Beestachtige show Go Back To The Zoo in Hedon

Van een publiek van vier naar een uitverkochte clubtour

Tekst: Linda Geerlings / Foto's:Hendrik Jan Oskam ,

Met de heren van Amsterdamse pop- rockformatie Go Back To The Zoo is het snel gegaan. Hitsingles Beam Me Up, Electric en Hey DJ vonden moeiteloos hun weg naar radiostations als 3FM en KinkFM en maakte de band in korte tijd mateloos populair.

Van een publiek van vier naar een uitverkochte clubtour

Met de heren van Amsterdamse pop- rockformatie Go Back To The Zoo is het snel gegaan. Hitsingles Beam Me Up, Electric en Hey DJ vonden moeiteloos hun weg naar radiostations als 3FM en KinkFM en maakte de band in korte tijd mateloos populair. Ze werden  benoemd tot huisband van De Wereld Draait Door, hun nummer Beam Me Up werd gebruikt voor een internationale online Nike-commercial, waarna hun singels Electric en Hey DJ tot 3FM Megahits werden bekroond. Door succesvolle optredens op onder andere Lowlands, Eurosonic en Noorderslag hebben de heren een spraakmakende live-reputatie weten te verkrijgen met als gevolg een grotendeels uitverkochte clubtour. Zaterdag 5 februari stond het viertal voor een uitverkochte zaal in het Zwolse poppodium Hedon.


Langzamerhand loopt poptempel Hedon vol voor de mannen van Go Back To The Zoo. Wanneer men binnenkomt, valt direct de aankleding van het podium op. Op de gehele achterwand van het podium hangt een groot zeil waar een bos is op afgebeeld. De grote spotlights bovenaan het podium hebben plaatsgemaakt voor wat peertjes die oneven aan het plafond hangen. Ook staan er grote lampen op het podium met kleine uiltjes erin die de gehele bosachtige sfeer afmaken.


Dan komen een paar magere jochies het podium oplopen. Het is tijd voor de support act van die avond: Ice Black Birds. Nieuwsgierig schuifelt het publiek naar voren om te zien en te beluisteren wat deze jonkies te bieden hebben op muzikaal gebied. Als het licht aangaat op het podium zien we wat verlegen, erg raar geklede jongetjes staan. Ze beginnen te spelen en de zanger begint te zingen. De muziek klinkt best goed maar de tekst is onverstaanbaar. Naarmate er een paar liedjes zijn gepasseerd komt de band wat meer los. De woorden van de zanger klinken steeds meer helder in de oren en velen fluisteren dat zijn stem wat op die van Mick Jagger lijkt. Na nog wat nummers blijkt de stem niet de enige overeenkomst te zijn tussen hem en Mick Jagger. Vooral zijn bewegingen en de dramatiek zijn opvallende gelijkenissen. Uiteindelijk sluiten Mick Jagger junior en zijn bandleden hun optreden af met een spetterend laatste nummer waarbij er van verhogingen op het podium wordt afgesprongen en verschillende attributen op het podium niet langer rechtop blijven staan. Hoewel het optreden middelmatig begon, verlaat de band het podium onder groot applaus.

Niet veel later klinken er dierengeluiden door het Zwolse Hedon. Dit betekent het signaal dat de mannen van Go Back To The Zoo het podium zullen betreden. Het publiek staat te popelen om het eerste nummer van deze topband te horen. Ze openen met het nummer Fuck You waarvan iedereen in de zaal het catchy refreintje kan meezingen. Niet veel later vertelt frontman en zanger Cas Hieltjes over zijn avonturen in Zwolle samen met zijn broer en gitarist Teun Hieltjes toen ze samen in een ander bandje speelden. Zo komen we te weten dat een vol Hedon een aantal jaar geleden nog niet de vaste prik was. Hij vertelt ons over een optreden in Popfront met een mager publiek van maar liefst vier personen. Sterker nog, het publiek was niet geïnteresseerd en zat tijdens het gehele optreden aan de bar met elkaar te kletsen. Een domper, maar wellicht ook een goed leermoment zo vertelt hij. Eén van de personen was zeer openhartig en gaf Cas aan het einde van zijn optreden goede raad. Hij moest meer moest oefenen met zingen en gitaar spelen. De nuchtere reactie van Cas hierop was: ‘Oké, dankje’, en sindsdien heeft hij dat gedaan. Het is een cliché maar oefening baart, zo blijkt nu, toch echt kunst. Cas zegt het zelf: ‘Nu staan we hier in een uitverkocht Hedon!’. Het publiek lacht en klapt.

Hoewel Cas dus eerder haast geen reactie krijgt bij één van zijn eerdere optredens is dit wel anders als de grote hits eindelijk te revue passeren. De melodie van super meezing hit Beam Me Up klinken uit de speakers en het publiek begint te springen en te dansen. Ook de andere populaire nummers zoals Hey DJ, Change en uiteindelijk de megahit Electric volgen. Het publiek wordt uitzinnig en zingt, springt en klapt op de klanken van dit geweldige feel good nummer. Het is het laatste nummer, maar het publiek heeft nog geen genoeg van dit beestachtig optreden. Ze blijven joelen om de band. Gelukkig zijn de jongens de beroerdste niet. In hun toegift spelen ze nog de nummer Can’t Stop en I Lov It, maar dan is de show toch echt voorbij. Het is duidelijk, het publiek is voldaan en is blij met de band die een lange reis ondernam van vier personen publiek naar een uitverkochte clubtour.