Grienen, brullen en schreeuwen bij ‘November Rain’

Onvergetelijk afscheid voor gitarist Delain in Broerenkerk

Tekst: Judith Heemskerk / Foto's: Karen ter Balkt ,

Twee jaar geleden vond voor de eerste keer, georganiseerd door Niek van der Sprong Culturele Producties, ‘November Rain’ met Delain in Zwolle plaats. Dit was een speciaal concert van de band zowel akoestisch als harde rock. Het bleek een waar succes. Daarom werd dit afgelopen vrijdag weer herhaald. Eén trieste noot: Ronald Landa (gitarist van Delain) zou na deze avond Delain verlaten.

Onvergetelijk afscheid voor gitarist Delain in Broerenkerk

Voor sommigen is vrijdag 30 oktober een dag vol tranen, maar ook één vol spanning en uitzinnigheid. De fans van Delain krijgen het vandaag moeilijk. Ze komen namelijk in een emotionele rollecoaster terecht. Vandaag speelt Delain namelijk voor de tweede keer in een prachtige locatie, maar gitarist, Ronald Landa gaat eveneens de band verlaten op exact deze vrijdag. Hij zal dan ook na dit optreden, mits als gastoptreden, niet meer te zien zijn in Nederland in de Delain-formatie.


De verwachtingen zijn dan ook immense drukte, kamperende fans en teleurgestelde fans omdat ze niet meer naar binnen kunnen. Echter, bij aankomst staat er niet zoals vorig jaar een rij, maar is het uiterst rustig waardoor iedereen gewoon door kan lopen.  Als men de kerk betreedt, lijkt het of het rustiger is dan de eerste editie van 'November Rain' met Delain. Schijn bedriegt zo leert men later als er wordt verteld dat er zelfs sprake is geweest van een ruzie onder de fans als men bij binnenkomst een nummer krijgt die je recht geeft op een plek vooraan.  Vooraan staan dan ook de trotse eigenaars met stempels op hun hand van nummertje tien tot veertig.  Op ieder gezicht prijkt eveneens een glimlach, die enkel tot dienst doet om de onderdrukte spanning te verbergen. De fans knuffelen elkaar, vertellen elkaar anekdotes, showen foto’s en fluisteren over de setlist en de nieuwe single van Delain: ‘Smalltown Boy’ (red. origineel van Bronski Beat).

Aan alles is te merken dat vandaag een speciale dag wordt. Niet alleen voor de fans, maar ook voor de gitarist aangezien de trouwe achterban van alles in beweging heeft gezet om er voor te zorgen dat zijn laatste concert in Nederland voor hem een onvergetelijke avond wordt. Als de lichten dan ook uitgaan ontsnapt uit vele kelen een luid gebulder dat wordt gevolgd door een luide hoest. ‘Dat wordt nog wat, ik ben nu mijn stem al kwijt!’, schreeuwt een meisje met bril naar de jongen die achter haar staat. Maar de schorheid is ze al weer snel vergeten als de eerste leden van Delain het podium betreden.

Het begint meteen goed, want het intro laat het publiek meteen schudden in hun T-shirts. De boxen staan zo hard dat dan ook de aanstekers die liggen te wachten op de rustige nummers direct van hun plaats trillen en op de grond vallen. Het geluid staat dan wel lekker hard en de fans lijken te genieten van het optreden, de kwaliteit van het geluid laat jammer genoeg te wensen over. De zang van Charlotte is haast niet te horen, terwijl de bas zelfs de verf van de pilaren weet af te trillen. Echter, de muzikanten zijn duidelijk in vorm en aan hun prestaties zal het niet liggen. Als na een paar heftige nummers, de rust wederkeert, pakt gitarist Ronald de microfoon om te vertellen dat dit dan toch echt zijn laatste show in Nederland is. Er wordt twijfelachtig gereageerd door het publiek op deze mededeling. Een enkeling scandeert een luide ‘aaah’, terwijl andere twijfelachtig ‘boe’ roepen.  De andere fans die vooraan staan bukken echter naar voren en halen een groot hoeslaken tevoorschijn waarop de tekst ‘Ronald Bedankt’ staat geschreven. Ze tillen het op, zodat het voor de gitarist ook zichtbaar word. Dan wordt het hem toch even teveel en wrijft hij wat in zijn ogen om vervolgens met zijn handen voor zijn gezicht naar het keyboard van Martijn te lopen. Niet alleen de fans hebben het er moeilijk mee, die elkaar over de rug wrijven om elkaar te troosten, ook de gitarist houdt het dus deze avond niet meer droog.  Na een stil moment hervat de gitarist zich en zet in voor het volgende nummer. Nog zichtbaar aangedaan, geniet de gitarist van de meewuivende aangestoken sterretjes en de vlammetjes van de aanstekers, die speciaal voor hem zijn meegenomen.


Hoewel dit concert dan een emotionele rollercoaster is voor velen, inclusief band, speelt Delain met fèvre en zorgen de muzikanten inclusief de gastartiesten Floor Jansen (red. After Forever) en Marco Hietala (red. Nightwish) ervoor om de 'Finale Edition' van 'November Rain' en het afscheid van Ronald Landa onvergetelijk te maken. Als het concert dan na meerdere toegiften en bijna twee uur op een einde loopt, scanderen de fans in hun poging de gitarist een laatste eer te betonen emotioneel en met de tranen in hun ogen nog één keer uit volle borst: ‘Ronald bedankt!’