Weinig muzikanten en songwriters laten zich van de wijs brengen als Lizet Aviva. Ooit is bij De Wereld Draait Door aangeschoven om iets over het legendarische album Abbey Road wat te vertellen en de invloed van dat album op de muziek. Voor de single Overdressed Unprepared heeft Lizet al het nodige uitgebracht met de debuutsingle Happier But Less Wise in het covid jaar 2020. Wie de single beluisterd, hoort daar toch duidelijk iemand in terug die de rust en kalmte bewaard. Stiekem is het haar wel goed uitgekomen om lekker te werken aan materiaal. Solid Wall uit 2021 is de opvolger van haar debuut en nu is het echt tijd om wat meer te laten horen.
Het is een zeldzaamheid, maar het gebeurt toch, dat er nieuwe releases zijn op donderdag met nieuw materiaal van Lizet Aviva, Bent Mettentee en Dorpsstraat 3. Lizet komt met de Engelstalige single ‘Overdressed Unprepared’ en Bent Mettentee en Dorpsstraat 3 doen het met nieuw materiaal in de Nederlandse taal. Bent komt met de single ‘Radiohoofd’ en Dorpsstraat 3 doen dat met hun EP ‘Bijgeloof In De Lage Landen’. De muziekstijlen lopen uiteen, want Lizet brengt indy folk, Bent laat Nederlandstalige powerpop met een flinke dosis humor en de Velsense band Dorpsstraat 3 brengt eveneens Nederlandstalig materiaal, maar dan als synthwave.
Lizet Aviva
Debuut in 2020 met single over wijsheid
Kabbelende stroming
Eerste single van nog te verschijnen EP ‘In My Backyard’
De muziek en composities die Lizet maakt zijn als water. Het neemt je mee in een kabbelende stroming, maar het sleurt je ook als een draaikolk naar de bodem. Soms een duidelijke eerspiegeling, soms een waas door rimpelingen op het wateroppervlak. Op de derde single Overdressed Unprepared doet de stem van Lizet inderdaad denken aan Joni Mitchell. Ze ontkent het zelf niet, want haar muziek is een invloed van de Amerikaanse zangeres en songwriter. De single is de weg naar een release van haar EP In My Backyard op 2 november in de Cinetol Amsterdam.
Bent Mettentee
Van je hart geen moordkuil maken
Met Diederick Ingel heeft Bent Mettentee in juli nog de single Wide Open onder Dingel & Bent uitgebracht. Daarvoor heeft hijzelf nog Sam uitgebracht onder zijn eigen naam. Die laatste single geeft al iets van Bent prijs. Een beetje om de hete brij heen draaien is niet aan Bent besteed. Recht voor zijn raap en van je hart geen moordkuil maken. Sam dateert alweer van november van het afgelopen jaar, maar stilzitten is er toch niet bij. Inmiddels is Bent weer terug met zijn kijk op de alternatieve pop en waar je eigenlijk iets moet goed vinden, maar of Bent het zelf goed vindt valt nog te bezien.
Radiohoofd is vette knipoog naar origineel
Muziek van Radiohead bekoort weinig
Hoewel hij al van kinds af aan houdt van alternatieve popmuziek kan Radiohead hem weinig bekoren. Op zich geen probleem, maar als je als producer werkzaam bent in de indie scene van Amsterdam is dat wel opmerkelijk. Zoals Bent op Radiohoofd laat horen, zijn die muzikanten allemaal 'idolaat' van Radiohead. Gelukkig schuwt Bent niet af van een beetje ongemak, dus vraagt hij aan een paar ware fans welke albums hij echt een kans zal moeten geven. De waardering voor de unieke aanpak van Radiohead is er altijd wel, maar genieten doet Bent nog niet. Sterker nog, na een nummer of drie krijgt hij steevast een punthoofd! Daar zit een liedje in. En zie daar het resultaat. Een single waar de groep van Thom Yorke een vette knipoog van Bent krijgt.
Dorpsstraat 3
Een duik in de geschiedenis
Al eerder is aandacht geweest voor het materiaal van Dorpsstraat 3. In de singles die al eerder zijn uitgebracht, klinkt voor een deel de tijd van vroeger door. Het is misschien daarom wel, dat het geluid waar Dorpsstraat 3 mee komt, juist dat melancholische in terug laat horen. De herinnering van een leven in een tijd die alweer een behoorlijk eind achter ons ligt en waar sentimenten in doorklinken. Al deze onderwerpen, thema’s uit het dagelijkse leven van toen is als het ware terug te horen in de combinatie van new wave en elektronica waardoor die geschiedenis in een andere dimensie komt te staan. Dorpsstraat 3 houdt ervan om te schuren en dat doen ze met de EP Bijgeloof In De Lage Landen.
Grotendeels geschreven in de tijd van de avondklok
Werken in een fabriek
Bijgeloof In De Lage Landen is volgens Merlijn Breedland grotendeels geschreven in de tijd dat er een avondklok geldig is in Nederland. ,,Met de bands waar ik destijds in zat (Tender Chunks in Gravy, Tony Clifton) was ik niet aan het repeteren omdat het moraal door gebrek aan shows laag was. Zelf was ik na 4 jaar in Amsterdam wonen naar Haarlem verhuisd en na 3 jaar horeca werk werkte ik nu in een fabriek”, vertelt Merlijn over de EP. Merlijn vervolgt het verhaal met de voorgeschiedenis van Bijgeloof In De Lage Landen. ,,Ik heb toen in mijn eentje liedjes in verschillende stijlen geprobeerd te maken, de meeste staan nu bijna twee jaar later nog onaangeraakt ergens op een externe harde schijf. Pas bij het maken van De Priester had ik het idee wat te pakken te hebben waar ik door mee wilde gaan en dat versterkte alleen nog maar na het maken van Hoe Lang. De hele EP is opgenomen in mijn huis en mijn oefenruimte in de Oerkap. In de studio die destijds in het Patronaat café zat heb ik samen met Bart van Hasselt wat puntjes op de i gezet en het daarna met hem gemixt”, vertelt hij over het creatieve proces bij de EP.