Dieselmachine Rigby komt moeizaam op gang

Rigby weet ondanks saaie reputatie publiek te vermaken

Tekst: Marleen de Roo / Foto's: Anke Olthof ,

Als een dieseltje komt Rigby op gang, deze zaterdagavond in Hedon. Het begin van de show is saai en rustig, maar dit is slechts een valse start.

Rigby weet ondanks saaie reputatie publiek te vermaken

De huisband van ‘De Wereld Draait Door’, Rigby, speelt zaterdag dertien maart in een voor de helft gevuld Hedon. Het voorprogramma wordt verzorgd door van Landmark 105, bestaande voor een groot deel uit oud-studenten van de Rockacademie. Veel muzikaal talent deze avond, maar weinig spanning.

Tijdens het rondreizende festival de Popronde speelde Landmark 105 meer dan de helft van alle festivaldagen. Dat ze zo geliefd waren tijdens de ronde, is grotendeels te danken aan frontvrouw Liesbet Scholte en haar rauwe, soulvolle stem. Ook toetseniste Kirsten Boersma en gitarist Aldo Spadaro vallen op door hun eigen stijl en muzikaliteit.
Hoewel de ‘Americana’ van de band niet een heel breed publiek zal aanspreken, weten de bandleden iedereen te vermaken. Ze spelen uitermate gemakkelijk en met veel plezier. Met veel humor en vrolijkheid weten ze zelfs bij het grootste chagrijn een glimlach op het gezicht te toveren.


Rigby wordt door critici een van de saaiste bands van Nederland genoemd. Dat is precies het eerste woord dat te binnen schiet als de band de nummers ‘Pass You By’ en ‘Daydreamer ‘ speelt. Hoewel er weinig te klagen valt over de kwaliteit van de nummers, missen de mannen het plezier van spelen. Rigby is een band dat het dan ook niet moet hebben van spannende lijntjes, sterke teksten of prachtige melodieën. Het is een band die zich kan onderscheiden van soortgelijke bands door de kwaliteit van hun spel en het vermaken van het publiek. Helaas lijkt het alsof alleen de goede gitaristen Eelke Mastebroek en Fredo Wagner echt genieten van de muziek. De bezoekers gebruiken hun tijd dan ook liever aan bijpraten met vrienden.


Dit verandert echter als de in Zwolle geboren zanger zijn gitaar neerlegt en zich stort op het nummer ‘Parade’. Terwijl zanger Christon over het podium springt, begint ook het publiek mee te zingen en te klappen. Vanaf dit punt begint Rigby duidelijk meer te genieten van het optreden, waardoor er weinig meer overblijft van het ‘saaie’ begin. Zelfs het ingetogen nummer ‘Mystery Man’ verveelt geen moment. Tijdens de Michael Jackson-cover ‘Human Nature’, heerst er zelfs absolute stilte in de zaal.


Precies een uur nadat de show begon, is de set van Rigby ten einde. Maar de heren komen terug voor een lange toegift. “We zagen jullie uit je dak gaan toen we dit nummer speelden, dus spelen we hem gewoon nog een keer.” En meteen zijn daar weer de eerste klanken van het nummer ‘Parade’.