In de uitverkochte kleine zaal van Paradiso heerst op deze maandagavond een bijzonder gemoedelijk en positief sfeertje. Een gemêleerd publiek wacht dansend, drinkend en lachend vol spanning op de elfkoppige band 'Love The System', die vanavond haar EP presentatie geeft.

Dansen en misplaatst moshen

Tegen half tien is zo ver. De club kleurrijke muziekkanten betreedt het podium. Het is een opvallend divers groepje mensen. Twee prachtige zangeressen, een gitarist met een snor waar je U tegen zegt, een blazerstrio, natuurlijk een serieuze drummer, een kalme toetseniste, een meer dan vrolijke bassist en tweede gitarist staan allen klaar achter frontman Tom Eijsink. Met een zeer gezonde dosis droge humor verwelkomt hij de zaal en kan het feest losbreken. Dat doet het dan ook meteen bij het eerste nummer.

Ondanks de bekentenis van frontman Tom, dat hij al weken in zijn broek schijt van de zenuwen, kan je zien dat de band zich goed heeft voorbereid. De kleurrijke pakjes, inclusief sokken opgetrokken tot de oren, sprankelen op het podium. De twee zangeressen slingeren heerlijk ingestudeerde cliché danspasjes de zaal in, wat direct vol omarmt wordt door het publiek. Zo'n tweederde van de zaal staat te dansen alsof het leven ervan afhangt, meer achterin wordt respectvol gekeken en wat gemoedelijk gekletst. Een stel fans van het vorige project van Tom, Orgaanklap, probeert halverwege de show zelfs een moshpit in te zetten, wat enigszins de plank misslaat bij een funkband. Maar de sfeer wordt er gelukkig niet minder om.

Cocktailjazz

De vrolijke en aanstekende disco funky liedjes met een verhaal worden met zichtbaar plezier gespeeld. Tussen de nummers door vertelt Tom verbazingwekkend eerlijke verhalen en anekdotes waar de liedjes over gaan en hoe ze tot stand zijn gekomen (veelal over en met zijn vriendinnetje). Het moet gezegd worden dat je ze zelden zo integer op het podium ziet staan als frontman Tom Eijsink. Met een lach, een bloos en een droge grap weet hij iedereen in de zaal aan te spreken. Tegen het einde van de verfrissende maar hete show verdwijnt het grootste gedeelte van de band van het podium, nee, niet omdat er een ingeplande toegift aan komt. Wel om ruimte te maken voor een heuse cocktailbar. Om de ongemakkelijke momenten te zoveel mogelijk te beperken wordt er onder het genot van een jazzy achtergrondmuziekje, verzorgd door toetseniste Annemieke de Boer en saxofonist David Wildschut, een meisje uit het publiek het podium op getrokken om een paar heerlijke cocktails te shaken.

Zelfhulptips

Dan is het moment waar de hele avond eigenlijk om draait: de EP presentatie. Er is gekozen voor een originele en creatieve vorm. De downloadlink van de EP is namelijk de 100e tip uit het zelfhulpboek “100 tips om eigenlijk heel blij te worden”. Terwijl het jazzy muziekje doorklinkt en de cocktails geshaket worden leest Tom Eijsink voor:

''Tip nr 49: Geef gehoor aan je darmen, ze hebben gelijk.
Tip nr 31: Kijk een half uurtje naar mooie billen. Na 15 minuten verliezen ze hun sexy waarde en zit je naar poepmachientjes te kijken. Beide fases zijn volop genieten.
Tip nr 73: Kom los van pretenties. Pretenties zijn voor oelewappers.
Tip nr 57: Geef jezelf op voor een teambuildingscursus en stel jezelf voor als Kanjer de Banjer.''

 

Na dit 'officiële' moment komt gelukkig de hele band nog een keer het podium op. De tweede single 'Bahamama' wordt ingezet en de gehele zaal werkt zich nog even feestelijk in het zweet. Onder luid applaus verlaten de elf mannen en vrouwen uiteindelijk het podium. Ze blijven allemaal in de zaal hangen om met alle fans, familieleden, vrienden en andere vrolijke mensen na te kletsen. De EP boekjes worden rijkelijk verkocht en de handtekeningen vliegen in het rond als bij heuse popsterren.

Onze conclusie: 'Love the System' verzorgt een eigenzinnig goed georganiseerd bij elkaar geraapt zooitje waar je eigenlijk heel blij van word.