Hedon opent bijna haar vernieuwbouwde deuren

Zwols poppodium ondergaat complete metamorfose

Tekst: Mandy Bezema / foto's: Dani'el van den Berg ,

Groter, uitgebreider, mooier en multifunctioneel: aankomende donderdag gooit poppodium Hedon in Zwolle haar deuren weer open. De ‘vernieuwbouwing’ komt daarmee eindelijk aan een eind. Precies volgens de planning en tot groot ongeduld van zowel het team als het publiek.

“De eerste keer dat ik in de grote zaal kwam, ben ik even op een verhoging op het balkon gaan zitten. Alleen maar rondkijken. En denken: ‘Shit, dit is het gewoon’.” Aldwin Ensing, hoofd PR bij Hedon Zwolle, is zichtbaar trots. En dat mag ook. Na een intensief jaar van verbouwen is Hedon getransformeerd tot een concertzaal van formaat. Dat waren ze al, maar nu voorzien van alle gemakken en met een bijzonder fraai uiterlijk. Het pand is op een aantal onderdelen na compleet nieuw. De term ‘vernieuwbouwing’ is dan ook op zijn plaats. De grote zaal heeft een capaciteit van 850 man, waar de kleine zaal ruimte biedt aan 250 man. Inpandige laad-en losruimte, zeven repetitieruimtes en een backstage-café met ruime keuken en balkon: Hedon is getransfomeerd tot multifunctioneel poppodium.

Bijzonder is om te zien hoe de stijl van het gebouw tot in details terug te zien is. Van buiten een tikje industrieel, van binnen modern en stijlvol. Huiskleuren zijn donkerpaars, donkerblauw, veel antraciet en zwart. Toch voelt het verre van donker. Door slim gebruik te maken van licht voelt het gebouw heel open en ruimtelijk. De grote open hal zorgt daar ook voor. Beleving lijkt een codewoord. Middels een trap naar boven komen bezoekers bij een ruime rookruimte. “Eenmaal binnen, hoeven mensen niet meer naar buiten”, vertelt Ensing. “Er hoeven geen groepen met mensen meer naar buiten om een sigaret te roken. Alles vind je binnen het gebouw.” Primeur is ook de keuze voor de leverancier van het geluidssysteem. Hedon heeft gekozen voor het Amerikaanse Clair Brothers, waar artiesten als U2, The Rolling Stones en Beyoncé ook mee werken. “Voor de fabrikant en importeur ‘The Audio Specialists’ is Hedon ook de plek waar zij hun producten kunnen demonsteren. Ze hebben er dus wel baat bij dat alles goed gaat”, legt Ensing uit.

Eén van de belangrijkste aspecten van het nieuwe pand was het behouden van de sfeer van Hedon. Ensing: “Dat vonden we ontzettend belangrijk. Het is dan ook heel tof om nu al te horen dat mensen het oude Hedon er nog steeds in terugzien”. Hij staat in de Grote Zaal, waar het nu nog een komen en gaan is van technici en bouwvakkers. De laatste puntjes op de i, leveranciers die nog komen en de pers die om de hoek komt kijken. ”Het allerbelangrijkste staat in ieder geval: het geluid en licht. De zalen zijn zo goed als af.” Middels trappen aan de zijkant en een deur op de eerste verdieping is het mogelijk om het balkon te bereiken. Ook een pluspunt: een bar op het balkon. “Geen gedoe meer met een trap die je op en af moet lopen om een rondje bier te halen”, wordt lachend uitgelegd. Uitkijkend op het vergrote podium, valt pas op hoe ruim het is geworden. Toch voelt het nergens té groot: intiem is Hedon nog steeds.

Multifunctionaliteit: een term die meerdere poppodia hanteren, zo ook Hedon. Ze willen meer zijn dan alleen een poppodium. Hedon vindt het stimuleren van lokaal talent en het begeleiden daarvan is een belangrijk onderdeel. De zeven oefenruimtes bieden daar voldoende ruimte voor. Ensing: “Het idee is om een bandje van begin tot eind onder onze hoede te hebben. Eerst beginnen met oefenen, dan naar de kleine zaal en uiteindelijk naar de grote. Dat is de gedachte.” Ook de nieuwe kleedkamers zijn voorzien van alle gemakken en vooral erg ruim. Nu nog met rondslingerende spullen, straks een plek waar artiesten uitermate fijn kunnen zitten. Met als eyecacther een prachtig uitzicht op de Zwolse binnenstad.

Het backstage café biedt ook mogelijkheden. "Het is een plek waar de bands lekker een biertje kunnen drinken, zonder opgesloten te zitten in hun kleedkamer. Daarnaast biedt het ruimte voor vergaderingen, congressen en workshops. Het is allemaal mogelijk." De vergrote en uitgebreide keuken is ook een aanwinst. "Als we willen kunnen we meer dan vijftig man van eten voorzien", vertelt Ensing, terwijl hij naar de blinkende keuken gebaart. Aan het backstage café grenst een luxe balkon met uitzicht op de Peperbus. "Artiesten kunnen hier fijn zitten, met redelijk wat privacy."

"De Kleine Zaal noem ik de spannendste zaal, om eerlijk te zijn", vertelt Ensing terwijl hij naar binnen loopt. De ruimte is er compleet nieuw bijgebouwd, en wordt de plek waar vooral veel nieuwe en opkomende artiesten te zien zullen zijn. "Er zitten verhogingen in de vloer, zodat je waar je ook staat alles kunt zien. En ook buiten concerten en andere activiteiten is het een prima plek om een drankje te drinken aan de bar."

Ensing: "Het voelt echt als ons pand, dus het wordt wel even wennen wanneer er straks publiek rondloopt. We hebben er echt zo lang keihard aan gewerkt. Ik ben heel benieuwd hoe het er uit gaat ziet met een volle zaal. Laatst was ik hier 's avonds nog, samen met de geluidsman. Hij liet me toen wat horen, met alles strak afgesteld. Ik had serieus kippenvel toen hij de schuiven open draaide en het geluid door de zaal klonk."

Aankomende donderdagavond opent Hedon haar deuren. Kaarten voor de opening zijn niet te koop: alleen te winnen via speciale acties.