Trashfest in vogelvlucht!

Hamburger in de ban Tofu in de pan.

Tekst: Johan Schoterman / Foto's: Sander Mulder ,

Donderdagavond 18 juni vindt in de Bûze het uitverkochte “Trashfest” plaats, een vierdaags punkfeest.

Hamburger in de ban Tofu in de pan.

Dit is een festival dat geen gelijke kent in Nederland, zeg nou zelf, waar maak je het mee dat je op een doordeweekse dag een partij Yankees, Litouwers, Italianen, Belgen, Hollanders, Duitsers en weet ik wel niet wat voor nationaliteiten meer tegen komt en waar de verbroedering tot de normaalste zaak ter wereld wordt beschouwt, versnaperingen slechts € 1,75 kosten en allen liefhebbers van stevige muziek zijn, ouwe school punk van Grindcore tot Punk Karaoke!
De initiator van dit festijn, Martheun Poolman, doet al sinds jaren de organisatie en hij is erg in zijn nopjes met deze veertiende editie.
Elke dag spelen er vele acts dus daarom maar een aantal acts uitgelicht want er zijn er te veel om hier te beschrijven.
Donderdagavond: de Poolse band Goverment Flu blijkt de grote publiekslieveling te zijn. Snelle muziek met een daarvoor nog snellere frontman. Het is ongelofelijk hoeveel meters deze krullende bos haar zich heen en weer beweegt over het kleine binnenpodium van de Bûze. Hij zweept eigenlijk in zijn eentje het enthousiaste publiek zo op dat er al spoedig een grote pit ontstaat, meer dan de komst waard! 
Snel door naar de vrijdagmiddag. Op het “Stonehenge”podium, vernoemd naar het metalfestival, staat Seasick klaar. Vier behaarde mannen uit New Jersey, allen veganist! Op één of andere manier is dit onlosmakelijk verbonden aan deze cultuur. Aangezien ze rond het avondeten spelen, wordt er dan ook menig veganistisch broodje verorberd door de vele toeschouwers. Hamburgers zijn dan ook niet verkrijgbaar. Seasick blijkt een “echte” Amerikaanse band te zijn en tussen de nummers door wordt er dan ook veelal over vrijheid gesproken door de zanger en over hoe gaaf Nederland dan wel niet is. "Hier mag je blowen in het openbaar en bij ons ga je daarvoor jaren de bak in". Natuurlijk weten we dat al jaren. "Kom op spelen!!!", wordt er geroepen. De gitarist snapt dit maar al te goed en laat de hoogste tonen weer uit zijn gitaar janken, lekker raggen!
's Avonds speelt Blood I Bleed uit Leeuwarden de voegen uit de muur. Heerlijk zo’n potje grindcore voor je knar.
Absoluut hoogtepunt wordt er bereikt met een nummer van de band band A-HA!, gespeeld door de KARAOKEBAND. Wat een een prachtige show; de mensen raakten werkelijk door het dolle heen na nog meer knallers van weleer. Natuurlijk waren de liederen wel iets “opgepunkt” om het geheel wat smeuïger te laten klinken.
De festivalgangers hebben om de nacht door te brengen altijd nog een wandeling van drie kilometer voor de boeg waar ze op een weilandje terecht komen van 1 are. Hier stonden ze op één gepakt met pak hem beet 500 man, maar ook hier valt geen onvertogen woord.

Zaterdagmorgen. "Goedemorgen heren", zegt een plaatselijke ondernemer tegen een aantal heren uit Essen (België). "Wilt u misschien ergens anders verder slapen want mijn winkel moet zo open en u ligt in mijn portiek." Er is hier geen politie te bekennen in Steenwijk en dat was in België wel anders geweest volgens de heren. Een bakje kersen als ontbijt krijgen ze zelfs nog mee. Erg leuk om te horen hoe de gewone Steenwijker met deze gasten om gaat.

Op zaterdag wordt er afgesloten door de Duitse old scool punk band Press Gang. Jolige pret punk met een charismatische zanger. Erg jammer dat de man achter de knoppen totaal geen geluid uit zijn microfoon weet te krijgen, dit doet dan ook erg afbreuk aan de performance.

Maar ondanks dit euvel staat de zaal opnieuw helemaal op zijn kop. Hier blijkt maar weer eens uit dat het niet altijd perfect hoeft te zijn om er toch een puike show van te maken.
Aansluitend is er nog een dj die het tot de kleine uurtjes weet vol te houden.
Op zondag blijkt het publiek in eerste instantie helemaal murw geslagen te zijn door de impact van alle acts en de lengte van het festival. De bandjes die vandaag nog moeten spelen, zijn dat natuurlijk niet en dus ook op zondag wordt het publiek weer overgehaald om eens flink in beweging te komen.
De band Greyline wordt nog even geïnterviewd door “Ongekend Talent” en zetten een puike show neer. Met die nieuwe plaat van ze komt het vast helemaal goed aangezien ze ook een overtuigende live show kunnen neer zetten.
Trashfest loopt ten einde op zondagavond wanneer de laatste klanken van de band Torche weerklinken. Nog éénmaal worden de vuisten omhoog gezwaaid en kan een ieder met een tevreden gevoel terugkijken op een fantastisch evenement.