Het tweede weekend van juni stond er een uniek festival op de agenda. In de Kennemerduinen werd hier de 6e editie van het Surfana festival gevierd. Een festival wat met name de lifestyle van surfliefhebbers aanspreekt, maar wat ook voor nieuwelingen een warm bad is.

De perfecte belofte van zon, zee en strand werd op de vrijdagavond door het slechte weer niet geheel werkelijkheid. Maar ondanks de regen waren gelukkige gezichten vrijdagavond bij jong en oud de norm.

Surfana

 

 

 

Beeld: Jelle Weber

Montage: Hannah Bruijnzeel

Muziek: Surf Aid Kit - Get Swifty 

Surf lifestyle

Één dag spenderen op Surfana blijkt te kort. Om de echte charme en sfeer van het surffestival mee te maken hoor je je over te geven aan de ‘way of life’ die er dit festivalweekend heerst. ‘s Ochtends gezellig samen ontbijten, rustig wakker worden en dan langzaam richting de Noordzee voor een surfclinic. Na het trotseren van de golven klim je rozig over de duinheuvels heen en neem je samen met oude en nieuwe vrienden plaats in de jacuzzi op het festivalterrein. Het warme geluid van verschillende (inter)nationale bands en de geur van veelal gezond eten wachten je hier op. Surfana festival blijkt het recept voor een relaxed en toch sportief weekend.

Muzikaal programma

Surfana brengt muziek van over de gehele wereld. De in Kaapstad geboren Matthew Mole trapt de avond af met een dansbaar geluid wat veel doet denken aan Jason Mraz en Mumford & Sons. De sound is hierdoor niet echt verrasend maar wel toegankelijk. De Zuid Afrikaan wisselt behendig tussen gitaar en synthesizer en laat het met zijn warme klanken bij vlagen voelen alsof de zon tussen de wolken doorbreekt. Even verderop speelt de Amsterdamse band San Dollar in de overdekte Fisherman’s stage. De dromerige muziek past perfect bij de sfeer in de duinen, en er heeft zich een grote groep bezoekers bij het podium gemeld. Zangeres Eva Wijnbergen zingt zuiver en met het gemak als iemand die een boulevard in California afstruint. Haar outfit past niet helemaal in het plaatje, met een blauwe overall en strakke vlechten zou je haar eerder verwachten op een groot elektronisch festival.

EUT

Het optreden van de vijfkoppige band EUT werd kort uitgesteld. De donkere wolken boven het festivalterrein beloofden al niet veel goeds en de regen transformeert de doorgewaaide strandlokken van de veelal zon-geblondeerde festivalbezoekers in een wetlook. Het is nu dringen geblazen bij Australische hip hop artiest COAST & OCEAN. Hij speelt in de overdekte Fisherman’s stage en de meeste mensen zijn dan ook alleen gekomen om te schuilen. Door het rumoer zijn zijn beatbox kunsten helaas lastig te horen.

Na een klein kwartiertje uitstel is het dan toch tijd voor EUT op de mainstage. De excuses van zangeres Megan is onnodig, het optreden brengt de sfeer op het festival direct terug. De band begint met de eerste officiele single ‘Dusty Old Me’, en zingt ze daar nou ‘you are my rainy day?’ . Een gepaste opening, al zijn de regenwolken gelukkig verdwenen. Even later klinkt het nummer ‘Bad Sweet Pony’. Dit is direct een hit bij het publiek. Als mensen niet aan het dansen zijn dan staan ze nu wel arm in arm van de muziek te genieten.

Jong en ietsje ouder

De vrijdag avond van Surfana festival is een mooie start van een zomers weekend. Surfana is een festival voor jong en oud, waar de jeugdigheid van de energieke bezoekers afspat. Ben je gek op zand tussen je tenen, koud bier, gezond eten, muziek, samenzijn en zilte zeewind door je haren? Dan was je vast ook op Surfana, en anders heb je iets gemist.