Het gratis festival laat al 11 edities alle alternatieve soorten muziek die je in podium Baroeg kan vinden op een Open Air festival zien. Dit jaar zijn er wat kleine veranderingen. De Plee Sessies staan gelijk in het zicht als je binnen komt, naast het hoofdpodium. Op de plaats waar vorig jaar de Plee Sessies stonden, staan nu kraampjes van onder meer de Vrienden van Baroeg. Uit heel Nederland en daarbuiten komen alternatievelingen naar het Zuiderpark in Rotterdambij Ahoy. Hierbij tien tips voor Baroeg Open Air (BOA) 2018:

1) Heidevolk

Een van de meest succesvolle Nederlandse metal bands. Ze hebben op de grootste metalfestivals gespeeld. Heidevolk heeft een geheel eigen sound. Folk/vking metal met Nederlandse teksten. Geïnspireerd door de natuur, de Gelderse geschiedenis en mythologische verhalen uit Germanië.

Laten we nou net één van de vier uitzonderingen uitkiezen. 'Vulgaris Magistralis' is een cover van Normaal en wordt in het Achterhoeks gezongen.

Benieuwd of ze schilden en zwaarden op het podium hebben om het Viking gehalte omhoog te schroeven.

18:00 uur - 19:00 uur Main Stage 

2) Fleddy Melculy

Hoeveel t-shirts van Metallica zouden er morgen om 15:30 uur in het zuiderpark zijn? Gelukkig weten de meesten bij Baroeg Open Air wel wie Metallica is. Deze Vlamingen zingen / schreeuwen in het Nederlands (soms pijnlijk) grappige teksten over hardcore punk/ metal / metalcore.

Iedereen die Fleddy Melculy heeft gezien weet dat ze er een feest van maken. Of het nou Scumbash, De Kroepoekfabriek of Bibelot in onze regio is.

Zou 'Apu van de Nightshop' komen? Zijn er mensen die vegetariër zijn maar wel vis eten? Dan kunnen die weleens met een mond vol tanden staatn bij 'Geen Vlees Wel Vis' . Trek in brood na het festival? 'BROOD BROOD BROOD'.  Fleddy weet wel hoe die een feestje bouwt. Wie weet komen ze naar het 'Feestje in uw Huisje'?

15:30 uur - 16:15 uur Fleddy Melculy

3) The Dead Cvlt

Gloednieuwe Rotterdamse band. Met Thrasher van PRSPCT op zang en elektronica. Sjarm van Backfire! en Video Store op gitaar, Julian Schaap van Video Store op bas en 'de drummer met 6 handen' Lemmy van Gewoon Fucking Raggen (ook op Baroeg Open Air) en Sick of Stupidity. 

We waren al bij de eerste try-out in Roodkapje van The Dead Cvlt en schreven er dit over. Toen voelden we de potentie. Op Baroeg Open Air is het publiek al los gemaakt door veel meer andere bands. De nummers hebben de potentie om iedereen los te laten gaan. Zeker bij het laatste nummer bij Roodkapje ging het al goed los. Met 200 BPM kon je zelfs hakken. 

Bij Baroeg Open Air gaan er zeker mensen dansen bij 'All Hope Is Lost' (in Roodkapje als derde gespeeld). Bij 'Peace Or Annihilation' zou het weleens echt los kunnen gaan. 

17:20 uur - 18:15 uur Electronic Stage

4) Die Nakse Bananen

Die Nakse Bananen zou weleens de langst bestaande punk band van Rotterdam kunnen zijn. De presentator van Baroeg Open Air kan je op drumkruk zien zitten bij Die Nakse. Deef de Kanarie met z'n kenmerkende hanenkam kondigt de meeste acts aan of af.. 'Bier En Punk'  kunnen we toch wel een Nederpunk klassieker noemen.

Om 13:00 uur begint Die Nakse Bananen. De punkers zullen gelijk wakker zijn!

 

5) KNARS

Unieke combinatie van blazers en cumbia met garage/ punk. Voorheen heette de band Knarsetand. Door een nieuwe bezetting en een nieuwe sound hebben ze besloten voortaan als KNARS door het leven te gaan.

Tot nu zijn er enkele nummers uit. Waarvan wij zeker weten dat 'Fuck Up' en 'Bad Trip' goed gaan worden ontvangen.

Ze zijn bezig met een rauw rave album. Om daarna als zeven-koppige breakbeat garagepunk formatie live te knallen.

Overal op het artwork van BOA staat nog Knarsetand, maar dat komt omdat de band pas sinds kort de naam heeft veranderd

15:15 uur - 15:55 uur Electronic Stage

6) Gewoon Fucking Raggen

Het vlaggenschip van de Rotterdamse Bruja Kru(met veel nieuwere bands als Rott'N Damned, Forbidden Wizards, Pig Frenzy, Order of The Emperor, Sick of Stupidity). In de Europese d.i.y. scène is Gewoon Fucking Raggen (ook wel GFR genoemd) al aardig vertegenwoordigt. Van Obscene Extreme en Bloodshed Fest  tot menig ander festival en kraakpand of d.i.y. venue.

