Het is een pijnpunt op veel vlakken, zo ook binnen de muziek: de positie van vrouwen. Die lijkt nog altijd gebrekkig. De dames van Fuz, Sara, Lieselot, Gini, Savannah, weten echter hun mannetje wel te staan. Ze speelden in het voorprogramma van Courtney Barnett, tijdens de Popronde en vieren later dit jaar hun tienjarig bestaan. Op 14 juli spelen ze tijdens Kliko Fest, als enige all female band. Wij vroegen ze naar hun mening rondom kwesties met vrouwen in de muziek.

Hoe zit het met de verhouding tussen mannen en vrouwen in de muziekscene?

Sara: “In de punkscene zijn er helaas niet zo veel bands met alleen maar vrouwen. Ik denk niet dat zulke bands per se minder opvallen, ze zijn er gewoon niet.”
Gini: “Het nastreven van een 50/50 samenstelling is in het algemeen absoluut een goed idee. Er is niets mis met diversiteit, maar dat zou niet ten koste moeten gaan van de kwaliteit.”

Welke misvattingen bestaan er volgens jullie?

Savannah: “Het idee dat als je harde muziek maakt als vrouw, dat je dan ‘mannelijk gedrag’ vertoont of erger: dat je ‘lomp’ bent. Terwijl wij er graag wat moeite voor doen om er goed uit te zien. Maar dat is blijkbaar ook taboe, want dan wordt er weer gedacht dat je oppervlakkig bent.”
Sara: “Mensen worden er ongemakkelijk van als je je als vrouw sexy uitstraalt en harde muziek maakt. Er wordt nog steeds te veel in hokjes gedacht, zélfs binnen de muziekscene.”
Lieselot: “Of dat mensen zeggen: ‘oh, je maakt muziek? Je zingt zeker?’ Er wordt nooit verwacht dat je een instrument speelt. Trouwens, zingen is moeilijk hoor. Dat moet je niet onderschatten, lang niet iedereen kan het.”

Kan er ook iets anders?

Lieselot: “De nadruk op het vrouw-zijn als selling point voor bands. Die manier van denken zou anders moeten. Je ziet vaak dat bands met alleen maar vrouwen als eerst worden gepland op een avond of in een rijtje gezet worden met vrouwelijke muzikanten die allemaal totaal iets anders doen, maar alleen het vrouw-zijn gemeen hebben. Het zou veel logischer zijn als we worden geprogrammeerd met bands die vergelijkbare muziek maken.”
Gini: “Precies. ‘Girl band’ is geen muziekgenre.”
Savannah: “Het gageverschil is ook iets dat kan worden veranderd, dat is ook in de muziek een probleem. We merken dat bands met alleen maar jongens op een avond toch meer verdienen dan wij.”
Sara: “Het is echt een kwestie van mensen laten beseffen dat het normaal is dat vrouwen ook muziek maken. Dat besef mag er nu weleens gaan komen, dan is die nadruk ook niet meer nodig.”

Ten slotte over Kliko Fest: welke artiesten moeten we echt checken?

Savannah: “Dirty Fences!”
Gini: “Thee Oh Sees.”
Lieselot: “Voor mij ook Dirty Fences.”
Sara: “Ja, ik kan eigenlijk wel heel flauw zeggen: ons, maar ik zeg ook Dirty Fences.”

De dames van Fuz spelen 14 juli tijdens Kliko Fest in Patronaat Haarlem. Op 27 september viert de band haar tienjarig bestaan met een eigen feest in Paradiso: Fuzfest! Meer weten? Houd de facebookpagina van de dames in de gaten, meer info volgt later.