Het gratis Eendracht Festival wil je toffe lokale muziek laten zien in de Rotterdamse binnenstad. Op de pre-party schuiven de hosts van het Eendracht Festival één act naar voren om je alvast lekker te maken voor het festival zelf op donderdag 20 juli. Organisator Immanuel merkt op dat het festival ooit is begonnen met drie locaties. Inmiddels zou je dat bijna niet meer kunnen voorstellen met inmiddels achttien podia rondom het Eendrachtsplein van Kabouter Buttplug. Met de meeste locaties in de Witte de With en de Nieuwe Binnenweg. De terrassen & podia van Rotown, Bar3 en Stalles zijn goed gevuld en er vallen genoeg acts te ontdekken.

Jesus Evil Highway trapt af in Bar3. Host Rotterdam Bluegrass Festival (voorheen Pijnacker Bluegrass) heeft de heren niet voor niets naar voren geschoven. Als een van de vaandeldragers van de cultuur en muziek van het bluegrass festival. Opvallend is het laatste nummer waar de vijf heren in het zwart met hoed rondom de microfoon staan. Mooie extra is dat Jesus Evil Highway later op de avond een toegift geeft naast het volle terras van Bar3. Een mooie opwarmer van het Rotterdam Bluegrass Festival 

Vervolgens mag er worden omgebouwd voor Djhagy namens hosts The Daily Indie. Inmiddels zijn onze schrijvende collega's over alles wat met Indie te maken gevestigd in Rotterdam. Ze hosten ook meerdere avonden als het nieuwe magazine uit komt en je kan ze zo maar zaterdag tegen komen bij Metropolis op Locatie. Djhagy speelt normaal met band. Bij de pre-party zijn de bandleden helaas verhinderd, waardoor zanger Mauritz als een singer-songwriter met gitaar speelt. De nummers kabbelen voort zoals in de nieuwe clip. De shoegaze-pop neemt je nog steeds mee, maar pakt minder zonder band.

Sama Cosa mag als eerste act vanavond in Rotown spelen namens podium Grounds. Met een opvallende opener laten ze het hart sneller laten kloppen. Als ode aan de drummer en de drummer van binnen, zingt de zangeres eerst solo. Later volgen de twee andere zangeressen. Het plezier valt duidelijk af te lezen. De funk met afrobeat, soul en jazz invloeden zorgen voor de eerste danspasjes. Een aangename verrassing. Complimenten voor de strakke ritme-sectie. (filmpje)

Urban Distortion mag één deur verder als eerste echte band in Bar3 beginnen. De Schiedamse band opent meteen met ‘Talking In Your Sleep’, waarvan ze een clip hebben gemaakt. Opvallend is het spelplezier en de lekkere rockriffs en de refreinen die je zo meezingt. De band speelt vandaag drie nieuwe nummers. Het nieuwe materiaal lijkt meer richting de hard rock / rock'n'roll te gaan. De tijd vliegt en voor je het weet is ‘Bottoms Up’ alweer het laatste nummer. Waarbij zanger Ad het halve nummer z'n neus dicht drukt om de aparte zang te kunnen doen. 

Daarna de keuze: gaan we naar Fleur Bonnenwitz (winnaar van de Kunstbende Zuid-Holland in de categorie muziek) als eerste in cafe Stalles of toch Cusack namens Girls Go Boom in Rotown. Het wordt toch de laatste. Gelukkig zijn het beiden vrouwen, waar het Rotterdamse / Gentse Girls Go Boom hard voor strijd. Op De Correspondent wordt uitgebreid aandacht besteed waarom er minder vrouwen op het podium staan. Cusack heeft de dag er voor nog opgetreden met Shit Girlfriend, de nieuwe band van Laura-Mary Carter van Blood Red Shoes. De band is dan ook goed op elkaar in gespeeld. De noisy indie-post-punk met glitters, make-up en parels rondom de ogen van zangeres Daanie en drummer Marc zorgen voor een hele andere dimensie. De nieuwe EP beloofd meer goeds. Nummer ‘Cheecky Nandos' doet denken aan een rammelend Savages!  

