Een wel erg Goede Vrijdag met The Horse Company en Moss

Lekkere rauwe rock en zeer perfectionistische indie in een vol Atak

Tekst: Jasper van Poelgeest / Foto's: Marieke Waalwijk ,

Als twee 'topindierockbands' als vanavond op het affiche staan en dan ook nog wel in één zaal, kan je de kans niet laten ontglippen om er naartoe te gaan. Mijn verwachtingen van zowel The Horse Company, met onder andere muzikanten die speelden in 16Down, Prodigal Sons en Creek, als Moss, dè band uit de Excelsior-Recordings-stal die eindelijk aan het doorbreken is, zijn dan vrij groot.

Lekkere rauwe rock en zeer perfectionistische indie in een vol Atak

De Zwollenaren van The Horse Company trappen deze Goede Vrijdag af met 'Big and Beautiful', tevens de opener van hun eerste plaat. Gelukkig sparen de fijn bebaarde mannen hun gitaren niet en spelen het nummer steviger dan ze met producer Henk Jonkers (van onder andere Hallo Venray) op plaat hebben gezet. De pure liedjes van deze Zwolse helden ligt tussen americana, rootsrock en indie in. Zowel nummers als 'Cornershop' van hun laatste plaat 'Olympus' als van hun titelloos debuut afkomstige 'The Pools Are Infected' komen live erg goed uit de verf. Gitarist Vincent weet dan ook feilloos zijn blues-overdrive pedaal te vinden om de het gitaargeweld extra kracht bij te zetten. De vraag is alleen of het massaal toegestroomde publiek klaar is voor The Horse Company... Lopende door de zaal en kijkende vanaf het balkon van de kleine zaal van Atak hoor ik de muziek bijna niet meer door al het geklets, waarna ik maar weer snel zo dicht mogelijk tegen het podium ga staan om me er zo min mogelijk aan hoeven te storen en van de muziek te kunnen genieten.

Gelukkig speelt de band hun set met veel overtuiging en zelfs als gitarist Arjen zijn gitaarband nog even los raakt, schijnt dit weinig uit te maken... gewoon doorspelen! De sfeer bij de band zit er goed in. De set ontplooit in een waar hoogtepunt met het prachtig gebrachte 'Master of Minds' gezongen door broer Vincent en 'Running For The Door', lekker stevig en zeer overtuigend! Helaas is er nog maar weinig tijd, maar deze weten de heren goed te benutten door toch nog twee nummers te spelen. Eigenlijk moet je The Horse Company ook geen tijdslimiet meegeven.

Gelukkig is de avond nog niet ten einde. De Amsterdammers van Moss zijn ook naar Enschede afgereisd om hun nieuwste plaat 'Never Be Scared/ Don't Be A Hero' te promoten. Een plaat die zeer zeker een grote stap hoger ligt dan hun in 2007 uitgebrachte 'The Long Way Back'. Het eerste wat opvalt, is de zee aan effectenpedalen op het podium. Als de set ook nog eens begint met een intro en met mooie beelden op de achtergrond is het duidelijk dat Moss een stuk meer perfectionistisch is dan The Horse Company. De stem van zanger/ gitarist Marien Dorleijn staat als een huis, maar is gelijkertijd erg fragiel wat het erg overtuigend maakt.

Het is bijna eng hoe perfect een nummer als 'I Apologise (Dear Simon)' is uitgevoerd. Gelukkig speelt de band verder in de set steeds ontspannender en is het publiek overtuigend enthousiast door de show die goed in elkaar zit. De Amsterdamse erfgenamen van 'Daryll-Ann' eindigen in met hoogtepunten als 'Don't be a Hero', 'Silent Hill' en het prachtige 'Never be Scared'. Helaas gaan dit soort avonden veel te snel voorbij, maar gelukkig zijn beide albums van beide bands op vinyl verkrijgbaar zodat er thuis nog nagenoten kan worden. Voor wie ze nog in onze regio live aan het werk wil zien.. Dat kan zeker!

The Horse Company:
30 April – Burgerweeshuis – Deventer
15 Mei – BAM-festival – Hengelo (gratis festival)
22 Mei – (dag voor) Ribs and Blues festival – Raalte

Moss:
1 Mei – Burgerweeshuis – Deventer
13 Mei – Dauwpop – Hellendoorn