Op de Eendracht Festival pre-party zagen wij Takkie en Ranx knallen op het podium. Een paar dagen later gaat Takkie in gesprek met 3voor12 Rotterdam en vertelt hij over zijn energie op het podium, zijn dromen en natuurlijk zijn nieuwe single met Kempi. Dit Rotterdams talent is er een om in de gaten te houden de komende tijd, dus maak alvast kennis met Takkie.

Het is een dag waarop het weer niet weet wat het wil zijn: “Ben ik mooi of ben ik kut vandaag?’’, het is lekker warm en bewolkt. Ik deel met Rotterdam’s meest dynamische raptalent een biertje op het terras van de Bistro Bar. De markthal stijgt als een colossus op achter hem terwijl duizenden mensen als in een bijenkorf over de markt lopen. Wij praten over optreden, Tyler’s dromen en zijn nieuwe track met Kempi. 

Takkie (Tyler Koudijzer) heb ik voor het eerst zien optreden op Spijkenisse Festival in 2010 samen met zijn toenmalige band Everybody Is A Monkey. Door de jaren heen heb ik Tyler nog vier keer zien optreden, maar in 2010 was ik voor het eerst getuige van de hoge energie performances die tekenend zijn voor Takkie. Tegenwoordig weet ik dat als Takkie optreedt, het dak nergens meer te bekennen is.

Alles of niks op het podium

Op de Eendracht Festival Pre-Party kwam ik Seb, een vriend van mij, tegen bij Rotown. Hij is een goedlachse jongen met de looks van een model. Ironisch genoeg heeft hij besloten om carrière te maken als fotograaf. Als Seb er is, is zijn broer Takkie er ook en dat kan maar één ding betekenen: Hij gaat straks optreden. Binnen zie ik Takkie samen met zijn actgenoot Ranx de soundcheck regelen. Takkie & Ranx, ik had van ze gehoord maar nog nooit live gezien. Ik was benieuwd hoe ze samen een stage zouden delen. Zou Ranx ingetogen zijn terwijl Takkie uitbundig is, is het een tegenstellende wisselwerking die ik ga zien? Niks was minder waar. Tien minuten later waren Takkie & Ranx bezig aan het tweede nummer van hun setlist, ‘Lesgeddit’. Het is een hip hop banger die een evenwichtige flow brengt met een laid back beat van producer Yung Dee. Ik ken het van hun TUONO EP (Turn Up Of Naar Osso), maar zo had ik dit nummer nooit eerder gehoord. Ranx stopte een energie in zijn optreden die Lesgeddit van een rustig liedje naar een club banger brengt. Verbaasd keek ik naar wat ik voor mij zag. Takkie had gewoon een gelijke gevonden in Ranx. De zaal werd omhoog gezwiept en binnen twee extra nummers zweetten niet alleen de performers onder de rode verlichting van Rotown, maar ook het publiek. Terwijl ik naar de menigte keek die op het rand van moshpitten waren bedacht ik mij dat deze act een groter podium verdient.

"Op het podium ga ik voor alles of niets, muziek is voor mij een rush"

Op het terras vertelt Tyler mij hoe het komt dat hij op het podium altijd zo veel energie geeft: “Mijn filosofie is alles of niks. Turn Up Of Naar Osso. Dat is ook wat ik uitstraal on stage. Ook al zijn er maar tien man in de zaal, het is mijn doel om hun helemaal van god los te maken. Ik heb na jaren optreden geleerd dat hoe meer energie je geeft, hoe meer je terugkrijgt." Hij neemt een slok bier en kamt zijn haar naar achter, "Op het podium bepaal ik de energie level, daarom ga ik voor alles of niets. Ik voel mij ook helemaal mijzelf op het podium. Sterker nog, ik ben een betere versie van mezelf op het podium. Ik ben ook niet de act voor een intieme setting. Muziek is voor mij een rush."

Ik vraag hem hoe hij Ranx heeft leren kennen. “Hoe je altijd iemand leert kennen, wederzijdse vrienden. We leerden elkaar kennen en spraken af dat we samen muziek zouden maken maar het kwam er maar nooit van. Opeens zaten wij een jaartje later bij elkaar op school. Toen zijn wij pas gaan samenwerken.” Ik vraag Takkie wat hij bewondert aan Ranx. Hij moet lachen en zegt, “Ik vind zijn lage, warme stem echt sick. Zijn stage presence bewonder ik ook. Hij neemt echt het hele podium in wanneer hij er staat.”

Dromen over Psy

We bestellen allebei nog een biertje. Takkie lacht net als zijn broertje graag. Hij lacht breed naar de bediende die onze drankjes komt brengen en zegt bedankt terwijl zij de biertjes voor ons schuift. Ze moet haast blozen van zijn goede humeur. “Dus, wat is de droom?”, vraag ik. “De droom is een nummer 1 hit scoren”, hij denkt even verder na, “Op Lowlands optreden, in de history books van muziek staan en een collaboration met Psy.” 

Zei hij nou Psy? “Welke Psy bedoel je?”, misschien is het een artiest die ik niet ken. “Psy van Gangnam Style”, antwoordt Takkie met een grijns. “Ik bewonder hem als een artiest. Die man is veel intelligenter dan hij doet lijken. Hij heeft het conservatorium afgemaakt notabene.” Ergens kan ik mij voorstellen dat een collaboration tussen Psy en Takkie niet zo gek zou zijn maar hoe realistisch is het? “Vijf jaar geleden zei ik ook dat ik een collaboration met Kempi wilde. Dat zou ook onrealistisch zijn, maar kijk me nu. Chopsticks komt deze vrijdag (redactie: vandaag) uit.”

Schijnbare tegenstelling

Chopsticks is het nieuwe nummer van Takkie in samenwerking met Kempi. “Eerlijk gezegd waren we gewoon melig aan het doen in de studio. We keken een beetje hoe ver wij konden gaan met dit nummer. Op sommige momenten dachten we echt dat het hele nummer nergens op sloeg maar net toen we deze track aan het opnemen waren, stond Kempi erop dat hij ook een verse mocht spitten.” 

“Hoe past Kempi dan in zo een nummer?”, ik hou mijn pen gereed om het antwoord te noteren. “Kempi komt zoals je hem nog nooit hebt gehoord. Hij is gewoonlijk een heel harmonieuze rapper die serieuze onderwerpen aankaart terwijl ik juist van de turn up-muziek ben. Op deze track hoor je Kempi in zijn eigen stijl turn up spitten. Die tegenstelling komt perfect tot zijn recht in dit nummer.”

Tyler speelt op zijn telefoon terwijl ik de laatste slok van mijn bier naar binnen werk. “Kunnen we het afronden? Ik moet om vijf uur in de studio zijn.” Wij staan op en lopen naar binnen om af rekenen. Takkie heb ik jaren geleden leren kennen, maar het lijkt alsof hij nu pas tot zijn recht komt als artiest. Ergens ben ik trots op hem. Ik kan als een echte hipster dadelijk beweren dat ik naar zijn muziek luisterde voordat het cool was. We nemen afscheid en geven een boks. Ik kijk hem na terwijl hij wegloopt met een brede lach op zijn gezicht.

3voor12 Rotterdam Stories