De mannen van Birth of Joy speelden afgelopen weekend op Kliko Fest in Patronaat Haarlem. Het gaat lekker met de band en stilzitten is er momenteel niet bij; het NRC noemde ze eerder al ‘de hardst werkende rockband van Nederland’. Gelukkig maakten ze voor ons graag tijd voor een interview en een bierproeverijtje. Weet de band haar eigen bier te herkennen met een blinddoek op?

Dag heren,  jullie hebben een paar maanden geleden een tour gedaan door Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië. Een monstertour met 18 shows in 19 dagen, een flinke prestatie. Het dagboek dat Kevin bijhield was smullen. Is er van toen een specifieke noemenswaardige gebeurtenis die jullie is bijgebleven?

Gertjan (toetsen): "Nou, dat we die overleefd hebben! Oké, volgens mij heeft Kevin het ook al geschreven, maar er was in Tsjechië een oude man die helemaal ontroerd was dat wij kwamen spelen. Echt een communist die ons soort muziek totaal niet gewend was. Hij sprak geen Engels en hij vond het helemaal kut dat hij niet met me kon praten."

Kevin (zang/gitaar): "Ja, en in Tsjechië hadden ze ook stoelen neergezet in de zaal! Alsof we een lekker ‘kijk-en-wegzak’-concertje gingen spelen, dat vond ik wel geinig. Zodra we begonnen met spelen, verdwenen die stoelen ook snel. Het publiek was daar heel dankbaar, dat is altijd leuk."

Bob (drums): "En natuurlijk hebben we veel toffe mensen ontmoet. We hadden een hele leuke supportact, The Hathors. Het was fijn om met hen te touren."

Naast die tour hebben jullie een tijd terug ook bier op de markt gebracht. Waarom is het eigenlijk vernoemd naar Witches Hammer?

Gertjan: "Friday the 13th was de werktitel voor dat biertje, een ander nummer van Hyper Focus. Maar eigenlijk vonden we dat een saaie naam. En het is een red lager, rood van kleur, bijna een soort heksenbrouwsel. In de middeleeuwen werden vrouwen met rood haar vaak voor heks aan gezien. Dus dat leek ons wel een stoere titel."

Stad en land ben ik er voor af geweest, maar dankzij Café Meneer Jansen in Leiden heb ik hem gevonden. Met nog twee vergelijkbare biertjes. Hoe goed herkennen jullie je eigen bier op smaak? Wie wil er geblinddoekt?

Alledrie: "Ik"

Bob: "Geef mij die blinddoek maar."

Kevin: "Je had stiekem helemaal niet zo ver hoeven reizen om hem te vinden, maar wel sick dat je dat gedaan hebt."

Bob: "Nou, dit eerste biertje is hem niet. Mag ik het volgende flesje? Ja, dit is hem sowieso. Dat derde flesje mag trouwens ook gerust open hoor."

Als ware bierkenners. Maar wat is de volgende muzikále stap? Wordt er al nieuw materiaal geschreven?

Kevin: "Nou..."

Gertjan: "Er staat een clubtour gepland door Europa."

Kevin: "We gaan nog naar Spanje en Frankrijk. Eigenlijk gewoon lekker blijven doen wat we altijd al deden. En we gaan nog touren met Death Alley dit najaar, dat wordt fucking vet."

Ik weet eigenlijk niet of het jullie al eens eerder gevraagd is, maar jullie hebben de bandnaam te danken aan Die Geburt der Tragödie van de filosoof Friedrich Nietzsche.  Als er één vraag is die jullie aan hem zouden kunnen stellen, wat zou die dan zijn?

Kevin: "Poeh, liever gewoon direct wegrennen van zijn negatieve vibe (Nietzsche staat bekend om een cynische kijk op het leven, red.)... Of wat nou het geheim is van z’n snor. Hij had echt een heel goede snor."

Gertjan: "Had hij niet ook een trauma met een paard? Dat ‘ie daarom  zo negatief op het leven keek?"

Kevin: "Oja! Dan zou ik hem vragen wat er nou zo heftig was met dat paard. En misschien iets over reïncarnatie, ofzo."