Op 1 september wordt er een nieuw festival gehouden in HAL 25 in Alkmaar. Eclectisch Festival Alkmaar (EFA) belooft ronkende versterkers, vergruizende beelden, bedwelmende graffiti en bovenal eclectische muziek. Genres als drone, synthwave, avantgarde, noise, drum-'n'-bass, techno en breakcore zullen er te vinden zijn. 3voor12NH ging met organisatoren Jasmijn van Vliet (Raptor Events) en Ervin Skelic (HAL 25) in gesprek over het festival en de cultuur in Alkmaar.

Hoe is het idee voor het festival ontstaan?
Jasmijn: "Al een tijdje organiseer ik concerten en festivals, vaak in de rauwere genres. Onlangs raakte ik aan de praat met Kees Bolten (de HAL-baas) en ontstond het idee om eens bij HAL25 iets te gaan organiseren. Met Ervin ben ik toen gaan brainstormen. We kenden elkaar al en toen we ervoor gingen zitten werd het al snel duidelijk: er moet een nieuw festival komen met een uitdagend muziekaanbod."

Ervin: "In de Broeikas wordt wekelijks elektronische live muziek gemaakt. Dat sluit erg goed aan op de experimentele genres waar Jasmijn ook in thuis is."

Wat is het Eclectisch Festival Alkmaar?
Ervin: "Eclectisch betekent niet gebonden aan één stijl, maar puttend uit meerdere tradities. Op EFA kun je de meest uiteenlopende experimentele muziek meemaken. In de drie area's worden de bezoekers meegenomen door artiesten die van de gebaande paden durven te treden."

Jasmijn: "Op het programma staan veel bekenden uit Alkmaar. Skid Solo is terug. Op zijn drum 'n' bass-sets gingen we vroeger ook los. Herr Alt, die in het voorjaar zijn debuut EP in Victorie uitbracht, is erbij en een grote delegatie van de Broeikas-artiesten treden natuurlijk op. Daarnaast zijn we ook erg enthousiast over nieuwkomers als Pitchphase en Reevensburger.

Is er behoefte aan een nieuw festival in Alkmaar?
Jasmijn: "Het gaat de goede kant op met de cultuur in Alkmaar. Er worden meer dingen georganiseerd, maar wel erg binnen de lijntjes."

Ervin: "Wat we daarom neer willen zetten, is een festival waar mensen vrijer kunnen zijn."

Vrij in welk opzicht?
Ervin: "Het staat bij het festival niet vast wat er op het podium gaat gebeuren, hoe het gaat klinken en hoe je er als bezoeker op moet reageren. We willen dat er een gevoel heerst dat alles mag en kan."

"Als ik de legendes mag geloven, kon je bij de Raad vroeger muziek opnemen in ruil voor een pizza. Door die vrijheid ontstonden er allerlei spannende platen. Artiesten stonden op die al experimenterend hun draai hadden gevonden. Zo'n vrijere scene zien we graag weer terugkomen in Alkmaar."

En EFA gaat die vrijheid aanwakkeren?
Jasmijn: "Het is al begonnen. Ik krijg in mijn omgeving ontzettend veel enthousiaste reacties over het festival. Binnen no time kwamen er aanmeldingen van muzikanten en graffiti-artiesten."

Ervin: "HAL25 is er de plek voor om nieuwe dingen te starten. Je moet iets durven, ook al kan je op je bek gaan. We zijn liever het beginpunt wanneer het nog niet zeker is dan het eindpunt wanneer alles al gedaan is."

Eclectisch Festival Alkmaar vindt plaats op 1 september in HAL25. Via het facebookevenement kun je op de hoogte blijven en kaartjes bemachtigen.