Deze maand gingen we langs bij Jamstudio’s in Amsterdam. Deze repetitieruimte dient al 27 jaar muzikanten van alle soorten genres. Eigenaar Paul Wissink heeft zijn studio de afgelopen jaren flink zien groeien, en niet zonder reden: hij doet er alles aan om de oefenruimtes zo prettig mogelijk te maken voor de muzikanten. De afgelopen maanden heeft de studio een flinke renovatie ondergaan. Alles is weer fris en klaar voor gebruik.

27 jaar is een lange periode. Hoe is het allemaal begonnen?

Paul vindt, als drummer van een band, dat veel oefenstudio’s slecht onderhouden worden. Vaak zijn de faciliteiten niet op orde en is het geluid slecht. “Dit doet af aan de muziek en het plezier van een band.” Dan maar het heft in eigen handen nemen. In 1991 was Jamstudio’s een feit en begon Paul met vijf repetitieruimtes. Deze werden allemaal optimaal ingericht en onderhouden. Alles klopt, alles werkt en met resultaat: binnen een aantal jaren kon Paul de ruimte uitbreiden naar tien studio’s, en nu staan er al twaalf.

De ruimtes bij Jamstudio's

Opgericht: 1991
Aantal repetitieruimtes: 12
Huurprijs: €37 of €42 per blok van 3 uur (afhankelijk van het aantal bandleden)

Adres: Haarlemmerweg 315, Amsterdam
Contact: info@jamstudios.nl

Hoe heb je de muziekindustrie in deze drie decennia zien ontwikkelen?

De afgelopen jaren is de muziekscene erg veranderd. “Tegenwoordig kan een band ook uit één of twee laptops bestaan. Er lopen hier veel dj’s en producers rond. Deze 'nieuwe muziek' is erg spannend, maar er zou meer met cross-overs gewerkt kunnen worden. Vaak bestaat een act nu alleen uit live instrumenten óf is het volledig geproduceerd op een computer. Door deze twee te combineren, zou er veel unieke muziek gemaakt kunnen worden. Hopelijk ontwikkelt dit zich nog de komende jaren,” aldus Paul.

Muzikanten van alle soorten genres en stijlen repeteren bij Jamstudio’s, zoals Barry

Barry is hobbymatig dj en producer van dancemuziek en komt al jaren bij Jamstudio’s. “Heel wat anders dan de gemiddelde bezoeker hier.” Als ik vraag waarom Barry hier al zo'n tijd komt, hoeft hij niet lang na te denken. “Bij Jamstudio's heerst een hele fijne sfeer. Iedereen kent elkaar, onder andere omdat hier veel vaste bands zitten die al jaren komen.” Ondanks de grote ruimte is het hier intiem en gezellig.

Dat laatste vindt Paul ook erg belangrijk. “Naast het repeteren moet er ook een mogelijkheid zijn om samen een drankje te doen, bij te praten en elkaar te leren kennen. Het is ook een sociale gelegenheid, niet inpakken en wegwezen.” Dit is volgens Barry ook de reden dat het de afgelopen jaren steeds drukker is geworden. “De studio is voor velen een plek om helemaal zichzelf te kunnen zijn. Thuis of op straat kan dat soms niet. Er lopen hier veel uiteenlopende types rond, maar iedereen wordt in zijn waarde gelaten en is gelijk aan elkaar. Het is opvallend dat iedereen zo verschillend is, maar uiteindelijk brengt muziek alles toch weer samen. Muziek verbroedert en daar is Jamstudio's een goed voorbeeld van.”

Daarnaast vindt Barry het prettig om in een openbare studio te werken. “Als producer zit je toch vaak alleen op je slaapkamer. Er is niemand om je heen en dat werkt niet inspirerend. Bij Jamstudio's, onder andere door de open sfeer, ontmoet ik veel andere muzikanten. Hier zijn meerdere onverwachte samenwerkingen uit voortgekomen. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik met een gitarist of een drummer de studio in zou gaan, maar dat is toch gebeurd en het heeft me verder geholpen als muzikant.”

Om de oefenstudio's te optimaliseren, zijn alle ruimtes laatst verbouwd en aangepast aan de huidige muziekscene

Sinds de renovatie kan er per ruimte gebruik worden gemaakt van twee verschillende soorten licht, is het geluid verbeterd en is de studio toegankelijker gemaakt voor dj’s en producers. Er staan nu draaitafels en er is plek om je laptop neer te zetten.

“Een leuk detail,” vertelt Paul terwijl hij een rondleiding geeft, “we hebben alle ruimtes een apart thema gegeven.” Sommige studio’s representeren een stad zoals New York of Amsterdam, in andere zijn de muren bedekt met bomen, sterren en planeten. Zo heeft iedere ruimte een ander uiterlijk.

Muzikanten worden bij Jamstudio's dus in alles voorzien: gezelligheid, authenticiteit, optimale equipment en inspiratie. 

Lees hier meer over de muziek van Noord-Hollandse bodem: