Outland Records stopt met inkoop van vinyl

"Recessie duwt laatste vinylpuristen over de streep"

Atze de Vrieze ,

Outland Records in Amsterdam stopt met de inkoop van vinyl. De toonaangevende dancewinkel zag de laatste jaren de verkoop van platen al sterk teruglopen, en heeft nu besloten de stekker eruit te trekken. “De recessie heeft de laatste puristen over de streep geduwd.”

"Recessie duwt laatste vinylpuristen over de streep"

Outland Records in Amsterdam stopt met de inkoop van vinyl. De toonaangevende dancewinkel zag de laatste jaren de verkoop van platen al sterk teruglopen, en heeft nu besloten de stekker eruit te trekken. “De recessie heeft de laatste vinylpuristen over de streep geduwd”, zegt eigenaar Jeroen Krom alias DJ Jerome. “Met name de eerste vier maanden van het jaar hebben de klanten ons in de steek gelaten. Mensen hebben minder te besteden, en digitaal kun je voor hetzelfde geld vier platen kopen in plaats van drie. Binnenkort komt nog wel de 50e release uit op het Outland label, op vinyl.”

De trend is onomkeerbaar. Waar de zwarte plak vroeger als een onbetwist onderdeel van de dancecultuur gezien werd, heeft het gemak van digitale muziek toch langzaam maar zeker terrein gewonnen. Cd’s zijn veel lichter dan vinyl, om maar te zwijgen over digitale tracks, waarvoor je de deur niet eens uit hoeft. Veel toonaangevende dj’s ruilden de laatste jaren de oude trouwe Technics draaitafels in voor een laptop met Serato Scratch. “We hebben langzaam gewacht op het moment dat klanten – door niet meer te komen – aangaven dat het klaar was.”

Toch blijft de winkel op de Amsterdam Zeedijk wel vinyl verkopen. “Maar dan in de vorm van designer toys. Ik ben een jaar of drie geleden begonnen met de verkoop van die poppetjes. Ik ben zelf een verwoed spaarder. Ik ben heel blij. Toen ik ermee begon, had ik nooit kunnen denken dat de verkoop nu al zo goed zou lopen. Ik heb een behoorlijke naam opgebouwd en ook de webshop loopt goed.” Outland verkoopt verder boeken, dvd’s en – ironisch – tweedehands platen van dj’s die hun collecties wegdoen. “Alleen maar dingen die ik zelf leuk vind”, zegt Krom. De winkel hoeft niet veel te veranderen. “Mensen noemden de winkel toch al Outland, dus Records laten we gewoon vallen.”