Reggae Movement NL bestaat tien jaar en dat is reden voor een nieuw feestje, georganiseerd onder leiding van Munira Blom. Zaterdag 10 februari is het jubileum in Patronaat en viert de organisatie ook opnieuw de verjaardag van Bob Marley. Zo vindt er al sinds 2008 elke maand een reggae-gerelateerd feest plaats in Haarlem en omstreken. Wat betreft Munira gaat Reggae Movement NL nog jarenlang door met het laten horen van nieuw talent aan een hopelijk nog breder publiek.

Hoe is Reggae Movement NL ontstaan?

Het is ontstaan toen we met een groepje mensen heel vaak naar reggaeconcerten in Paradiso en de Melkweg gingen. Elke keer kwamen we elkaar tegen. Op een gegeven moment ben ik met een andere liefhebber in Jeltes Café in Haarlem aan de praat geraakt. Wij wilden ook wel een keer iets van reggae om de hoek. Toen hebben we met de verjaardag van Bob Marley op 6 februari in Jeltes Café een feest georganiseerd. Nadat we dat twee keer hadden gedaan, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie en zijn we uiteindelijk in Patronaat terecht gekomen. In het begin was het echt kijken of er mensen kwamen, maar al vrij snel werd het een maandelijkse avond. Daarnaast organiseren we ongeveer één keer per twee maanden een reggae-avond in Paradiso en in de zomer op het strand bij Woodstock.

Hoe komt het dat er niet zo veel reggae-aanbod is in Nederland?

Het is niet echt mainstream. Dat is het wel geweest, met Bob Marley en Denis Brown, maar dat was echt in de jaren ’70 en ’80. Daarna is het toch een beetje een underground subcultuur geworden. Reggae trekt ook vaak een klein, gekleurd publiek en dat is niet altijd de doelgroep van grote radiostations als 3FM. Met de movement proberen we mensen die reggaemuziek maken, die in een band zitten of dj zijn, een podium te bieden. We hopen dat zij toch wat vaker gehoord worden en dat er vanzelf meer aanbod ontstaat.

Zijn er evenementen die voor jou als persoon of voor de movement veel hebben betekend en je erg zijn bijgebleven de afgelopen tien jaar?

Reggae on the Beach bij Woodstock is een evenement dat afgelopen zomer heel bijzonder was. Het was vrij slecht weer, net zoals de drie jaar daarvoor, maar toch waren er veel mensen gekomen. Daar kwamen mensen die echt van reggae houden, maar ook mensen die gewoon van livemuziek houden, het was een gemengde opkomst. Dan kom je een beetje uit die kleine scene naar een wat breder publiek, met dezelfde goede sfeer. Daar doe je het dan toch voor.

Waar kijk je naar uit in de toekomst van Reggae Movement NL?

Als eerste het vieren van het tienjarig bestaan en daarmee een nieuwe editie van Tribute to Bob Marley in Patronaat. Daarna willen we doorgaan met evenementen organiseren. Het zou mooi zijn als het lukt wat bekendere namen binnen te halen, maar we willen ook juist de beginnende en opkomende artiesten een podium geven. Het lijkt me gaaf om grote namen als Protoje of Chronixx zelf te kunnen boeken. Al zijn daar de grote organisaties en festivals voor. Het is natuurlijk leuk om iets te doen voor beginnende artiesten en aandacht aan hen te schenken. Op een gegeven moment treden bekende artiesten als Lee Perry niet meer op en valt de generatie bij wie het begonnen is weg. Dan moet Reggae nog niet ophouden. Er moet elke keer nieuw talent gehoord worden. Daar zou ik evenementen voor willen blijven organiseren.