Vuisten in de lucht en springen maar

Method Man: gekke dingen en hoge kwaliteit

Tekst: Mathijs de Haan ,

Het is springen geblazen in Hedon, want Method Man is 19 maart in de lage landen om ‘the Dutch’ een flink energieke show te bezorgen.

Method Man: gekke dingen en hoge kwaliteit

Het vergaat Hedon de laatste periode goed. Bezocht in december Xzibit de Zwolse poptempel, nu, een dag voor de lente, is het tijd voor de hiphopartiest uit de Amerikaanse undergroundscene. We hebben het dan natuurlijk over Wu-Tang Clan member Method Man. Deze veertigjarige rapper, producer en acteur uit New York staat bekend om zijn explosieve liveshows en dit is te merken. Het publiek kan er geen genoeg van krijgen en Mr. Meth geniet er zelf ook duidelijk van.

De avond begint met DJ´s $imon, Pauluz en A.R.T. (onder andere beatcreator van de Fakkelbrigade) die wat hiphopklassiekers mixen om de sfeer er in te krijgen. Terwijl zij dope platen uit de speakers pompen stroomt de zaal langzamerhand vol. Na een uurtje is het de beurt aan het Nederlandse lid van de Wu-Tang Clan, Cilvaringz. Cilvaringz is zeer te spreken over Zwolle als hiphopstad en vindt dan ook dat in deze stad het beste hiphoppubliek aanwezig is. Natuurlijk kan bij deze opmerking het oudgediende Opgezwolle niet ontbreken en stuiven dan ook Rico en Sticks het podium op. Het publiek gaat helemaal los en het begint er al aardig uit te zien als een ouderwets Zwols gekkenhuis.

Daarna is het tijd voor de hoofdact: Method Man. Deze wereldwijd bekende hiphopartiest is sinds midden jaren negentig bezig met het uitbrengen van Wu-Tang albums en soloplaten. Na het uitbrengen van zes albums met Wu-Tang Clan en twee duoplaten met Redman, staat dit jaar zijn vijfde solo-album gepland.
Alvorens dit album is Mr. Meth bezig met een tour door heel Europa en natuurlijk wordt Nederland niet overgeslagen. Gelukkig, want Method man staat bekend om zijn dynamische shows van hoogwaardige kwaliteit, waarin crowdsurfen en stagediven bekende begrippen zijn. Ook het publiek  mag soms genieten van salto’s en ‘freestyle’ sessies.

Dan is het eindelijk zover, de legende uit New York komt met z’n hoodie het podium op lopen. Hij vertelt het publiek dat hij altijd zoveel mogelijk energie in zijn show wil stoppen en dat hij daarom ook verwacht dat het publiek met volle kracht mee doet. Hier heeft duidelijk niemand een probleem mee. Method Man voegt meteen de daad bij zijn woord en springt direct het podium rond als de eerste beat te horen is om vervolgens het publiek in te springen. Na het knuffelen van een aantal fans klimt hij het podium weer op om het publiek weer weg te blazen met overweldigende tracks. De handen en vuisten gaan zoals gebruikelijk de lucht in en iedereen neemt een voorbeeld aan de springende Meth op het podium. Er ontstaan wat pits. Als het dan even stil valt, roept het publiek uit zichzelf: ’Wu-Tang Clan ain’t nothing to fuck with!’.  Dit doet de man goed, getuige de grote glimlach van Method Man. Het is te zien dat hij geniet van dit uiterst actieve publiek.

Hij voelt zich zelfs lekker thuis, want bij het nummer ‘How High’, steekt zijn assistent rapper Streetlife een joint op, waarna Method Man een zakje met joints uit zijn zak grist en dit uitdeelt aan het publiek. Het publiek wordt hierdoor, zo mogelijk, nog losser hoewel er nu ook een aantal harde nummers voorbij komen, afgewisseld met wat rustigere nummers. Als klap op de vuurpijl komt ook Sticks nog even het podium op lopen. In zijn handen heeft hij een shirt van FC Zwolle. Alsof de mannen elkaar al jaren kennen, pakt Method Man het dankbaar aan, om het vervolgens over zijn hoofd te trekken.

Gekke dingen dus bij het concert van Method Man. Van begin tot eind van dit concert wordt men verrast. De show was van hoge kwaliteit, goed verstaanbaar en de sfeer was geweldig. Conclusie: Als men de kans krijgt Method Man live te zien, is aarzelen geen optie, want een concert van Method Man is de prijs dubbel en dwars waard en van kwaliteit verzekerd.