Gewapend met een drum machine, synthesizers, een gitaar en zijn stembanden staat Harold Koopman onder de naam Herr Alt in de Kleine zaal van Podium Victorie. Vanavond presenteert hij zijn eerste EP. De vier nieuwe tracks komen voorbij tijdens de avondvullende show van Koopman.

Zaal vol incrowd

De zaal is rijkelijk gevuld, want door de jaren heen heeft Harold al vaker het Alkmaarse publiek voor zich gewonnen met andere muzikale projecten. Deze keer is er een duidelijke ‘incrowd’ aanwezig. Toch is het spannend of hij met Herr Alt ook de zaal mee zal krijgen.

De avond wordt ingeleid door een DJ en op het moment dat het publiek ongeduldig lijkt te worden verschijnt daar op het podium de blonde muzikant waar het allemaal om draait. Zijn instrumenten staan klaar en achter hem is het tweede component te zien van de act; een groot scherm waar visuele uitspattingen op worden geprojecteerd.

Electrobouwvakker

Herr Alt start zijn set met subtiele loops en breidt deze steeds verder uit. Met zijn gitaar voegt hij geluiden en riffjes toe. Hij neemt je mee zijn wereld in terwijl er achter hem bijpassende beelden opduiken. Met zijn lange haren en witte stratocaster doet zijn silhouet denken aan Jeff Beck.

Al vrij gauw verschijnt er een brede glimlach op het gezicht van Harold. Zijn muziek wordt goed ontvangen. Hij is thuis en deze thuiswedstrijd gaat hij niet meer verliezen.

De omschrijving die in de aankondiging te lezen was, namelijk electro singer-songwriter, lijkt toch niet helemaal te passen. De electro is zeker aanwezig maar het breekbare van een singer-songwriter komt niet naar voren. De muziek staat als een huis. Een fijn in elkaar gekunsteld electrohuis. ‘Electro bouwvakker’ zou beter bij Herr Alt passen.

Festivalsfeer

Zo nu en dan wordt het tempo opgevoerd waarmee ook de intensiteit van de gitaargeluiden toeneemt. Dat werkt goed op het publiek. In de voorste rijen wordt er uitbundig gedanst. De beelden veranderen in de teksten van de songs en er wordt meegezongen. Als je even niet oplet zou je zo kunnen voorstellen dat je Herr Alt een keer in de X-ray op Lowlands gezien hebt.

Tegen het einde van de show neemt Herr Alt de tijd om degenen die hem gesteund heeft te bedanken en belooft hij iedereen een persoonlijke knuffel. De nummers zijn voorbij gevlogen maar gelukkig heeft hij er nog een paar om mee af te sluiten. Het is duidelijk dat dit een geslaagde avond is geweest met de juiste ingrediënten: spannende muziek, enthousiast publiek en hier en daar onverwachte dansjes.