spelen. Een Wolfbrigade bijvoorbeeld, dat vind ik een van de tofste bands uit dat genre. Uiteindelijk is het geen Wolfbrigade
geworden. Dat komt misschien nog wel een keer. Ik ben wel eens gaan bellen om te kijken wie zit daar achter zit. Toen kwam ik al snel bij Luc Favie van Doomstar terecht. Ik belde hem op en ook toen had ik meteen een goede klik. Top gast. Hij heeft me heel erg geholpen om dingen op te zetten. Luc heeft mij ook weer in contact gebracht met Dirk Klooster van Iduna. Zo help je elkaar, omdat je het elkaar gunt en samen iets tofs wilt neerzetten. Ik vind het beter is als zoveel mogelijk mensen dat gaan doen. Ik ben heel blij dat we uiteindelijk Black Denim Festival uit de grond hebben kunnen stampen."

Xander van Dijck

Samenwerking

Is er een samenwerking in Rotterdam?
Zeker! Ik denk dat dit ook de kern is van alles wat we moeten doen. Ik werk met veel mensen samen, waaronder met mijn grote vriend immanuel Spoor van het Eendracht Festival en De Likt. Het Eendracht Festival vind ik dan ook een goed voorbeeld Iedereen heeft wat aan het Eendracht Festival omdat we het samen doen (Eendracht), hoe mooi is dat! Ik ken Leon bijvoorbeeld door het Eendracht Festival. Ik heb een hele prettige band met de Baroeg opgebouwd. Ze zijn super behulpzaam en een prettige betrouwbare partij om mee samen te werken. Leon is een goede gast die zijn shit goed voor elkaar heeft, dat vind ik heel erg pretig!

Black Denim Festival

Waar komt de naam Black Denim Festival vandaan?
Als je naar een punkconcert gaat, loopt iedereen in zwarte spijkerstof. Ik geloof dat dit het gevoel is wat ik wil geven als je naar Black Denim komt. Het mag allemaal een tandje harder, ruiger en gerafeld. Iedereen krijgt van mij ook een zelf geknipt bandje van uit elkaar gescheurde zwarte broeken. Dat je gehavend van een show af komt is de visie van mijn bedrijf dus dat sluit best goed aan op het concept van het festival. Uiteindelijk gaan de credits van de naam vooral naar mijn vriendin, die is echt super goed in dit soort dingen. Ik kon er niet omheen, haha dankjewel!

Wat voor soort muziek kan je verwachten?
Hardcore, punk, d-beat, death metal en grind. Ik heb eigenlijk een variatie tussen anarchistische punk, death metal en d-beat/grind/crust.

Wordt er nou een stukje denim gegeven aan bezoekers?
Zeker! Dat vind ik leuk en is ook persoonlijker en mooie dan een plastic bandje van Baroeg. Ik ga er zoveel mogelijk maken. En kan niet beloven dat iedereen er een kan krijgen want we moesten ze zelf knippen, naaien, uitprinten en strijken. Het lijkt me tof dat als iedereen straks weer naar huis gaat met zo'n bandje.

Op welke festivals zou je de muziek van je festival kunnen vinden?
"Obscene Extreme, Bloodshed Fest, Pitfest, Netherland Deathfest of Roadburn zien er puik uit!"

Welke opkomende bands om te checken zijn tof? 
"Sick of Stupidity. Daar heb ik veel zin in, die gasten zijn al een tijd hard aan de weg aan het timmeren. Ik vind Lemmy echt een waanzinnige drummer. Ik heb zin om daarnaar te kijken zondag." 

"Ik vind dat er ook in België veel interessante dingen gebeuren op dit moment er komen veel vette bands vandaan zoals Raylin, Travolta. Matrak Attakk, Raw Peace en Hetze. In België leeft het volgens mij momenteel we meer dan hier. Er zijn meer plekken waar je kan spelen en er is een hele actieve landelijke scene. Toen ik een tourtje aan het boeken was ging dat echt prettig en soepel in België.

Maar anyway. Kom lekker naar Black Denim dan kunnen jullie zelf zien dat we een prachtig Nederlands aanbod hebben.