De Popronde is weer volop bezig en één van de meest interessante acts is misschien wel Amartey. 3voor12 Noord-Holland sprak de Ghanees-Nederlandse artiest over zijn muzikale reis, Kraaiennest en waarom je hem live moet zien optreden.

Van de kerk naar de studio

Al op jonge leeftijd begon Amartey met zingen. "Van mijn zevende tot zestiende zong ik mee in het jongerenkoor van een Ghanese kerkgemeenschap hier in Zuid-Oost. Daarna wilde ik iets voor mezelf doen en vanaf m'n 19e werd het echt serieus." Via zijn goede vriend DC, die als rapper al veel bekendheid genoot in de underground scene, belandde Amartey in de studio om aan songs te werken. Tijdens deze studiosessies werd hij opgemerkt door Kingsley, de manager van DC. "Hij zag potentie in mij en vroeg of ik vaker langs wilde komen. Ik maakte in die tijd nog Nederlandstalige muziek waarbij ik zowel zong als rapte. Op een gegeven moment leek het ze in de studio een leuk idee om een track in het Engels op te nemen. Stiekem had ik daar zelf ook veel baat bij, want ik kan mezelf moeilijker uiten in Nederlandstalige nummers. Dat springt er toch niet echt uit voor mij." Al snel bracht Amartey het nummer "Yvng Bisa Kdei" uit, een track waarin hij zichzelf introduceerde als 'The Yvng Boy From The Streets.'

Kraaiennest

Zo staat Amartey namelijk bekend in Kraaiennest, de wijk in Amsterdam Zuid-Oost. Amartey is de jongen van de straat. "Ik heb veel dingen meegemaakt op straat, en ook veel kattenkwaad uitgehaald. Mensen zien dat vaak meteen als iets negatiefs, maar in Kraaiennest was er altijd veel te doen. De mensen kennen mij hier om wie ik ben, niet om de muziek. Ze noemen mij hier bij m'n voornaam en niet bij m'n artiestennaam." Amartey wil met zijn alias 'yvng boy from the streets' dan ook laten zien dat het leven op straat niet alleen als iets negatiefs moet worden beschouwd. "Het is de wijk waar voor mij alles is begonnen. Ik krijg al steun van de mensen hier sinds ik begon met muziek, dus het beste wat ik kan doen is om het ook terug te geven aan hen!"

Samenwerkingen

Twee andere bekende muzikanten uit Kraaiennest zijn Henkie T en Chivv. Gezamenlijk vormen zij het bekende hiphopduo SBMG. Toen zij in de studio naar beats aan het zoeken waren, stuitten ze op Amartey's 'Nobody Like You'. Via Henkie T's oudere broer vernam Amartey dat de jongens met hem wilden werken. En zo geschiedde. Op de aankomende EP #YBFTS staan ook nog samenwerkingen met Morgan en Castro. Op die laatste collaboratie is Amartey erg trots. "Het nummer met Castro zal voor het eerst verschijnen op m'n EP. Hij is echt een jeugdheld voor me. Zijn sound is heel uniek, omdat het qua vocals heel erg gelaagd is." Castro verdween tijdens een bizar incident met een jetski. 'De jetski werd teruggevonden, hij nooit meer. Volgens sommige locals kwam zijn carrière zo abrupt ten einde omdat hij zich bezig zou houden met 'zwarte magie'. "Ondanks het feit dat hij niet meer onder ons is, zal zijn nalatenschap zo doorleven. Castro heeft zoveel invloed gehad op de Ghanese muziekindustrie. Hij was echt onze Michael Jackson!"

Afrobeat en afrobeats

Castro maakte de hiplife groot in Ghana, maar dit is slechts één van de vele stijlen binnen de afro-sound. Wanneer we aan Amartey vragen wat afbrobeats nou precies voor muziekstijl is, pakt hij meteen zijn draagbare speaker erbij om wat fragmenten af te spelen en ontpopt hij zich tot een ware muziekprofessor. "Je hebt afroBEAT en afroBEATS. Afrobeat is ontstaan in de jaren '60 in Ghana en Nigeria. De sound kenmerkt zich door heel veel percussie en live instrumenten zoals gitaren en is vooral bekend geworden dankzij het werk van Fela Kuti. Afrobeats is ontstaan rond het jaar 2000 en legt meer nadruk op de bas en de kick, maar net zoals bij afrobeat zijn er wel altijd echte instrumenten in te horen" aldus Amartey.  

Podiumkunsten

De live-instrumenten die de afrobeats kenmerken zijn ook terug te vinden bij de optredens van Amartey. Dit jaar doet hij mee aan de Popronde en zal hij naast een dj ook vergezeld worden door een gitarist. "Ik heb wel eerder een tour gedaan, maar nu ga ik wel weer optreden op plekken waar ik nog nooit ben geweest." Wat kunnen bezoekers verwachten van een Amartey show? "Ik geef mezelf altijd 100%, dat staat voorop. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de mensen de boodschap achter mijn nummers begrijpen. Ik heb mijn set ook op die manier opgebouwd, maar het wordt vooral een leuke show waarbij er veel gedanst gaat worden!"

 

De EP #YBFTS komt uit op vrijdag 20 oktober. Voorafgaand zal er op donderdag 19 oktober een release party plaatsvinden in de Bajes in Amsterdam.

Uiteraard kan je Amartey ook live zien tijdens de Popronde. Om te beginnen zaterdag 30 september bij Podium KAF in Almere.