Op naar de Burger Band Clash

Een interview met Fibre

Tekst: Steven den Boer ,

De tweede band van de Burger Band Clash die we voorstellen is Fibre. Op vrijdag 2 april zullen zij strijden voor een single-opname in een professionele studio, een fotoshoot en een optreden op het Havenwerk festival. Ook geven we vrijkaarten weg voor deze avond in het Burgerweeshuis.

Een interview met Fibre

De tweede band van de Burger Band Clash die we voorstellen is Fibre. Op vrijdag 2 april zullen zij strijden voor een single-opname in een professionele studio, een fotoshoot en een optreden op het Havenwerk festival. Ook geven we vrijkaarten weg voor deze avond in het Burgerweeshuis.

Vorig jaar hebben jullie ook meegedaan aan de Burger Band Clash. Hoe zullen jullie nu anders op het podium staan?
Vorig jaar bestonden we in deze bezetting een maand of drie. Het was ons derde optreden en het blijft toch wel even iets heel anders dan een spreekbeurt voor de klas. We zijn nu een jaar verder, hebben meer ervaring opgedaan hebben de nummers beter het hoofd zitten en we staan er met meer zelfvertrouwen. We hebben het Burgerweeshuis-podium verkend met ons optreden als voorprogramma van The Sheer en we weten wat voor geweldige sfeer er hangt. Vorig jaar hadden we een geweldig publiek en dus zullen we er weer alles op zetten om hen helemaal mee te krijgen.

Wat zal jullie geheime wapen zijn op de BurgerBand Clash waar jullie de jury mee gaan overtuigen?
Dat is dat we nu dik een jaar samen zijn en ondertussen wel goed op elkaar zijn ingespeeld. We hebben nu verscheidene wedstrijden meegedaan en hebben nu wel eens zin om ook daadwerkelijk met overtuiging de tegenstanders met de vloer gelijk te maken… Muzikaal gezien dan hé, we hebben we respect voor onze medemuzikant. We komen met een overwegend harde rockset aan om gewoon even lekker te knallen. We gaan de jury overtuigen door te laten horen dat onze muziek goed in elkaar inzit en dat we echt plezier in het spelen hebben. En Stefan heeft een nieuw speeltje dat zich graag nog even wil laten horen. DUS HOU ONS TEGEN, JONGEN!!!!

Dat klinkt veelbelovend. Met wat voor muziek gaan jullie dat doen?
Na lang nadenken, veel puzzelen, brainstormen, strootje trekken, steen-papier-schaar en een flink potje vechten hebben wij onszelf het label “alternatieve pop-rock” gegeven. Melancholisch en melodieus hoewel we soms ook wat shoegaze doen en zelfs funk, maar alleen als we d’r zin in hebben. Bands zoals Muse, The Flaming Lips, Rage Against The Machine, Porcupine Tree, Editors en Radiohead inspireren ons, hoewel we nog het vaakst hebben gehoord dat we op Joydivision lijken.

Dit optreden betekent voor jullie…
Ten eerste gewoon weer een hele goeie invulling van de dag. Als het net zulk weer is als vorig jaar dan moet dat zeker lukken. En hopelijk betekent BBC2 een doorbraak voor ons. Dat we onszelf mogen neerzetten als een veelbelovende band, die gewoon het best van die avond was.

Wat gaan jullie eten voor het optreden?
Dat wordt vast haute cuisine. Als voorgerecht nemen wij een fijne mix van verschillende soorten slachtvlees, gefrituurd met een krokante korst en opgediend op een ambachtelijk witbrood, met daarop een dressing van Dijon mosterd of de ieder bekende mayonaise. Natuurlijk wordt dit gerecht niet gegeten zonder de altijd smakelijke, evenals het slachtvlees gefrituurde aardappelschijfjes.
Mochten wij iets meer tijd hebben dan kiezen wij voor versgedraaide deegslierten met saus gemaakt van verse pomodori tomaten en het smakelijkste gehakt, geserveerd met verschillende soorten groenten en een enkele blaadjes basilicum. Kortom, een fantastisch doch simpel diner.

Als jullie winnen, met welk nummer gaan jullie dan een single opnemen en waarom?
Wat dat betreft is het heel raar, eerst hadden we geen demo-materiaal en nu we onze demo hebben opgenomen, moeten we ineens gaan bepalen welk nummer we willen eventueel zouden willen opnemen. Gelukkig hebben we net een nieuw nummer bedacht, die zich daarvoor perfect leent. Hij heet ‘Remember’, maar dat is alleen de werktitel omdat we hem zelf ‘Dark Room’ hebben genoemd. Het heeft veel verschillende aspecten: lekker old-school rock, spacey tussenstuk en wat natuurlijk het nodige ragwerk. Wij vinden het zelf gewoon een goed nummer, die we daarom willen opnemen.

Met welke belofte zorgen jullie dat alle 426 Hyves-vrienden jullie op 2 april komen steunen?
Wij halen iedereen binnen, door ze erop te wijzen hoe supervet het vorig jaar was en door in tegenstelling tot vorig jaar de kaarten gewoon weg te geven door prijsvragen of als mensen gewoon een hele goede reden hebben waarom ze een kaartje willen. Die zijn we alleen nog niet tegengekomen.
Verder is het gewoon van belang dat het Burgerweeshuis stampens vol komt te staan, omdat wij anders die decibelmeter natuurlijk niet boven de 125 krijgen en dat moet wel eigenlijk gebeuren. En daarna gewoon nog even gezellig de stad in met alle bands en fans die meewillen en daar het feestje nog even doorzetten. Maar als er iemand een huis beschikbaar heeft voor een afterparty houden we ons aanbevolen!

Vrijkaarten winnen
Het Burgerweeshuis geeft speciaal voor 3voor12 Overijssel 2x2 vrijkaarten weg voor Burger Band Clash. Om kans te maken, moet je uiterlijk woensdag 31 maart een mail sturen naar marjolijn@burgerweeshuis.nl met daarin je contactgegevens en het antwoord op de volgende vraag: “Welke band heeft vorig jaar de Burger Band Clash gewonnen?” Met de winnaars wordt donderdag 1 april contact opgenomen.