Zwolse vrienden openen het 'vernieuwbouwde' Hedon

Hedon All Stars: een bijzondere combinatie van Zwols talent

Tekst: Lizet van de Kamp / beeld: André Scholten ,

Donderdag 6 februari werden Hedons 'vernieuwbouwde' deuren eindelijk weer opengegooid voor het Zwolse publiek. Speciaal voor de opening is de Hedon All Stars Band met onder andere Bertolf, Typhoon, Chayah en Delain opgericht. En 3voor12/Overijssel was erbij.

Eind april vorig jaar sloot Claw Boys Claw af op het Zwolse poppodium. Negen maanden verbouwen, het leek in het begin eindeloos te duren. Maar dankzij concerten en feesten georganiseerd in onder andere De IJsselhallen, De Statenzaal in de bibliotheek en De Harmonie vloog de tijd voorbij. Donderdag 6 februari, negen maanden later, mochten Hedons deuren weer open voor genodigden, winnaars van de vele acties en de pers met een speciaal openingsfeest.

Hedon is mooi geworden, erg mooi. Gedesoriënteerd liepen de bezoekers rondjes in het spiksplinternieuw ogende pand, speculerend waar het podium vroeger ook alweer stond. Er is duidelijk overal over nagedacht. Meer barren, meer toiletten en een balkon dat trapsgewijs is, zodat je achteraan ook nog van het optreden kan genieten. Rond kwart over negen kwam Boudewijn Koops het podium oplopen, hij mocht de opening presenteren. "Even horen hoe 900 mensen klinken in het nieuwe Hedon". Wij horen eindelijk hoe het 'beste geluidsysteem van Amerika', van The Clair Brothers, klinkt. En dat klinkt goed.

Anne Riemersma, directeur van het poppodium, en Nelleke Vedelaar, Zwolse wethouder van Cultuur vertellen over het belang van de verbouwing van Hedon. "Hedon barstte uit haar voegen, meer en meer mensen wilden naar binnen. Het was echt nodig", zegt Vedelaar. Riemersma: "We hebben geprobeerd het nog een beetje op het oude Hedon te laten iijken, maar dan beter." De Zwolse zanger Aïrto opent Hedon met het aanstekelijke nummer Dance to the Music, daarna een eigen ballade The Ocean. Nu valt het pas op hoe groot en diep het podium is geworden.

De avond werd aan elkaar gepraat door drummer Bauke Bakker, onderdeel van de vaste band van de avond. Om het programma snel door te laten lopen, stonden alleen frontmannen en -vrouwen op het podium, ondersteund door een vaste drummer, gitarist en bassist. The Paceshifters beklommen als tweede band het nieuwe podium. De band was nog maar net begonnen en het brandalarm klonk op de achtergrond. Opeens was het geluid uit, waarna veel mensen de zaal uit liepen. Al snel mochten The Paceshifters opnieuw beginnen. "Het alarm moet ook getest worden", grapte Bakker, maar waarom het alarm afging weten we nog steeds niet.

The Veldman Brothers, The Horse Company, Delain: ze kwamen allemaal langs. Het publiek dutte toch een beetje in, totdat het tijd was voor Typhoon met het nummer Van de Regen naar de Zon. "Dit nummer heb ik twee weken geleden nog gespeeld voor het koningspaar", vertelt Typhoon, alsof hij dat elke maand doet. Daarna speelde hij samen met Seven League Beats Brand Los. Het was eindelijk tijd voor een echt feestje. Iedereen schoof wat dichter naar elkaar, vooraan begon men mee te dansen en te springen.

Na het optreden van Typhoon en Seven League Beats mochten we even bijkomen met Bertolf. Tijdens het nummer Another Day kwam Sticks hem versterken op het podium met stukken tekst uit Spaanse Vlieg.

Er werd een korte pauze ingelast om de vertrouwde knalroze munten te kopen of even te roken in de nieuwe rookruimtes, waarna het tijd was voor een nummer van Wim Holsappel van Blaas of Glory, met Bertolf op de banjo.

Na een optreden van de Zwolse metalband Delain weet Erik Neimeijer van Lorrainville weer een feestje te bouwen in de Grote Zaal. Er wordt zelfs verklapt dat ze volgende week een vergadering hebben over nieuwe plannen voor Lorrainville. Bij het nummer Lost wordt Neimeijer versterkt door Bertolf met achtergrondzang van Chayah en de zangeres van Delain.

Chayah mocht ook niet in de line-up ontbreken. Het jonge Zwolse talent kreeg een beurs van Hedon, deed mee aan De Beste Singer-songwriter van Nederland en stond in de finale van de Grote Prijs. Haar prachtige, zachte stem komt goed tot zijn recht met dit geluidsapparatuur. Het aandacht van het publiek is een beetje weggezakt, maar de energie spat van Chayah af. Je kunt zien dat ze het ontzettend tof vindt om als een van de eersten op dit podium te mogen spelen.

De avond werd afgesloten door Rico en A.R.T. met het nummer Omega. De eerste rij was meteen gevuld met Fakkelteit-shirts. "We willen Herman Brood nog een ode brengen, maar wel op de hedendaagse Zwolse manier", zegt drummer Bauke Bakker. Het podium komt ineens erg vol te staan. Wim Holsappel en Rico doen samen Never Be Clever en Als Je Wint, waarbij Rico van de gelegenheid gebruik maakt om de eerste stagedive van Hedon te doen, waarbij ook het eerste biertje van Hedon sneuvelt.