Met onder andere diverse drum ’n bass getinte clubavonden tijdens ADE en meerdere uitverkochte edities van drum ’n bass zomerfestival Liquicity, is de drum 'n bass scene na meer dan 15 jaar nog altijd springlevend in Nederland. De heren achter onder andere ‘Ignition’ en ‘Inversion’ strijken na twee jaar neer in de Victorie te Alkmaar. Deze avond brengen ze structuur aan in de grote jungle van drum ’n bass subgenres en is een dosis spierpijn op zondag eerder een zekerheid dan een voorspelling.

Samenwerking Victorie en 'Igniton en Inversion Events'

Future Breaks is het nieuwste concept van ‘Ignition en Inversion Events’. Eerder waren zij al te gast in onder andere de P60 te Amstelveen en Club Panama in Amsterdam. De roots van de organisatie liggen grotendeels in Alkmaar en een voorstel van de Victorie om samen een drum ’n bass avond te organiseren, werd dan ook met open armen ontvangen.  Hoe ervaren je ook bent, de reactie van het publiek op een nieuw concept blijft een verrassing. Zo is de organisatie ook benieuwd naar het gezicht van de Alkmaarse drum ’n bass scene. Of het een reflectie is van grotere feesten in Amsterdam moet nog bewezen worden. Deze eerste editie vindt plaats in de kleine zaal van de Victorie en zal zich puur richten op de hetgeen wat het er het meeste toe doet: de muziek.

Focus op subgenres

De organisatie stelt dat de focus deze editie ligt op de subgenres binnen de drum ’n bass. Ze ziet ook dat de meningen over deze genres bij het publiek erg uiteen lopen: "Het genre drum ’n bass is overkoeplend, de subgenres zijn belangrijk voor de echte drum ’n bass liefhebber", vertelt David van der Lee van de organisatie.

Om dit in de line up te reflecteren, zijn diverse subgenres vertegenwoordigd. De headliner deze avond is Gridlock, een neurofunk artiest. Neurofunk werd voor het eerst in het leven geroepen door drum ’n bass legende Ed Rush en Optical in de jaren 90 en staat bekend om een tempo tussen de 170 en 175 BPM en de luide drumlijn. Hiertegenover staat ook T & Sugah deze avond op het affiche, toegankelijke Liquid drum ’n bass, dat gekarakteriseerd wordt door de gelijkmatige rustige baslijn. De organisatie is er van overtuigd dat deze subgenres toch goed samen gaan op de clubavond ‘De een zal het een leuker vinden dan het ander, maar liquid drum ’n bass is over het algemeen erg populair, daar komt een gevarieerd publiek op af’. 

Uitkijken naar headliner Gridlock

De organisatie kijkt zelf het meeste uit naar de headliner Gridlock. De mannen achter de organisatie zijn meerdere keren te gast geweest op evenementen met de Amerikaanse artiest op de line up. Het was vanaf dag één al een wens om hem op een van de evenementen neer te zetten. Future Breaks biedt de mogelijkheid om de Alkmaarse drum ’n bass scene kennis te laten maken met deze internationale artiest. De ambities van de organisatie voor aankomende edities zijn realistisch, maar vooral afhankelijk van het animo op deze eerste editie. Het uitbreiden van de line up is een wens en  wellicht wordt zelfs de allergrootste wens op een dag werkelijkheid. "Het einddoel om te bereiken is, de grootste nationale drum ’n bass naam te boeken en dat is Noisia", aldus David.

 

Zie hier de aftermovie van één van de evenmenten van Igniton en Inversion Events in P60: