Dieksiepop 2009

Een gezellige chaos in Haarle

Tekst: Jurry Oortwijn / Foto's: Melanie Tijs en Huub Hoonhorst ,

Van Stonerrock tot hiphop, van kussengevecht tot luchtgitaarbattlels, alles kan en mag op de vijfde editie van Dieksiepop in Haarle.

Een gezellige chaos in Haarle

Toen Johan Rudolph Thorbecke in 1848 de grondwet ontwierp, heeft hij zeker geen rekening gehouden met het pittoreske dorp Haarle. Normaal een oase van rust, maar eens per jaar het toneel van een waar slagveld zonder regels. Een bijeenkomst van muziek, drank, gezelligheid en ouderwets kattenkwaad. Alles kan en mag op deze zondag 19 juli in Haarle.

De laatste stonerrock klanken van Barbarella knallen uit de grote gele tent als ik onder de vrolijke entreepoort naar binnen wandel. Voor vijfentwintig euro krijg ik toegang, een bandje, een olijk vissershoedje, tien plastic staafjes voor consumpties en ik heb direct een bijdrage geleverd aan de bouw van een school in Ghana. Dat noem ik met een goed gevoel naar binnen gaan.

Het wemelt van de bekenden en dat zorgt direct voor langdurig schormakende gesprekken over de goede dingen die een vakantie met zich mee brengen. In de tent is het grastapijt alweer bedolven onder de kussenvulling. De organisatie heeft klaarblijkelijk de vijfde editie van Dieksiepop ingeluid met een ouderwets kussengevecht.

Colossa mag als tweede het hoge podium betreden. Met bandleden van Mindfold in de gelederen staan hier geen groentjes te rocken. De kwalitatieve performance zorgt bij het publiek voor de nodige energieke uitbarstingen. Kussens vliegen door de tent, ééntje raakt het grote net met ballonnen aan het plafond; die kunnen er ook nog wel bij. Ondersteund door het knallen van knappende ballonnen spelen de lieden van Colossa lachend verder. Gezelligheid wint het vaak van echte aandacht voor de bands op dit festival.

Vast ingrediënt op Dieksiepop is de toevoeging van een superfoute act. Voor Marian, bekend van Roef & Marian uit de serie X-factor, de eer om Haarle op te schudden met tijdloze Nederlandstalige hits. Een beetje warrig en uit de toon blaat het mens met een cd’tje mee. De toehoorders gaan door het dolle heen en ware Kees van Hondt taferelen ontpoppen zich voor de bühne. Zwaaiende takken, polonaises, meedansen op het podium zijn maar kleine impressies van de grote show die het publiek opvoert. Alsof dat nog niet genoeg reden voor lachen is, hevelt zich een dixi aan een heftruck over de afzethekken. De deur klapt open en daar staat dorpsalcoholist Martje Goud, voor de gelegenheid keurig in pak gehesen. Een stuk of drie nummers, een ervaring rijker en een tak in het gezicht later verdwijnt ‘Martje Goud’ weer achter de hekken.

Terwijl de DJ’s van de Kaasverzamelaars (daar zijn ze weer) wat misplaatste hip-hop draaien, wordt het podium omgebouwd voor de hoofdact van vanavond. Zeus heeft de hoogste notering op de affiche. De Amsterdamse formatie met Jeroen van Koningsbrugge op kop blaast heavy groove rock de inmiddels volle tent in. Van Koningsbrugge kan het niet laten om af en toe zijn grappige kant te laten zien, naast zijn ijzeren zangperfomance. Pas tijdens de toegift is het publiek van het rabat af en klimt het in de tentpalen waaronder zich een moshpit van formaat afspeelt. 

De oplettende bezoeker moet opgemerkt hebben dat de luchtgitaarwedstrijd, die toch zeker op het pamflet stond, is overgeslagen. Gelukkig heeft de organisatie daar ook weet van en worden de vrijwilligers het podium opgetakeld. Zes fanatiek beschonken deelnemers jassen van Lady GaGa tot AC/DC de illusionistische akkoorden richting het publiek. Triomfantelijk overwinnaar en ontvanger van de begeerde gouden pul wordt Ken Holtmaat uit Luttenberg.

De Kaasverzamelaars hebben naderhand de juiste plaatjes in de koffer gevonden en ongelofelijk hard dansen is het enige dat rest. Met een snackje van McBesten op de vuist vinden de bezoekers, met wederom een totaal losgeslagen editie van Dieksiepop in de benen, rustig hun weg richting de uitgang.