†HE D∑ÅD CVL† (The Dead Cvlt) is een gloednieuw project van Thrasher van PRSPCT. Met Lemmy op drums van Gewoon Fucking Raggen en Sick of Stupidity(die op grote metalfestivals als Hellfest en Maryland Deathfest hebben gespeeld). Sjarm van Video Store en Backfire! op gitaar en de bassist lijkt verdacht veel op Julian Schaap van Video Store. Op 30 augustus 2018 spelen ze een try-out in Roodkapje. Ter voorbereiding op de eerste echte officiële show op zaterdag 15 september tijdens Baroeg Open Air. Door de combinatie van drum & bass, industrial, gabber en punk/hardcore is het een interessante mix.

Het industriële begin

Iedereen wordt naar binnen gezogen door een intrigerende soundscape. Er is één beamer straal die het podium verlicht. Een verrassende keuze om te openen, aangezien het niet gelijk losgaat. Gareth heeft een Infest shirt aan en Jeroen een Nailbomb shirt. Door de drumcomputer sound heeft een groot gedeelte van het optreden een Godflesh-achtige sfeer. Dat wordt met name in de eerste twee nummers echt te horen. Waarbij het tweede nummer 'Kill Yourself' al iets meer drum & bass in zich heeft.

Er wordt voor het eerst voorzichtig gedanst op het derde nummer 'All Hope Is Lost'. Dat is een stuk meer richting de drum & bass, hoewel er nog wat industrial invloeden inzitten.

Thrasher springt zelf het publiek in om z'n teksten in je gezicht te schreeuwen. Het publiek in Roodkapje kijkt nog wat de kat uit de boom, omdat dit letterlijk de eerste keer is dat je ze live kan zien en er is nog geen muziek uitgebracht.

 Als mensen de muziek eenmaal kennen zou het voor het eerst echt goed los gaan bij 'Peace or Annihilation'. De muziek wordt een stuk harder.

Punk & 200 BPM

Daarna wordt de elektronische muziek even uit gezet. 'Deze is voor de oude garde'. Waarna Okkie Vijfvinkel begint te juichen. 'Deze is voor jou, Okkie'. Vervolgens spelen ze een harde versie van 'Attitude' van de Bad Brains. Hierbij ontstaan de eerste echte goede moshpits. Een goede breker in de set.

Door die cover doet het me denken aan Ho99o9. Die nog 'Attitude' nog als laatste speelden op Lowlands. Doordat ze beiden dat nummer coveren en ze veel harde elektronische muziek(wel hele andere muzieksoorten) gebruiken, is dat misschien nog wel een van de beste bands om The Dead Cvlt mee te vergelijken. Ho99o9 lijkt misschien het iets wildere broertje, The Dead Cvlt is de oudere broer die pas net op stoom komt. Live klinkt de stem van Thrasher ook een stuk krachtiger en prettiger. Het voelt ook veel meer als een echte band met gitarist en bassist op het podium. 

Gelukkig ontploft de zaal bij het laatste nummer. Op 200 BPM knallen ze RTD(200BPM) er uit. Dit is de gabber waar flink op gehakt of gepit gaat worden. Hier komt de hardcore liefhebber(en dan bedoelen we niet hardcore punk) aan zijn trekken. Er ontstaat een heftige moshpit. Iedereen die hierin is mee gegaan, moet daarna even op adem komen.

Daarna is het concert ook afgelopen. En begint het zoals het begon. Met Thrasher, Lemmy en Julian van het podium en Sjarm die voor een outro zorgt.

Het '†HE D∑ÅD CVL†' geluid

De drums van Lemmy en de gitaar en bas maken dat dit concert interessanter is dan de meeste elektronische acts. De liefhebber van PRSPCT komt goed aan zijn trekken omdat het muziek is die perfect zou passen op een PRSPCT avond. De energie in de nummers en de energie die van zanger Thrasher deze avond komt, zou genoeg moeten zijn om bij optredens mensen flink los te laten gaan. 

Het kan zowel op PRSPCT feesten, Baroeg Open Air, Lowlands en in punkpodia. Het zou zelfs een brug kunnen vormen tussen nacht en dagprogrammering op festivals.

Het aparte is dat het de verschillende invloeden nergens het gevoel geven dat je naar verschillende bands kijkt, hoewel er vast liefhebbers van één genre zijn die het misschien lastig vinden om dit te zien. Door het geluid van de industrial drumcomputer, de drum & bass, de punk en zelfs de gabber is het een eigen geluid. Het '†HE D∑ÅD CVL† geluid.