Ondanks het compacte formaat is er van alles te doen op het terrein: karaoke zonder songteksten op een beeldscherm op het Uit-Je-Hoofd Podium, een alternatieve versie van de Droomshow genaamd de Boomshow, een caravan waarvan een ballenbak is gemaakt, een standje waar je t-shirts kan laten beschilderen, live kunst van de mensen van Spatzuiver en een audiotour met vreemde koptelefoons. Er is voor ieder wat wils. Het publiek is daardoor ook erg divers. Het terrein is daarnaasr erg fijn aangekleed. Op Young Art staat en hangt er van alles in het bos en vooral ’s avonds als de lampjes aangaan is het goed toeven tussen de bomen.
Hier en daar komen er bundeltjes zonlicht door het bladerdak in Park Westerhout te Beverwijk. Het is de perfecte setting voor het warme weer. Tussen de bomen is het heerlijk aangenaam. Young Art kan qua grootte niet op tegen de festivals in de grotere steden, maar mede dankzij de aankleding en een fijne line-up weet de organisatie een erg prettig festival op poten te zetten. Wij waren zaterdag 21 Juli even een kijkje nemen op dit kleine, maar fijne festival.
Klein en knus
Chillen op het vergeelde gras
De zaterdagmiddag line-up bestond voornamelijk uit lekkere relaxte bandjes die het weer heerlijk complimenteerden. Naast een klein podium, waar voornamelijk house en techno dj’s de reveu passeren, zijn er 2 podia op het Beverwijkse festival. Op het kleine Young-Art podium bracht Benjamin Fro met een heerlijke mix tussen jazz, funk en hiphop de middag rustig op gang. De zon schijnt en het is te warm om echt te dansen. Om het publiek heen staan verschillende foodtrucks. Iedereen eet en drinkt wat, luistert muziek en zit in het vergeelde gras the chillen in de zon. Ietsjes verderop op het hoofdpodium werd de middag ingeleid door Nana Adjoa die met een meesterlijke cover van TLC’s Waterfalls de chillheid lekker voortzette. Als opvolger van Nana bracht Jeangu McRooy met een soulvolle set de middag tot een ontspannen einde. Toen de avond viel en wat verkoeling met zich meebracht, werd de muziek langzaam aan iets steviger. Pete Philly trapt de avond op het hoofdpodium af. Na een tijdje afwezig te zijn geweest omdat hij de ziekte van Lyme had, is hij weer terug en krijgt op Young Art dan ook het publiek weer aan het dansen met zijn nieuwe liedjes. Alhoewel de hip hop en ietwat moderene sound heeft dan zijn oudere werk is het nog steeds de Pete Philly zoals we hem kenden; fijne laidback hiphop. De Belgische act Nordmann bereidde het publiek met hun psychedelische mix van rock en jazz voor op de ietwat ruigere acts van de avond. Het absolute hoogtepunt van de avond kwam na Pete Philly op het Young Art podium met The Howlin’ die rond een uurtje of negen Young Art op zijn grondvesten deed schudden. Met een explosieve mix van blues en funk en een fenomenale zanger zetten ze een verassend goede show neer die zowel voor de ogen als oren en waar feest is.
Grote ambities
Ondanks het kleine formaat is Young Art een fijn festival met duidelijk grote ambities. Young Art is, zeker als je in de buurt van Beverwijk woont, een bezoekje waard. Mede dankzij de leuke aankleding, en het kwalitatief goede geluid en een verassend sterke line-up weet Young Art zijn eigen stempel op het Noord-Hollandse festival seizoen te drukken.