In de rubriek Oefenruimtelijk Inzicht wordt elke maand een oefenruimte in Noord-Holland uitgelicht. Deze maand: het Slachthuis in Haarlem. Het oefenruimtecomplex vierde afgelopen maand haar 1-jarig bestaan. We spraken met ‘slachthuismeester’ John Ruiter en de band NEMSIS, die sinds het bestaan gebruik maakt van de oefenruimte.

Gefeliciteerd met jullie 1-jarig bestaan! Hoe is het Slachthuis tot stand gekomen?

John Ruiter: “Op dit terrein stonden eerst oefenruimtes van Daisy Bell, maar die moesten sluiten. Vanuit de lokale popscene ontstond er daarom een hoop ophef wegens gebrek aan faciliteiten voor álle muzikanten in Haarlem. Toen de Egelantier ook sloot, de voormalige thuisbasis van de muziekschool Hart, begon het balletje echt te rollen en kwamen er zelfs demonstraties op de Grote Markt. Om een lang verhaal kort te maken: er is nu sprake van een gedeeld beheer van het Slachthuis tussen Patronaat en Stichting Hart; de muziekschool heeft hier ook een vaste ruimte.
Het Slachthuis speelt daarnaast een grote rol in de lokale popscene; we leveren 1 band aan bij Haerlemsche Helden en de winnaar van de Rob Acda Award krijgt, indien gewenst, acht gratis repeteersessies. En: op 6 januari organiseren we voor de eerste keer ‘Slacht Nacht’ en mogen drie à vier bands die hier repeteren in Patronaat spelen, waaronder NEMSIS.”

Het Slachthuis Haarlem
Opgericht: 2016
Aantal oefenruimtes: 4


Huurprijs: 11 euro p/uur (blokken van 3 uur voor 33 euro)/ vast dagdeel van 6 uur: 150 euro p/maand
Opnamestudio aanwezig: ja


Adres: Oorkondelaan 3 20 Haarlem
Contact: 023-5175850/info@slachthuishaarlem.nl

Wat maakt het Slachthuis bijzonder?

“Het feit dat je hier muzikanten van alle soorten en maten ziet rondlopen. Overdag krijgen kinderen hier muziekles en na 18:00 uur ’s avonds lopen hier rockbands rond. Er gebeuren soms ook gekke dingen; zo waren er laatst twee KLM piloten aan het oefenen voor een opleidingsfeestje en vandaag heeft een obscure Zweedse band voor acht uur lang een ruimte gehuurd. De diversiteit tussen hobby- en professionele musici met daarnaast muziekonderwijs is tof. Je merkt dat muziek hier echt wordt geleefd.”

Hoe zie je de toekomst van het Slachthuis voor je?

“Het Slachthuis is een tijdelijk onderkomen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er op ditzelfde terrein een popcentrum mét podium komt te staan in een van de oude industriegebouwen, waar ruimte moet zijn om te oefenen, les te krijgen en te spelen.
Dit eerste jaar onderhouden van de oefenruimtes is een goed leerjaar geweest. We hebben veel processen doorgemaakt en ook veel fouten gemaakt. Nu is het tijd om ons op de toekomst te richten; wie weet wat voor moois er staat te wachten.”

NEMSIS is een vijfkoppige Haarlemse alt-rock band bestaande uit Abir, Tom, Bob, Lotte en Can. Dit seizoen zijn ze te zien tijdens de Haarlemse Popscene On Tour 2017/2018, staan ze in de voorronde van de Rob Acda Award en spelen ze in Patronaat tijdens Slacht Nacht. Rond de kerst zullen ze een EP gaan opnemen.

Waarom zijn jullie hier gaan oefenen?

Can: “We zagen via social media dat het Slachthuis een nieuwe oefenruimte was. We dachten: nice, dat is lekker in de buurt!”
Bob: “Het is hier ook niet heel duur, voor beginnende bandjes is dat erg fijn. Hoewel er hier ook grotere namen oefenen; Sue the Night heeft de ruimte waar wij eerste repeteerden nu als vaste ruimte en wij kunnen er nu niet meer in, dat vinden we best balen. Die ruimte heeft een superchille akoestiek!”

Hebben jullie hier iets bijzonders meegemaakt?

Lotte: “Laatst was hier het 1-jarig bestaan van deze ruimte en wij mochten spelen op het feestje, dat was echt leuk!”
Abir: “We hebben wel een beetje een band met deze oefenruimte, want we hebben hier ook onze eerste single ‘Stuck’ opgenomen.”
Tom: “Vooral ruimte 4 is onze baby, daar repeteren we eigenlijk altijd. Hier zijn voelt als thuiskomen.”

Om welke redenen zouden jullie het Slachthuis aanraden aan andere bands?

Can: “Aan Haarlemse bands, omdat het overal dichtbij is en voor bands daarbuiten omdat het goed bereikbaar is.”
Abir: “Daarnaast leer je hier leuke mensen kennen en zijn de werknemers superaardig. En de lichtknoppen in de ruimtes zijn echt sfeermakers, want die kun je dimmen!”