De Rotterdamse indierockband The Arthurs brengt deze maand zijn eerste volledige album uit. ´When I´m Sane´ verschijnt dertien jaar na oprichting. Er gingen twee EP´s, enkele bandwisselingen, een periode van radiostilte en wat zijprojecten aan vooraf. Zanger, gitarist en liedjesschrijver Robin den Drijver nam de plaat, afgezien van de drums, vrijwel in zijn eentje in zijn thuisstudio op. Een meeslepend stukje huisvlijt.

´When I´m Sane´ is dromerig en psychedelisch. ´When I´m Sane´ is rauw en donker. Maar of het er nu ingetogen of ruig aan toegaat, het album kenmerkt zich vooral door sterke melodieën. Melodieën waarin een voorliefde voor een band als The Smiths doorklinkt. Die melancholie heeft een deel van het album ook, maar er moet ook hier en daar de nodige boosheid en gekte uit. Als het maar uit het hart of, ook goed, de tenen komt.

Den Drijver heeft een prettig stemgeluid, waarmee hij bij ingetogen nummers, zoals ‘To The Herd of Tumblers’ of ‘Figurine’, een gevoelige snaar weet te raken. Hij weet er ook lekker rauw mee te scheuren. Luister maar eens naar ‘Desperate Dancers’ of het overrompelende ‘Into Nothing’. Zoals gezegd: ‘When I’m Sane’ is meeslepend. Een zweeftocht waar je na afloop even van moet napuffen. Maar die je de avond erop toch weer wilt maken.

 

Tekst gaat door onder foto >>

"When I’m Sane is meeslepend. Een zweeftocht waar je na afloop even van moet napuffen."

Er is hulp nodig als je een plaat die je voor 90 procent zelf hebt ingespeeld live wilt gaan brengen. Daarvoor staat de inmiddels derde line-up van The Arthurs klaar. Naast drumster Jetske Blonk (die de resterende 10 procent op de plaat voor haar rekening nam) bestaat die uit de Engelse bassist Paul Williams en de Noord-Ierse lead gitarist Neil Granleese.

Hoe dat klinkt, is te horen tijdens de albumrelease van ‘When I’m Sane’. Die wordt op vrijdag 23 juni gevierd op V11 in Rotterdam. Nieuwsgierigen zijn vanaf 21.00 uur welkom op het schip. Dion and The Magic Chords (retrokeyboard-drumduo) openen de avond. De entree is 7 euro, inclusief de twaalf tracks tellende Arthurs-CD (alleen deurverkoop).

Info en voorluisteren: www.soundofthearthurs.com.


Luister het album hier beneden >>