Orgaanklap stopt na tien jaar rock & lol

“We hebben het zo vaak gedaan, dat het niet vunzig meer is.”

Nadieh Bindels ,

Punkrock, naakte lichamen, schmink en publiek dat helemaal uit z’n dak gaat, zijn nog maar een paar ingrediënten voor een show van Orgaanklap. Na tien jaar rock & lol op het podium is het plafond voor de band bereikt, maar de mannen verlaten hun fans niet zonder een afscheidstournee. Afgelopen zaterdag speelde Orgaanklap de tweede show van “De grap is gemaakt tour’ in het café van Patronaat. Voor de show begon, maakten de vier muzikanten even tijd voor een interview.

Ik heb de piemel van Tom wel eens in m’n mond gehad”, aldus Yuri. “Ik ben best vaak in m’n gezicht gespuugd”, vertelt Chris als er gevraagd wordt wat het vunzigste is wat ze hebben meegemaakt op het podium. Maar eigenlijk vinden de vier het helemaal niet vunzig wat er tijdens hun shows op het podium gebeurt. Puck: “We hebben het zo vaak gedaan, dat het niet vunzig meer is.” Yuri: “En ja, wat is normaal?” 

Serieuze zaken

Grenzen opzoeken. Tot het randje gaan, of misschien net daar voorbij? De band hoopt met wat ze doet referentiekaders voor mensen te verbreden. Tom: “We hopen dat mensen, nadat ze ons gezien hebben de normale dingen in het leven niet meer raar vinden. Door wat wij doen op het podium, creëren we een vrije sfeer bij het publiek. Van alles wat we doen, neemt het publiek zo’n 10% over. Wat betekent dat de boel los gaat, los op een gezellige manier.”

Het leven bestaat zeker niet alleen uit seks, drugs and rock ’n roll voor de vier. Naast optreden, zijn ze bezig met hun studie of werk. Yuri: “We zijn in het dagelijks leven niet wie we op het podium zijn." Tom: "Er is plek en tijd voor piemels en glitters, dat begrijpen we best goed. Maar wat ik doe tijdens een vergadering, is natuurlijk niet wat ik doe op het podium.  En ook als we bezig zijn met voorbereidingen voor Orgaanklap, gaat dat allemaal heel serieus. Het vergt best veel planning om op een fantastische manier je piemel te laten zien."

De band wil contact maken met het publiek en samen met de mensen gaan voor een toffe avond. Het publiek is onderdeel van de show en dat vergt enige concentratie. Daarom hebben de mannen een afspraak met elkaar: niet meer dan 3 biertjes per persoon voor een optreden. Yuri: Mensen gaan er vaak vanuit dat we naar de klote zijn als we op het podium staan, door de dingen die we tijdens optredens doen. Maar dat is zeker niet het geval. We nemen het heel serieus.” 

Boodschap

In de zomer van 2006 begon de band Orgaanklap. Tom Eysink Smeets/ zanger Jeff Tropicana, Yuri van der Horst/ gitarist Jim Holland, Chris Dekker/ bassist Johnny Dancehall en Puck van Donselaar/ drummer James Gutterslut vonden elkaar in Haarlem. Hun eerste optreden was in jongerencentrum Flinty’s. Daarna volgden vele optredens o.a. op Lowlands in 2014. Puck: “Ja, Lowlands is wel de tofste plek waar we hebben gespeeld! We hadden het niet verwacht, maar de hele tent stond vol. Het was super druk.” Wat de muzikanten ook niet hadden verwacht, is dat de media hun optreden goed oppakten. Yuri: “Er is door verschillende media over dat optreden geschreven en dat was helemaal niet negatief. Ik denk dat ze onze boodschap wel begrepen.”

Maar niet iedereen begrijpt de boodschap van Orgaanklap. De mannen hebben in de afgelopen tien jaar ook minder leuke ervaringen gehad. Tom: “We hebben wel eens meegemaakt dat mensen ons wilde slaan, omdat ze gechoqueerd waren.” Yuri: “Het is wel eens voorgekomen dat mensen onze show als vrijbrief voor geweld zagen. Dat is absoluut niet wat we willen. Mensen hebben wel eens ongevraagd aan me gezeten, dat is nou ook weer niet de bedoeling. Een klootzak zijn is niet rock ’n roll.” 

Ondanks een paar minder fijne ervaringen, vonden de mannen hun Orgaanklaptijd heel erg tof. Tijdens bijna alle optredens hebben de vier muzikanten een band met hun publiek op weten te bouwen en ging de boel los op een fijne manier. Ze hebben op een bruiloft mogen spelen en meerdere keren gehoord dat mensen de avond van hun leven hadden tijdens hun show. Toch stoppen ze ermee na deze tour. Tom: “We kunnen geen dingen meer bedenken om het nog beter te maken. We willen ook allemaal op een andere manier met muziek aan de slag. Dus dat gaan we doen met ieder onze eigen projecten. Het is mooi geweest, de grap is gemaakt.”

Wil je Jeff Tropicana, Jim Holland, Johnny Dancehall en James Gutterslut nog een keer in volle glorie meemaken? Vier van de tien shows van “De grap is gemaakt tour’ zijn al uitverkocht. Hier kan je zien voor welke concerten er nog wel kaarten zijn.