Natuurlijk doet het rondreizende festival Popronde ook de binnenstad van Alkmaar aan. Eén van de locaties, De Karavaan, lijkt na onze aankomst gesloten of op zijn minst onvindbaar te zijn, maar dat mag de pret niet drukken. In diverse gezellige café's is er een hoop boeiende muziek te beleven.

Cookhouse

We beginnen deze avond in een rustig bruin café in het Alkmaarse centrum. Er zit in café 'Het is nooit te laat' een handjevol stamgasten aan de bar maar gelukkig stroomt de kroeg gedurende het optreden van Cookhouse langzaam maar zeker vol. De band treed op deze avond op als powertrio en brengt een uiterst gemoedelijke mix van folk en pop. Sporadisch doet het denken aan het recente werk van Ed Sheeran of zelfs Mumford & Sons, maar Cookhouse heeft er ook geen moeite mee om de voortstuwende trainbeats hier en daar in te wisselen voor een funk,- of zelfs discoritme. Cookhouse klinkt vrolijk maar beheerst, professioneel en ontspannen. Het risico is wel dat de muziek op bepaalde vlakken wat saai en voorspelbaar kan worden.

 

Oliver Alexander

Theatraal en krachtig. Olivier Alexander verdient een big band om zich heen. Deze avond moet hij het in het bomvolle Proeflokaal 'De Boom' doen met zijn gitarist op akoestische gitaar. De met vlagen aanwezige afwisseling in de vorm van een rustiger, dieper stemgeluid klinkt veelbelovend. In het algemeen is het optreden echter luid en aanwezig en zou een blaasinstrument geen gemis zijn geweest. De Rotterdamse zanger stelt dat hij zijn jazzinvloeden heeft achtergelaten en een meer poppy invloed wil uitdragen. Dit werd dit optreden niet geheel overtuigend overgebracht. Olivier’s stem vulde het café en de nummers pasten hierbij in het rijtje van ‘Butterfly’ van Jason Mraz.

Het plan was om deze avond een kijkje te nemen in de KARAVAAN bij Writist; helaas bleek deze locatie niet te bestaan en was er ook geen verdere richtingaanwijzing. Gelukkig kon Olivier met zijn stem niet alleen het proeflokaal, maar ook onze avond opvullen.

Okke Punt

Gewapend met alleen zijn elektrische gitaar en zijn zalvende stem mag Okke Punt de prachtige zaal van de Alkmaarse Victorie betreden. Punt was in 2015 deelnemer van het programma 'De Beste Singersongwriter van Nederland' en past muzikaal dan ook perfect binnen die traditie. Dromerig, melancholiek gitaarspel, een indrukwekkend stembereik en liedjes over verbroken relaties, vriendschappen en allerlei uit het leven gegrepen verhalen uit het leven van Punt. Het concert is absoluut sympathiek, maar omdat de markt sinds de hedendaagse folkrevival is overspoeld met singersongwriters, is het wel lastig geworden voor musici als Punt om echt onderscheidend en opvallend te blijven.

Find Us In Slumberland

Van popronde locatie wisselen in Alkmaar is geen straf. Romantisch verlichte waterwegen en monumentale panden kleuren de route. Op het einde van deze route ligt het Gulden Vlies. Dit grand café doet aan als een grote huiskamer en was ook qua drukte een stuk beter te behappen dan Proeflokaal De Boom. Op de bühne deze vrijdag staat Find Us In Slumberland, een jonge vierkoppige band, die de bezoeker trakteert op melodieuze indiepop. De sfeer en de muziek gaan van klein en breekbaar naar groots en bombastisch. Betoverend en uniek, maar geen muziek die blijft hangen. Nummers klinken als een droom, maar maken ook slaperig. Dat de oud-HKU studenten talent hebben mag toch zeker duidelijk zijn, een welkome afwisseling in een met singer-songwriters gevulde avond.

Maurice van Hoek

Mocht je de afgelopen dagen met 'Take It Easy' van The Eagles in je hoofd rondlopen dan is het goed mogelijk dat je deze popronde een kijkje bent gaan nemen bij Maurice van Hoek in Proeflokaal De Boom. De koning van deze Alkmaarse popronde gaf het publiek een korte les in hoe een popronde-avond er uit hoort te zien. Ondanks dat hij naar eigen zeggen al een tijdje niet meer in een kroeg gespeeld had, werd zijn muziek in dit bomvolle café met open armen ontvangen. Halverwege kwam de mondharmonica nog even om de hoek kijken en werd duidelijk waarom hij Ryan Adams als grootste inspiratiebron ziet. Een wijntje of een biertje erbij en deze herfstavond is compleet.

 

Nausica

Één van de meest bijzondere bands van de avond is Nausica. Dit postpunk/new wave collectief treed op in het sympathieke en sfeervolle restaurant Brownies & Downies. Zo warm en gezellig als de locatie is, zo koud en weemoedig is de muziek van deze groep. Alles aan de muziek van Nausica is hoekig. De drums zijn loeistrak, de gitaar klinkt scherp en de bas stuwt het geheel met een hoop venijn voort. Opvallend is de melodieuze, diepe vrouwenstem die je met twee handen bij de keel grijpt. Nausica is dansbaar, hip en uiterst creatief.