‘The last time you can dance!’

Sick of it All vult de laatste avond in Metropool

Tekst: Anne Muller. Foto's: Bjorn Koebrugge ,

Na 20 jaar sluit Metropool haar deuren aan de Wemenstraat te Hengelo. Afgelopen vrijdag 26 juni was het zover, de eer was aan Sick of it All om voor de laatste keer ‘de boel af te breken’, en dus ook afscheid te nemen van het oude Metropool.

Sick of it All vult de laatste avond in Metropool

Voor de laatste keer opent Metropool na 20 jaar haar deuren aan de Wemenstraat om met een vette hardcore avond afscheid te nemen van het oude pand, voor zij rond oktober het nieuwe pand zullen betrekken. De laatste avond start om acht uur, rond half negen staat de stoep van Metropool al bezaaid met hardcore fans, die voornamelijk uit mannen met tattoos bestaan, waardoor de portier zich bij binnenkomst afvraagt of ik misschien verdwaald ben. Na vijf minuten is binnen meteen een warme sfeer te voelen, enerzijds door het warme weer, wat in Metropool voor een tropisch klimaat zorgt, en anderzijds door de vele hardcore fans die duidelijk zin hebben in een feestje.

Rond negen uur komen de eerste gitaargeluiden uit de zaal, die afkomstig zijn van de band Strike First uit Arnhem. Deze band is de eerste van de in totaal vier bands. Strike First laat in een half uur veel variatie horen en wordt door het publiek goed ontvangen.

Na een korte ombouwtijd, waarin het publiek massaal buiten verkoeling zoekt in de steeds warmer worderende sfeer, is de beurt aan Human Demise. Deze band uit Eindhoven laat strakke, serieuze hardcore horen. Als laatste band voor de grote klapper heeft Backfire de eer, onder het geluid van deze band uit Maastricht barst het feest echt los. De zanger zet het publiek enthousiast aan tot beweging en is ook begaan bij het feit dat dit het laatste concert in dit pand is. De band heeft er duidelijk veel plezier in en kan ook maar moeilijk afscheid nemen van het podium.

Inmiddels wordt er ruim 40 graden gemeten, flesjes water worden aangevoerd, en het zweet druipt van het plafond: Metropool is er klaar voor!

Sick Of It all klimt rond 12 uur het podium op en zet “Good lookin’ out” in, waarbij het publiek meteen luidkeels mee schreeuwt en de eerste benen al meteen door de lucht vliegen.

De frontman van de band vindt het duidelijk een eer om aflsuiter te zijn van het oude pand van metropool, en besteed daar ook veel aandacht aan. Zo bedankt hij geluidstechnicus Michiel voor de uitnodiging en daagt hij het publiek uit om helemaal los te gaan, want ‘This is the last time you can dance here!’. Ook wil de band zelf persoonlijk afscheid nemen van de klagende buren van Metropool en verzoekt de zanger om de achterdeur te openen voor een massaal ‘Fuck You’. Met nummers als “Step down”, “Injustice System!” gaat de hele zaal uit zijn dak, van cirkelpit, tot the wall of death. Ondertussen constateert zanger Lou Koller dat het wel erg warm is en gebruikt hij, heel schappelijk, niet alleen zijn handdoek om zijn eigen zweet af te vegen, maar wuift ook verkoeling toe aan de fans vooraan.

Na ongeveer een uur neemt de band afscheid met “Us vs. Them”. Hierna mobiliseert het bezwete publiek zich naar het cafe, waar de hardcore fans en vaste metropool bezoekers onder genot van hun laatste biertje in het gezellige metropool cafe kunnen napraten over het supervette afscheid waar Sick of it All vanavond voor heeft gezorgd.