Jibber Jabber & The Jams was vooraf al een van onze tips. De band speelt namens boekingsbureau Cloudhead. De band maakt lekkere garage rock met surf invloeden. Er lijken nu ook de meeste mensen in Bar3 te zijn. Niet gek aangezien de garagebands onder aanvoering van Ty Segall, Thee Oh Sees en King Gizard & The Lizard Wizard het goed doen. Jibber Jabber & The Jams is toegankelijk en dansbaar, maar op z'n tijd ook stevig genoeg om meer punkers en andere alternatievelingen te boeien… Op de eerste demo staan dan ook vijf heerlijke nummers die meer goeds beloven voor de toekomst. 

In Rotown is het inmiddels skanken geblazen bij Phoenix City Retaliators. Gehost door de stimulator van de Rotterdamse popscene, de Popunie. Swing-A-Ling Time blijft een lekker nummer, waarbij de voetjes wel van de vloer moeten. Fans van ska, kunnen hier hun hart op halen. Met zoveel toffe bands op het programma moet je ergens keuzes maken om nieuwe acts te ontdekken, dus gaan we door.

Drie deuren verder speelt WARD in Stalles namens Music Matters & Fanatics. De pop/indie door Verena Ward doet het goed op Spotify in allerlei playlists. In Stalles spelen de artiesten een verdieping hoger. Met haar beats zorgt ze voor frisse voortkabbelende nummers. En zoals de presentator terecht opmerkt toffe clips.

Naast het terras van Bar3 genieten we nog even van Jesus Evil Highway voor hun extra, onaangekondigde extra set. Om er na naar Rotown te gaan om Life's Electric te zien rocken. De band zit in de Popronde-selectie als 3FM-Talent. Een mooie act voor Popronde Rotterdam om ze nu wel te programmeren in eigen stad. Aangezien je bij de Popronde juist in andere steden dan je eigen stad moet spelen. De band knalt er op met hard rock met Amerikaanse roots. Iets gelikter misschien. Life's Electric laat weten dat er ook een nieuw album aan komt en spelen hun favoriete nummer van de plaat. Waarop zanger Ferry ook maar even de ‘wall of death’ start. Als afsluiter spelen ze natuurlijk ‘Caterpillar’. Het nummer dat 3FM DJ Domien draaide voordat de band de aftershow verzorgde van Muse en vervolgens Serious Talent werd. Live blijkt maar weer hoe sterk het nummer is.

Gita Buhari is dé verrassing van deze pre-party. Niet voor niets hebben we Gita voor deze pre-party al getipt en is Music Matters fan. Live blijkt maar weer waarom. Met haar mooie, soulvolle stem met akoestische muziek verdient ze vergelijkingen met Liana Le Havas. In 2013 verraste ze tijdens de Music Matters Awards en werd tweede. Inmiddels zijn er geen blazers meer maar elektronica. Dat zorgt voor een aangename begeleiding.

Terug naar Rotown voor de podiumbeesten van Special Steve. Namens het oudste podium van Rotterdam, Baroeg. Drummer Bart kondigt al heel de avond de bands aan in Rotown met veel confetti en verwijzingen naar de bar. Als hij z'n eigen band aankondigt moet er dan ook confetti knallen. Special Steve vliegt er in. Opvallend is het tweede nummer waarbij ook wat meer psychedelische invloeden te horen zijn. Zou het de invloed zijn van de nieuwe bassist van Lifeless Past? Hij begint het nummer rustig, waarna de band knalt om weer terug te komen bij de bas(is). Zanger Vladimir maant iedereen daarna uit elkaar voor een moshpit. Daarna is het genoeg en zegt Vladimir dat ze lief zullen zijn. Het is alweer even geleden dat de lokale helden tijd vrij hebben gehad van andere bands als Halfway Station, Pene Corrida, Smudged Toads, J.C. Thomaz & His Missing Slippers en Obese. Als ze spelen is het goed. 

Donderdag 20 juli is het tijd voor het Eendracht Festival. Met meer dan 100 muzikanten in de Rotterdamse binnenstad op achttien podia is het misschien wel het breedste muziekfestival van Nederland.