Elke maand kan er genoten worden van een portie muziek van een drietal bands. Op 13 oktober stonden Batobe, Pocket Knife Army en Gosto in de Vorstin in Hilversum. Met een drankje en biologisch patatje kan je deze artiesten zien spelen voor maar vijf euro.

Batobe

De eenling Batobe opent Patat met vanachter een kleine dj-stand. Daarop staan een Macbook, audiosampler en een mini-synthesizer. Achter hem staat een elektrische gitaar. De muziek van Batobe ontstaat uit lagen die hij met al deze instrumenten op elkaar stapelt. Zo bouwt Bas Thomas van Bemmelen langzaam de nummers op. De stukken duren hierdoor wel vrij lang. Wanneer hij zijn set aan het spelen is, staat hij vaak met zijn arm achter zijn rug. In combinatie met zijn dansen lijkt het soms alsof hij aan het schaatsen is. De Utrechtse producer vervangt HEBE, die de dag ervoor moest afzeggen. Hierdoor heeft Batobe niet zijn scherm met visuals bij zich. Ook kan de zangeres er niet bij zij, waardoor hij noodgedwongen gebruik moet maken van haar stem op een bandje. Dit kan verklaren waarom de muziek in het begin een wat warrige indruk maakt. Gelukkig weet Batobe tijdens het nummer Mirrors zichzelf te herpakken. Later in de set komt zijn muzikale kunde pas echt boven water. Met zijn gitaar speelt hij atmosferische indie-achtige riedeltjes met veel galm, maar ook vurige rock ‘n roll gitaarsolo’s. Batobe sluit de set met zijn nieuwste single 'Only Yours'.

 

Pocket Knife Army

Het duo 'Pocket Knife Army' valt al op voordat de eerste klanken uit de speakers komen . Erwin Tuijl en Desirée Coumans dragen beide een compleet zwarte outfit, ondersteund met veelal zwarte-witte belichting. De stem van Desirée schalt aan het begin van de set via een megafoon door de zaal. Effecten over de zang geven de muziek soms extra kleuring, maar het wordt nooit teveel. Met haar onverwachte en sterke uithalen brengt ze de nummers tot een hoogtepunt, iets waar het Utrechtse duo vaak gebruik van maakt in hun nummers. Naast het zingen speelt ze ook verschillende instrumenten zoals een akoestische gitaar en een synthesizer, maar wat het meeste opvalt is haar (natuurlijk zwarte) basgitaar. Deze komt helaas niet gelijk goed uit de verf en wordt overstemd door de rest van de muziek. Gelukkig komen de zware basnoten na een tijdje eindelijk goed door. De bas staat zelfs zo hard dat je de snaardrum van GOSTO achterin op het podium mee hoort trillen. Pocket Army Knife trakteert het publiek zelfs op een nieuwtje over een aanstaande videoclip van het nummer 'Forever Counting Sheep'. Ook spelen ze een nog niet uitgebracht nummer genaamd Charleroi. Natuurlijk sluit het duo de set met een gruwelijke uithaal.

GOSTO

De drie silhouetten van GOSTO verschijnen tussen de blauwe verlichting door wanneer hun optreden begint. De muziek is een combinatie van voornamelijk elektronica en triphop. Zanger Roel Vermeer staat aan het roer van de band en componeert de beats die de basis van de nummers zijn. Er wordt speels met de beats omgegaan. Een gesampelde stem begroet het publiek: “I hope you have fucking great time! Bounce your beautiful heads!” Roels' stem is diep en smelt goed samen met de rest van de muziek. Bovenop de beats voegt de drummer complexe ritmes toe aan het geheel. Vooral bij het nummer 'Born To Love' is dat duidelijk te zien en horen. De bassist wisselt zijn instrument vaak af met een kleine synthesizer. Samen met  de toetsen van Roel worden er gruizige melodieën aan de beats toegevoegd die de overhand nemen. In het nummer 'My Bad' komen de twee synthesizers het meeste tot hun recht. Tussen de nummers door zijn er langdurige, ietwat ongemakkelijke stiltes, maar deze lijken extra sfeer en spanning aan de muziek te geven. Bij een nummer als 'You Make Me Feel So Bad' geeft het vooral een extra boost.