Haarlem heeft er lang op moeten wachten, maar de kogel is eindelijk door de kerk. Gisteravond is in de Haarlemse gemeenteraad de ‘go’ gegeven voor de realisatie van een nieuw popcentrum met oefenruimtes en een popschool op het Slachthuisterrein. Waarom duurt het proces zo lang? Wat is de rol van de gemeente? En hoe moet het eruit komen te zien? We zetten het voor je op een rijtje.

De Haarlemse muziekscene vraagt al jaren om een fatsoenlijk oefenruimtecomplex in de stad. Tot zo’n zes jaar geleden was er één op datzelfde Slachthuisterrein aan de oostkant van de stad. De oefenruimtes van Daisy Bell waren 17 jaar lang dé plek waar veel Haarlemse bands ontstonden. Door problemen met de projectontwikkelaar van destijds en een gemeentebestuur dat niets kon beteken voor de particuliere instelling, moest deze weg. Inmiddels is de gemeente Haarlem wel eigenaar van het terrein en besloot ze met een ruime meerderheid in de gemeenteraad, dat op deze plek ruimte moet komen voor een nieuw popcentrum.

Hier moet de ingang van het nieuwe popcentrum komen.

Het stadsbestuur had al de verantwoordelijkheid om een nieuw onderkomen voor de Haarlemse popschool Hart te vinden, nadat deze de oude locatie moest verlaten. Ook waren er binnen de gemeenteraad al voorstanders voor nieuwe oefenruimtes, alleen het budget ontbrak. Na veel gelobby door verschillende mensen en partijen in de stad, zijn de oefenruimtes officieel aan het plan toegevoegd, is er nu een politieke meerderheid en is er een gemeentelijk budget vrijgemaakt. Jeroen Blijleve, directeur van Patronaat, is één van die mensen. “Ik was vanaf het begin af aan betrokken bij de oefenruimtes van Daisy Bell. Vanaf het moment dat die weg moesten, ben ik met anderen gaan pleiten voor nieuwe oefenruimtes in de stad. Een stad als Haarlem, waar zoveel muzikanten wonen en succesvolle bands vandaan komen, heeft die gewoon nodig. Het resultaat van de sluiting van Daisy Bell was ook duidelijk: de aanwas van nieuwe bandjes kelderde ontzettend. Los daarvan vind ik de investering in de muziekcultuur belangrijk en vind ik het gek dat een gemeente wel zou investeren in een groot poppodium, maar niet in het muzikale ontwikkelingsklimaat. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Jeroen Blijleve voor het pand waar de nieuwe popschool moet komen

Het popcentrum moet in de ruim 1200 vierkante meter grote hal E van het Slachthuisterrein komen. Het zal gaan bestaan uit acht oefenruimtes, die het hele muzikale segment in de stad gaan bedienen, van klein tot groot, van jong tot oud. Daarbij komen er leslokalen voor de popschool en wordt er plaats gemaakt voor een presentatieruimte met een klein podium. Het project gaat de gemeente Haarlem 4,3 miljoen euro kosten. Hiermee wordt de bouw van het geluidsdichte centrum betaald. Voor de inrichting, zoals de apparatuur, moeten popschool Hart en Patronaat zelf gaan zorgen.

Haken en ogen

Het gaat nog wel een tijdje duren voor het nieuwe popcentrum er is. Nu er een ‘go’ is van de gemeente, kan het aanbestedingstraject worden gestart. Daarin moet een projectontwikkelaar gevonden worden. Dat traject zal naar verwachting zo’n 7 tot 8 maanden gaan duren en kan misschien lastig worden. De ontwikkelaar moet namelijk het hele Slachthuisterrein gaan ontwikkelen. Het is de bedoeling dat er woningen en andere ruimtes voor creatieve activiteiten worden gerealiseerd, maar de projectontwikkelaar moet van de gemeente beginnen met de realisatie van de popschool. Daarvoor geeft de gemeente die 4,3 miljoen euro mee. Een ontwikkelaar die dit wil gaan doen, moet ook aan kunnen tonen hoe hij of zij dat van plan is te gaan doen. Als er zich een projectontwikkelaar aandient en er een overeenkomst is met de gemeente, kan de bouw beginnen. Tot het moment dat het nieuwe popcentrum open gaat, zal de tijdelijke locatie, oefenruimte Slachthuis op hetzelfde terrein, open blijven.

De tijdelijke locatie 'Slachthuis' van de oefenruimtes en popschool

Kan er nog wat misgaan met het plan? Volgens Robbert Berkhout, gemeenteraadslid van GroenLinks Haarlem, is dat mogelijk. “Zoiets als er met Daisy Bell is gebeurd, kan met dit plan niet gebeuren, omdat de gemeente nu eigenaar is van het terrein en dat blijft van de ruimte waar het popcentrum komt. Er is gisteravond met een ruime meerderheid in de gemeenteraad besloten, dat de realisatie van het popcentrum volgens dit plan moet gaan gebeuren. Maar er zijn ook enkele politieke partijen in de stad, die niet zo positief tegenover het plan staan. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart in zicht en wat daar uit voort komt, zou het plan nog om zeep geholpen kunnen worden. Al moeten de partijen van de tegenstanders dan wel opeens heel groot worden.”

 

Dus voor de Haarlemse muziekliefhebbers: misschien toch even goed gaan verdiepen in welke partijen in de stad voor de nieuwe popschool zijn en welke tegen.