Het aantal dames dat op de podia staat of achter de schermen werkt, is nog altijd vele malen kleiner dan het aantal heren. Maar rocken doen ze er zeker, die dames. En wat ons betreft mogen ze ook best wat meer in beeld. Daarom bieden we iedere maand een ander vrouw in de muziekindustrie een online podium. En laat ze zien wat haar zoal bezig houdt.

Josephine van Schaik

Naam: Josephine van Schaik

Werk: Muzikant, vormgever, vocal/bandcoach

Werkt voor: The Mysterons en Odile

Bezig met: Het schrijven van nieuwe songs voor The Mysterons en Odile. Daarnaast ontwerp ik artwork voor releases van opkomende artiesten, organiseer ik muziekevenementen in samenwerking met WOW Amsterdam en ben ik werkzaam als zangdocent en bandcoach. In september begin ik aan een master aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Aan het eind van het schooljaar werk ik met mijn zangleerlingen naar de einduitvoering toe. Eén van mijn leerlingen (15 jaar) is pas net begonnen met gitaar spelen, maar ze is muzikaal en pakt het snel op. Als ik haar vraag of ze zichzelf wil begeleiden tijdens het optreden, beginnen haar ogen te glinsteren en antwoordt ze enthousiast: “Wow! Spannend, maar dat lijkt me wel heel cool!”

Een dag voor het optreden krijg ik een smsje waarin ze vertelt dat ze op haar hand is gevallen en ze haar duim niet goed kan bewegen. Ik bied aan om haar alsnog op gitaar te begeleiden, maar ze wil het toch graag zelf proberen.

De volgende dag verschijnt ze stralend en vol goede moed bij de uitvoering. Weliswaar met haar hand in het verband, maar gewapend met een strijdvaardige glimlach. “Ik denk dat het wel gaat lukken”, zegt ze dapper. “Ik ben een beetje zenuwachtig, maar ik ga het gewoon doen!”

Vroeger als onzekere puber vond ik het moeilijk om mijn muziek naar buiten te brengen. Optreden vond ik verschrikkelijk en ik liet mijn songs het liefst aan niemand horen. Toch was er altijd een deel van mij dat vond dat ik ‘het gewoon moest doen’, dus zette ik mezelf ertoe. Weliswaar met tegenzin, maar achteraf was ik toch altijd blij. Mijn zangdocent was een belangrijke mentor voor me in deze periode. Uit haar lessen putte ik vertrouwen en inspiratie om door te gaan met hetgeen ik wilde doen.

Nu zijn de rollen omgedraaid en mag ik zelf jonge mensen helpen in hun muzikale ontwikkeling. De onzekerheden van mijn leerlingen zijn herkenbaar. Ik zegen hen wat ik ook regelmatig tegen mezelf moet zeggen: heb vertrouwen, wees assertief en doe jezelf nooit tekort.

In de muziekwereld moet je stevig in je schoenen staan. Als vrouw is het extra belangrijk je hier bewust van te zijn, aangezien je bijna altijd in de minderheid bent en je helaas vaker met vooroordelen te maken krijgt, dan je in eerste instantie zou verwachten. Gelukkig komt er mede dankzij mensen als Roosmarijn Reijmer, Willem Schalekamp (Women In Music), Rita Zipora (mooi interview met TROUW ‘Je speelt best goed voor een meisje’) en uiteraard met deze rubriek van 3voor12 Noord-Holland steeds meer aandacht voor vrouwen in de muziek. Er is nog een lange weg te gaan, maar de eerste stappen worden gezet.

Ik vind het inspirerend om te zien dat veel van mijn vrouwelijke leerlingen dapperder zijn, dan dat ik op die leeftijd was. Ik zie meisjes vol enthousiasme hun nieuwe songs laten horen en niet bang zijn om te laten zien wat ze in huis hebben. Want dat is waar het, ongeacht je afkomst of geslacht, uiteindelijk om draait: muziek maken waar je in gelooft en de drive vinden om die met anderen te delen.