De laatste finalist van de Grote Prijs van Dordt is bekend! Nadat in de voorrondes al Vermin, Mr. Overdrive, The Beatnik en Charades waren doorgegaan naar de finale op 11 mei in de Bibelot Power Stage, is daar op 13 april de laatste winnaar bij gekomen. In een spannende halve finale in de Popcentrale speelden Urban Distortion, Graftak, Van Bezemwijk, Blunderbuzz en Hidden Doors. De jurywinnaar is Hidden Doors.

Urban Distortion

Het lijkt er op alsof de publiekswinnaars op volgorde van de voorrondes in de finale spelen. We beginnen de avond met Urban Distortion, de publiekswinnaar van de eerste voorronde. Presentator Samir vertelt dat de band werkt aan een nieuwe EP. 

De rockers uit Schiedam openen en eindigen dreigend met een zelf meegebracht luchtalarm. De band speelt drie nieuwe nummers en opvallend genoeg hebben die nummers meer een classic rock gevoel, waar de tweede EP Breakfast for Champions iets meer tempo is en nog wat dreigender is.

Urban Distortion heeft iedere show weer memorabele refreinen die na de show nog in je hoofd blijven hangen, vanavond is dat met name het luchtigere uptempo 'Upside Down' van de tweede EP.  "Everytime you come around, turn my whole world upside down. It knocks me off my feet" zingt nog even na. Zanger Ad van der Made zorgt voor een show en heeft een sterke stem. Hij springt het publiek in om vlak voor twee mensen te zingen, probeert mensen te laten bewegen en dolt met gitarist Ronald de Groot op het podium. Helaas lijkt het publiek er niet echt echt zin in te hebben.

Graftak

De publiekswinnaar van de tweede voorronde is Graftak uit Rotterdam. Ook zij zijn bezig met een nieuwe EP die binnenkort uit zal komen: de de derde in het drieluik dat samen een album vormt.

Graftak maakt vrolijke herrie met veel energie en zit ergens tussen poppunk en punk in. De band weet in een nummer soms wel drie ideeën te verwerken: dan weer zit er een gypsy gedeelte in een nummer, de andere keer zit er ska in. Dat maakt het een veelzijdig geheel.

Publiekstrekkers zijn frontman en zanger / schreeuwer Niels en drummer Emma Valk, zeker als zij aanzet en achter de drumkit tekeer gaat. Het heeft een volle sound, zeker voor een trio. Met name het anti-kapitalistische strijdlied 'Anthem' blijft vanavond bij. 

Van Bezemwijk

De band waar het meeste publiek op af komt is Van Bezemwijk. De derde publiekswinnaar van de voorrondes is ook bezig met een nieuwe EP. De band wordt vaker vergeleken met The Kik en The Amazing Stroopwafels.

Van Bezemwijk maakt indruk. Het kleinkunst duo met band uit Barendrecht / Rotterdam maakt nederpop. De nummers zitten goed in elkaar, de trompet vult het fijn aan en de gitarist speelt een fijne solo. De twee nummers die het meest blijven hangen zijn de nieuwe single 'Sterre' met de trompet als welkome aanvulling en 'Middenbaan' met het publiek dat op uitnodiging van de band de titel van het nummer meezingt. Met name zanger / toetsenist Vincent van Ewijk maakt indruk met zijn stem. 

Het kabbelt wel erg lekker voort en zorgt er langzaam voor dat je gedachtes afdwalen. Als ze er voor kunnen zorgen dat de nummers spannender worden en misschien iets korter worden, gaan ze echt indruk maken. Dat ze muziek kunnen maken en liedjes kunnen schrijven staat vast.

Blunderbuzz

Huisband van de Popcentrale is Blunderbuzz, dit verklaart waarschijnlijk ook dat ze de vierde publiekswinnaar zijn. Tegen presentator Samir grappen ze dat ze samen ouder zijn dan alle bands bij elkaar. 

Blunderbuzz speelt rock'n'roll, waarbij je merkt dat ze de instrumenten beheersen. Het enthousiasme in de muziek vertaalt zich niet in de gezichtsuitdrukking en performance bij de frontman.

Toch glijdt de aandacht ook hier wat weg. Opvallend, want de muzieksoort van de band heeft van nature een randje. Dat ze muziek kunnen maken is te zien, hopelijk komen er nu nog wat nummers bij die bij blijven.

Hidden Doors

De winnaar van de online stemming is Hidden Doors uit Barendrecht / Rotterdam. Rond de finale van de Grote Prijs van Dordt komt de debuut EP Madhouse uit. Een betere timing kan je niet wensen als je de halve finale wint. 

Hidden Doors doet denken aan de uithalen en passie van Beth Hart, met de bluesrock invloed van Led Zeppelin en met de uitstraling van een krachtige frontvrouw en de modernere bluesrock invloeden van Black Mirrors die op dit moment aan het opkomen zijn. De band is pas 1,5 jaar bezig en sinds de voorrondes hebben ze duidelijk stappen gezet. Mede op aanraden van de jury, wat een van de grote pluspunten van de Grote Prijs van Dordt is voor nieuwe bands als ze er naar vragen. 

'Blind Color Woman' is het nummer dat nog het meeste bij blijft. Het langzaam opbouwen in 'Madhouse' zorgt er voor dat de set gebroken wordt met een rustig en duister begin. In de halve finale blijven vooral de beleving en de uithalen van zangeres Tracy Tchai bij. Daar voel je al echt dat ze klaar is voor meer. Als de nummers nog een sterk refrein krijgen, met nog krachtigere riffs en de groove nog interessanter wordt, gaan ze flinke stappen zetten.

Een outsider voor de finale op 11 mei in de Powerstage van Bibelot