De band is bezig met een nieuw album. In opmaat naar de release spelen ze op Baroeg Open Air. 

GFR zou je iets eigenzinniger kunnen noemen. Ze vallen eigenlijk net niet binnen de typische Grindcore / Powerviolence hoek. 'Een fragmentatiebom van hardcore punk, crustgrind' en thrashcore/violence komt misschien nog wel het meeste in de buurt. Of gaat het bij het nieuwe album een andere kant op?

19:00 uur - 19:30 uur Plee Sessies 

7) Rude Radiation

Een ska band die het anders wil doen. Zonder blazers en zonder toetsen. Gewoon drums, gitaar, bas en een sterke zangeres. Gegarandeerd skanken en dansen met ook wat dub invloeden.

Rude Radiation bestaat pas een jaar, maar de individuele leden hebben jaren ervaring en wilden gewoon ska spelen zonder toeters of bellen.

Baroeg Open Air schrijft er zelf over: 'Het vierde optreden van Rude Radiation was vorig jaar in Baroeg, waar de band stond te spelen alsof het zijn vierhonderdste was; zo strak en soepel werd de ‘concrete rocksteady’ over het verheugde publiek uitgegoten.'

16:15 uur - 16:40 uur Plee Sessies

8) Abdomen

Het nieuwe album van Abdomen genaamd 'Emetophobia' is sinds 14 september uit. Geproduceerd door Matt Peel, de man die ook achter de knoppen zat bij platen van Eagulls en Pulled Apart By Horses. ‘Wij hebben die Eagulls-plaat heel veel gedraaid, en vonden het heel vet klinken. Ik heb dus gewoon opgezocht wie dat heeft gedaan en wat demo’s gestuurd. Hij was heel enthousiast, uiteindelijk hebben we een maand in zijn studio gezeten in Leeds. Hij is best experimenteel: hij heeft de gitaren superveel door vreemde versterkers gehaald, en zette het slaan op een kruiwagen onder het geluid van de snare. Zo vet!’ Zie de primeur van de nieuwste clip 'I Had Dreams'

De band is 3voor12 Talent bij de Popronde en zal ook te zien bij het gratis Popronde Rotterdam op zaterdag 3 november. 

14:20 – 14:50 Talent Stage 

9) De Likt

De Likt zou op de 10e editie van Baroeg Open air komen. Alleen toen brak Jordy z'n nek. Dit jaar helemaal herstelt. En het Rotterdamse sloopbedrijf is op volle oorlogssterkte met het nieuwe tweede album De Derde. 'Breek Je Nek' ft Rocco en Torre van De Staat is wel zo toepasselijk. 

Natuurlijk gaat het los bij 'Ja Dat Bedoel Ik' en 'Bloed Aan De Muur' zullen ook veel mensen kunnen meezingen. Ook nieuwe singles 'Zelf Doen' en 'Net Als Toen' doen het goed live. 

Normaal zouden we hier nog wat kunnen zeggen over de grootste De Likt clubshow ooit in de Maassilo op 19 oktober. Alleen zijn alle 1750 kaarten al uitverkocht.

18:40 uur - 19:40 uur Electronic Stage

10) Rose Tattoo

De headliner van de Main Stage is dit jaar Rose Tattoo. 'Het vijftal is van dezelfde generatie als landgenoten AC/DC, al zijn deze ijzervreters rauwer en meer van de straat. Dat sprong zeker in hun beginjaren in het oog, want Rose Tattoo was destijds de meest getatoeëerde band ter wereld.' Aldus Baroeg Open Air

Bassist Mark Evans maakte in de jaren 70 deel uit van AC/DC en speelde op de eerste vier albums.(Ook al krijgt hij niet de song-writing credits). 

Guns'N'Roses heeft nog Nice Boys van Rose Tattoo gecovered. 

21:15 uur - 22:15 uur Main Stage

Extra tip) Wildebeast

'De Heavy punkrock & roll is groots en heftig, alsof John Coffey te veel Gluecifer heeft gesnoven en ook nog eens al het gif van Frank Carter and The Rattlesnakes heeft opgeslurpt.' Kijk door zulke vergelijking wordt je benieuwd.

'Bright Smiles' en 'Causalities & Consequences' kunnen menig punkfeest op z'n kop zetten. 

Ze openen de Plee Sessies. Het podium laat bands op een groot festival spelen in de ombouw van de Main Stage. Gelijkvloers. Vorig jaar leek dat een schot in de roos. Nu is de plek iets veranderd. De bands hebben nog steeds de potentie om er een goede moshpit te bouwen of er te skanken.

15:00 uur - 15:25 uur Plee Sessies

Extra tip) 10 Years

10 Years is nou typisch zo'n band die je op Baroeg Open Air kan ontdekken. De band heeft nog nooit in Nederland gespeeld. En toch zijn er al zoveel mensen fan dat Submit Fest de allereerste signeersessie op Baroeg Open Air organiseert bij hun kraam. De signeersessie begint om 18:30 uur

De band is al op tour geweest met onder meer Disturbed, Korn, Mudvayne en Deftones. Het progressieve element in de sound komt, volgens de band, door de voorliefde voor Tool.

16:45 – 17:30 Main Stage