De kop vat het min of meer samen, want op deze dag zijn er weer de nodige releases die sterk uiteenlopen. Van het serieuze luisterwerk van Dish 12 met de single ‘Twins’ tot het sterke indy werk van Holysloot met het stevige materiaal van Dingel & Bent aangevuld met de zomerse en zwoele klanken van Tamagotchi Paradise. Het kan allemaal in een uitgebreid verhaal op deze tweede vrijdag waar we wel even de tijd voor moeten nemen. In de muziekwereld zijn er soms muzikanten die een verborgen track erbij doen. Dat doen wij vandaag ook. Dat heeft weer te maken met de single van Dingel & Bent die eigenlijk al afgelopen zondag is verschenen.

Dingel & Bent

Zelfreflectie en filosofische inzichten op lange dagen

De single Wide Open van het tweetal Dingel & Bent is niet echt op deze dag uitgekomen, maar afgelopen week. Dingel is de alias van Diederick Ingel en is afgestudeerd fotograaf aan de Rietveld-academie, werkzaam voor onder meer het Stedelijk Museum, Marie Claire en VPRO-gids. In de muziek heeft Diederick de nodige sporen achtergelaten zoals honderden optredens doen met de new wave band 'Yellow' in zalen als Paradiso en de Bijlmer Bajes.

Bent Langerak is afgestudeerd aan het Conservatorium Den Haag in de richting 'Art of Sound'. Hij heeft studio-opnames gemaakt voor Wild Romance en Yori Swart. Als geluidsman is hij op pad geweest met mensen als Lucas Hamming en de band Wild Romance in venues als AFAS Live en Melkweg. Nu is hij gestopt als live-geluidstechnicus om zelf muziek te maken in dit duo en solo als 'Bent Mettentee'.

Het duo leert elkaar kennen tijdens een studio-opname. Deze sessie verloopt zo soepel, dat ze vanaf dat moment besluiten samen muziek te schrijven. Dit leidt tot de eerste single Vaccin die inmiddels 17.000 streams heeft op Spotify. Het smaakt naar meer en dat leidt inmiddels tot deze tweede single Wide Open. De stuwende groove en surfgitaar van Wide Open doen denken aan de (garage)rock sound van bands als The Last Shadow Puppets en Kasabian. Wide Open is het duo's motto om altijd hun horizon te verbreden. Dit passen zij toe in hun muziek en persoonlijke leven.

Wide Open is de weg naar een EP die aan het einde van de zomer moet verschijnen. Dingel & Bent brengen daarop de zwoele, laidback single 1000 Wishes uit. De eerste EP staat gepland voor deze winter.

Dish 12

Volendams tweetal maakt song over tweelingen

Frank Bond en Martin Tol zijn misschien wel een muzikale tweeling. Ze hebben in opdracht van beeldend kunstenaar Marco Bakker en Michel Veerman een song geschreven over tweelingen. Frank vertelt dat in Volendam best wel veel tweelingen voor komen. Sterker nog zijn muzikale wederhelft in de persoon van Martin Tol is vader van een tweeling. Het heeft het tweetal dan weinig moeite gekost om onder Dish 12 Twins te schrijven. In het boek 2Lingen Nooit Alleen In Volendam wat Bakker en Tol hebben uitgebracht, zijn de verhalen te lezen van verschillende tweelingen uit het dorp aan de voormalige Zuiderzee.

Tweelingen zijn een bijzonder fenomeen. Zeker in de verhalen van Bakker en Veerman. Wie met tweelingen te maken heeft, herkent het beeld wel van de tweeling Sara en Fenne Tol. Onafscheidelijk, maar wel verschillend. Tegelijkertijd vullen de zusjes elkaar op die manier weer aan. Genetisch is het bepaald, want de moeder van de tweelingzusjes is er één van een eeneiige tweeling zijn, terwijl oom en tante weer van een twee-eiige tweeling zijn. Iets wat ook in Twins tot uitdrukking komt. Dish 12 beschrijft exact wat tweelingen zijn.

Tamagotchi Paradise

Laidback en onderuit gezakt op zomeravond met serieus thema op 'Sidereal Time'

Met de single Woman From The Start heeft Tamagotchi Paradise min of meer het sein gegeven van wat je kunt verwachten op hun EP Sidereal Time. Het antwoord is  er nu de EP vandaag is verschenen. De synthesizer is prominent aanwezig. De drie heren bestaande uit Koen Fris, Rens de Vries en Lars Woldhuis maken met hun geluid waarbij ze de toekomst en invloeden van het verleden gebruiken. Het vorig jaar verschenen Live A Lie staat ook op de EP. Net als de meest recente single Woman From The Start, waarbij het intro heel even doet denken aan Black Star Dancing van Noel Gallaghers High Flying Birds, om vervolgens ineens een andere richting in te slaan. Close harmony met een rustig klinkende drumbeat, maakt het nummer dansbaar en dat is nu net wat nodig is om de zomer nog appetijtelijk door te komen.

Rustig stromend beekje

Strijd bij vinden van identiteit

De EP Sidereal Time is muzikaal een rustig stromend beekje, maar schijn bedriegt. Oorstrelend en zeker om even een vlucht uit de hectische tijden te nemen. Daar hebben Koen, Rens en Lars goed over nagedacht. Dat terwijl ze een totaal andere muziekachtergrond hebben met indy, rock en garage. Met Tamagotchi Paradise verlegt het drietal de muzikale horizon, met daarbij de elementen van een zonsopkomst en zonondergang. Ondanks dat kent de EP Sidereal Time wel degelijk een serieus centraal thema. Het gaat om de strijd die iemand doorgaat in het vinden van zijn of haar identiteit.

Holysloot

Stof tot nadenken op 'Think Again'

Het drietal Daan Nugter, Timo Mes en Jos Neering heeft weer een nieuwe puntgave single afgeleverd. De synths klinken volop door op Think Again en geven het een melancholische laag. Net zo belangrijk is de gitaar die de maat op de single aangeeft. De single gaat volgens het drietal over gevoeligheden en millenial-emoties. ‘Before we get older, let me think again’ is wel het meest pakkende stuk tekst en vat eigenlijk Think Again het best samen. De tijd raast al zo snel en de millenials hebben al het nodige te verduren gehad.

Démira

Song over agentschap en eigendom van vrouwen op Metropolis

Voordat Démira haar derde single Metropolis heeft uitgebracht, heeft ze al de singles Salai en Cheap Date. Ze heeft last gehad van gaslighting en een eetstoornis. Dat is aanleiding voor Démira om Metropolis te schrijven in Amsterdam. Démira verwijst naar Alanis Morisette in Hunger Makes Me A Modern Girl van Carrie Brownstein. Ze probeert het onderwerp in artistieke termen terug te winnen om een ​​hedendaagse seksistische stijlfiguur uit te dagen, een onderwerp dat belangrijker dan ooit is met betrekking tot de Roe vs. Wade-omkering in de Verenigde Staten.

'Belangrijk over agentschap en eigendom van vrouwen'

'Tools, ervaring en vaardigheden voorgoed te gebruiken'

,,Het is belangrijk om te praten over agentschap en eigendom van vrouwen, vooral met betrekking tot Roe vs. Wade. Muziek kan een katalysator zijn, en terwijl ik mijn weg terugvind in de industrie, probeer ik mijn tools, ervaring en vaardigheden voorgoed te gebruiken”, zegt Démira.

De songwriter produceert de track met BAFTA-componist Marli Wren in Manchester. Metropolis is de volgende single in aanloop naar Démira's debuutalbum getiteld Iggy.