Tijdens de tweede voorronde is er een divers geluid te horen bij de optredens van sy-ki, Oxblood, PAAB en als laatste HUNK. Het meest pittige werk, zit achterin de avond, maar muziek om naar luisteren is het zeker. Je vraagt je soms af hoe een jury de welbekende chocola ervan moet maken, maar dat is niet het probleem van de muzikanten op het podium, want die laten horen wat ze op het repertoire hebben staan.

sy-ki

sy-ki

Elektronische drumbeats met vernuft

Het begint met sy-ki waar Tara Thomas het brein is achter alles. Inmiddels heeft ze al drie nummers uitgebracht die allemaal op de streamingsdienst Spotify zijn te viden. sy-ki maakt geen gebruik van drums, maar die zitten in de elektronische beats die op het podium van uit een keyboard komen. Ze staat compleet met band op het podium. Is er referentiemateriaal? Eigenlijk wel, want wie bijvoorbeeld afsluiter Patronise hoort denkt, toch ook aan een vleugje Slowdive. De song Away die sy-ki laat horen, komt best binnen. sy-ki is innemend door haar presentatie op het podium en dat de band misschien statisch oogt heeft vooral te maken met het karakter van de muziek te maken, want hoewel er moderne muziekinvloeden zijn, klinkt het symfonische er ook in door. Dat is eigenlijk goed nieuws voor mensen die van oorstrelende geluiden houden. Dat zit er bij sy-ki zeker in al is het alleen maar door de zang van Tara.

Oxblood

Oxblood

Oxblood

Band maakt muzikale meters

Oxblood heeft al muzikale meters gemaakt op het podium. De band die draait om Joy Burgers heeft vorig jaar nog de Popprijs Amstel- en Meerlanden weten te winnen. Frontvrouw Joy windt over haar identiteit geen doekjes om. ,,Ik ben vrouw en ik val op vrouwen”, zegt ze al ze het tweede nummer inzetten. Oxblood brengt geen dansbare muziek, maar verwerkt de folk invloed tot muziek met een rafelrandje. Het is direct waarom de band die hoofdzakelijk uit Hoofddorp komt, niet in een hokje te stoppen omdat het dan gemakkelijk is te zoeken. Songinhoudelijk heeft Oxblood behoorlijke diepgang. Het is prettig om als band een optreden te doen, in de wetenschap dat eerder in die week de nieuwe single Sunbloom is uitgekomen.

PAAB

PAAB

Wie kookt er?

In het grijze verleden van de Rob Acda Award heeft er ooit een band met de naam We Cook With Fire meegedaan, maar er is een band die daar wat kookkunst betreft daar goed in de buurt weet te komen. Tijdens de eerste voorronde staat Pablo van der Hulst nog met SIPKE mee te spelen, maar nu doet hij dat met zijn eigen band PAAB. Met vloeiende basspartijen begint PAAB aan hun optreden en al snel wordt duidelijk dat funk een voorname plek heeft in de muzikale arrangementen. Als ware sterrenkoks mengt PAAB dat nog met best pittig rock invloeden. In ieder geval weet PAAB de sympathie van de bezoekers aan de tweede voorronde te winnen, want ze gaan er uiteindelijk met de publieksprijs vandoor. Nog een leuk feitje. In deze band speelt Branco Spadon als toetsenist mee en hij is de neef van Sergio Spadon die een week er nog te zien en te horen is met Het Verbondt.

HUNK

HUNK

Een best bewaard geheim

Ooit maken Joan de Bruyn Kops en drummer Sweder Al deel uit van PANTHAUSE maar de band stopt doordat de pandemie de sporen achterlaat bij de bandleden. Sweder drumt nu bij PIEP, maar Joan is doorgegaan met HUNK. Daarin ook een oude bekende want wie herinnert zich gitarist Rasmus Bisschop nog? De gitarist heeft in de finale van vorig jaar met drie bands meegespeeld en heeft het druk met zijn werk bij MarynCharlie. Voor dit avontuur laat HUNK horen en vooral ook zien wat ze al kunnen. De band hoort eigenlijk al thuis op wat festivals en is al goed genoeg voor wat popzalen. Grunge en alternative rock, het zit er allemaal in. Beukende gitaren, een enorm stemgeluid van Joan die om de problemen heen weet te spelen bij aanvang van het laatste nummer Blonde. Niet moeilijk doen over een niet functionerende gitaar maar gewoon spelen. Het levert de band een ticket op voor de finale op 14 maart.