Ook zo genoten van Kliko Fest? Het team van 3voor12 Noord-Holland was er het gehele festival bij om verslag te doen over dit zomerse rock ’n roll festijn vol zweet, bier en bands. We gaven ons over aan onder andere de klanken van Los Mirlos, Fuz en FIDLAR.

Verrassingsband Los Mirlos blijkt swingende opwarmer

Het optreden van de Peruaanse Cumbia-band Los Mirlos is opmerkelijk tussen de rest van de programmering. Dergelijke muziek schalt echter vaak door de boxen bij rock ’n roll bij de Pacific Parc, een rock 'n roll bar die een deel van het publiek ongetwijfeld wel eens zal bezoeken.
Een paar minuten later dan gepland verschijnen de mannen met vrolijke gezichten op het podium. Ze zijn al op leeftijd, maar doen hun uiterste best om zoveel mogelijk energie uit te stralen. Af en toe springen de heren voorzichtig op en neer en zwepen ze de massa op met hun onverstaanbare teksten. Ondertussen is een jonge tolk het podium op gelopen, de band spreekt geen engels: ‘It’s very good to be here with you tonight’. En het publiek is ook blij hier te zijn. Zeker op de momenten van tempowisselingen en rake percussie ritmes danst het publiek vooraan enthousiast mee en klinkt er gejoel. Ondanks het vroege tijdstip is de zaal al behoorlijk vol. De matchende outfits van de groep maakt het tot een klassiek Latijns-Amerikaans swingend geheel. Al met al een excentrieke, maar goede opwarmer voor de nacht die te wachten staat.

Klasse en punk gaan hand in hand bij Fuz

Ook de dames van Fuz hebben voor matchende kleding gekozen, ze dragen witte jurkjes en laarzen met slangenprint. Drumster Gini is op tour met Pip Blom en wordt voor dit optreden vervangen door een jongeman genaamd Noud. Het café is stampvol en vooraan bij de band wordt er flink meegedanst. Al snel vraagt het publiek om het nummer Sugar te spelen. ‘Oh, hebben we hier fans?’ antwoordt zangeres Savannah daarop met een bescheiden lach. De kracht van Fuz zit hem in de elegante afwisseling van ingetogen spelen en de boel sober opschudden. Gitariste Sara en bassiste Lieselot begeleiden met geconcentreerde blikken de heupwiegende Savannah, die zich duidelijk in haar element voelt. Het zorgt voor een enigszins mysterieus sfeertje waarbij je verlangend wacht op de climax. Jammer genoeg lijkt die er niet te komen, want na een halfuur is de set afgelopen, een kwartier eerder dan gepland.  Gelukkig kunnen we op 27 september een hele avond lang van onder andere Fuz genieten tijdens het eigen feestje Fuzfest in Paradiso, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de band.

FIDLAR brengt continue stroom aan climaxen

In de Grote Zaal hangt al ruim voor het optreden van FIDLAR spanning in de lucht. Het publiek heeft er zin in. En terecht: de punkband maakt alle verwachtingen waar. Gedurende het uur dat het optreden duurt zitten zowel de band als het publiek op een maximaal energielevel. Bierbekers vliegen door de lucht, er wordt gedanst, gemoshed, meegejoeld en gecrowdsurfd. De vloer trilt; gelukkig staat Patronaat op springveren.
Als frontman Zac Carper oproept tot een ‘Girls Only moshpit’ grijpt ook ondergetekende haar kans. De pit is van korte duur, maar de toevoeging is aangenaam. Het ene hoogtepunt volgt na het andere (met onder meer een cover van Nirvana’s Farmer Frances Will Have Her Revenge On Seattle) en ondanks de adempauzes van iets minder heftige nummers die de massa wordt gegund, is het publiek niet te houden. Aan het eind van de show staat het podium vol met uitbundig dansende mensen. FIDLAR laat alles toe. Met een hoog en schel ‘Thank you! Thank you! Thank you!’ van Carper is de toon gezet. Het publiek verlaat in extase de zaal.