Zenuwen teisteren de finale Plankenkoorts

Gevarieerde muziekstijlen met een terechte winnaar

Tekst: Gracia Visscher. Foto's: Stefan Steenbeeke ,

Na 4 spannende voorrondes van Plankenkoorts te hebben gehad, staan vanavond 13 juni dan eindelijk 4 bands op het podium van de Saxion zaal in Atak. De bands hebben allemaal een hele eigen stijl waardoor we vanavond lekker gevarieerd kunnen luisteren hoe ze de jury proberen te overtuigen. Wat staat er op het spel? Natuurlijk de grote eer om het podium te beklimmen van festival Geuzenpop, dat staat gepland op 28 en 29 augustus.

Gevarieerde muziekstijlen met een terechte winnaar

Het spits werd afgebeten door het Peter Muller Trio. De band begon de avond met een verrassing op het podium. Er werd namelijk opeens een saxofoniste in de groep gegooid! Als eerste band is het natuurlijk hoog gespannen met de zenuwen, wat bij PMT ook duidelijk te horen was. Van verschillende kanten kreeg ik te horen dat ze niet zo sterk waren als in de voorrondes, wat ik helaas niet gezien had. De liedjes zijn leuk en vrolijk, maar het optreden was iets te langdradig. Meer afwisseling en een kortere set was misschien beter geweest. Al met al een applausje waard. 

Na Peter Muller Trio is het tijd voor wat harder geluid, namelijk de mannen van Striking Justice. Na deze band een aantal keren te hebben gezien,ben ik fan geworden van hun uitstraling en energie op het podium. Bij de voorronde van deze Plankenkoorts editie stonden ze o.a. tegenover Deadbeat, maar Striking Justice nam die voorronde terecht de overwinning. Tijdens de finale vanavond lijkt het echter niet echt lekker te lopen met de mannen. De sfeer en de energie die normaal in overvloed is, komt niet helemaal over op het publiek, het voelt allemaal warrig. Erg jammer voor Striking Justice, maar dat kan de pret niet deren, ze zijn nog steeds erg leuk. 

Striking Justice maakt snel plaats voor alweer de derde finalist van vanavond, namelijk Fingers on Fire. Deze band had ik nog niet gezien, daarom was ik ook ontzettend verbaasd toen er 5 jonge jongens het podium op kwamen. Ik werd echter omver geblazen door de muzikaliteit van deze jonge band. De nummers klinken geweldig en ik moet meteen denken aan een stoere versie van The Kooks! Misschien nog iets te hoog gegrepen, maar Fingers in Fire klinken geweldig, en het niveau ligt erg hoog. Ze hebben het publiek om hun vingers gewikkeld, met de pop rock liedjes en leuke koppies. Ik vond het een geweldig leuk optreden en hoop ze nog veel vaker te zien. De Nederlanders gaan nog veel van deze jongens horen als ze zo doorgroeien. 

Als laatste staat vanavond de Duitse band Skings op het podium. Na Fingers on Fire, wat vooral nog jongens in de groei waren, staat nu opeens een beer van een bassist, naast een kleine frontman met een geweldig stemgeluid. Na een paar woorden Nederlands is het publiek om en word er genoten van de Duitse band. Ook deze band is niet te vergelijken met de andere finalisten, duidelijk is overal een eigen stijl te herkennen. Vooral ‘’Amsterdamned’’ vind ik erg leuk klinken. Echte rock komt vanavond uit Skings. Ik kijk gefascineerd naar de zanger. Zo klein als hij is, vooral als hij naast de grote bassist staat, zo aanwezig is hij op het podium. Hij speelt leuk met het publiek, wat wel lastiger is als je Duits bent. Ook wederom een mooi optreden van de laatste finalist. Skings is zeker een naam die je moet onthouden. 

Na de optredens van alle vier de finalisten is het tijd voor de uitslag, die even op zich laat wachten. Na een korte break stroomt de zaal weer vol. Een vertegenwoordiger van elke band wordt het podium op gevraagd voor de uitslag. De jury laat een beetje spanning voelen met eerst een korte toespraak. Hierin laat de jury blijken een lastige beslissing te hebben gemaakt. De vier bands waren niet op hun best vanavond, en hadden te kampen met zenuwen. Maar toch heeft de jury een winnaar gekozen, met daarbij een tweede plaats. Eerst wordt de tweede plaats bekend gemaakt, die naar Fingers on Fire gaat. Ik kan het hier niet meer mee eens zijn, want de jongens van FOF hebben het echt verdiend. Misschien nog te vroeg voor een Geuzenpop plek, maar genoeg ruimte nog in de toekomst voor deze band. 

Nadat de tweede plaats bekend is word de spanning groter. Wie neemt de eerste plaats in en neemt mooie prijzen mee naar huis? De jury laat er geen gras over groeien, Skings is de grote winnaar van vanavond. De kleine frontman springt een meter in de lucht, en terecht. Na een korte toespraak, in gebrekkig Engels, zijn de mannen klaar voor vanavond. Met een terugweg naar Duitsland kunnen ze tevreden zijn over hun allereerste optreden in Nederland. Eind augustus zullen ze er weer zijn, maar dan op Geuzenpop. Skings is de terechte winnaar van Plankenkoorts 2009.